Editura Evenimentul si Capital

FRĂŢIA TOPOARELOR din codrii României. Spovedania pădurarului care a ieșit din MAFIE: un pădurar pe pădurea statului câștigă pe zi 5.000 de lei

Voicu Tomoș a denunțat „Mafia pădurilor” la DNA (FOTO: MIHAI ȘOICA)
Autor: | | 39 Comentarii | 16336 Vizualizari

În plin scandal legat de defrișările ilegale de păduri, Voicu Tomoș descrie traseul șpăgii până la cel mai înalt nivel. El explică și ce l-a determinat să facă denunț la DNACitiți în ediția de luni a cotidianului „Evenimentul zilei” dezvăluiri incredibile dintr-un raport care arată complicitatea unor persoane din importante instituții ale statului cu „Mafia pădurilor”Primul pădurar din județul Cluj care a rupt legile mafiei lemnului explică într-un interviu pentru „Evenimentul zilei” cum s-a furat pădurea de pe 1.900 de hectare și cum umblau șpăgile. La vremea respectivă, în 2013, mita nu se mai număra în mii sau zeci de mii de lei, ci în „Holz-uri”, unul fiind egal cu 10.000 de lei. În total, doar de pe sectorul lui Tomoș, Măguri Răcătău, au fost furate 56.000 de camioane de lemne.

Evenimentul zilei: Ați păzit 1.900 de hectare de pădure, din care mai există 500 de hectare. Cum a dispărut pădurea?

Voicu Tomoș: Cu camionul.

-Și banii?

-Dacă s-a furat lemnul, s-au furat și banii. Tot lemnul a plecat la combinatul Holzindustrie de la Sebeș. Per total, din 1.900 de hectare, dacă le adunăm, mai există azi pădure pe 500 de hectare, restul este ras, la propriu.

-Care este prejudiciul estimat în bani?

-De milioane de euro. Asta este realitatea. Dacă luăm prețul de vânzare către populație, de 110-120 de lei/mc, și înmulțim cu minimul - 1.000 de metri cubi la hectar - și mai apoi cu 1.400 de hectare, rezultă 154 de milioane de lei, adică vreo 34 de milioane de euro. A fost un jaf la drumul mare.

-Pădurea ar trebui exploatată în baza unor amenajamente silvice. Exista așa ceva?

-Da, dar nu au fost făcute corect. De exemplu, în amenajamentul silvic, până în 2016 trebuia să se marcheze 30.000 de mc., lemn care se putea exploata legal, astfel ca să poată să rămână pădurea întreagă. Atât putea produce legal acest amenajament, dar acum nu mai este nimic. Totul este ras. Au dispărut și cei 30.000 de metri cubi, și pădurea.

„Un pădurar făcea și 5.000 de lei pe zi”

-Fostul dvs. coleg Călin Bâlc, cu care ați denunțat mafia lemnelor la DNA, declara săptămâna trecută că a făcut parte din mafia lemnului. Dvs. ați făcut parte?

-Normal. Erai forțat să faci parte. Eu am fost pădurar din 2008. Ca să intru pe postul de pădurar a trebuit să dau 5.000 de euro unui șef de district. Am încercat să îmi fac treaba, să nu se fure lemn. În trei luni, am dat mai multe amenzi decât toți cei 18 pădurari din Ocolul Silvic Someșul Rece. Un anonim mi-a făcut o sesizare și a venit în control un inspector, Adrian Bălaș, care s-a plimbat prin tot parchetul tăiat legal înainte de a ajunge eu pădurar, și pe care mi l-a imputat mie, 30.000 de lei.

-Cum erai forțat să faci parte din mafia lemnului?

-Păi cum? Simplu. Până la urmă, inspectorul Bălaș a renunțat la control și a întocmit un altul, în care arăta că îmi lipsesc cinci metri cubi de lemn și, în schimb, a trebuit să îi dau 20 de metri cubi de cherestea, pentru inspecția res pectivă, în valoare de 8.000 de lei.

-Și ați înțeles mesajul că trebuie să dați mai departe, să și împărțiți?

-Imediat am început să mă conformez și am făcut ce mi se spunea. Mi s-a atras atenția direct asupra acestui lucru. Prin șeful de district, inginerul Vasile Vesa, șef de Ocol la Silvic Someșul Rece, a cerut 30 de metri cubi de cherestea pentru că trebuie să doneze la nu știu ce mănăstire. Și de acum î n c o l o am intrat în horă, știam cât e cotizația la fiecare inspecție ca să fie bine și ca să trăiesc și eu bine.

-Ce însemnă ca un pădurar să trăiască bine?

-Un pădurar care stă pe pădurea statului făcea și 5.000 de lei pe zi, din lemne pe care le vindea ilegal. Își făcea rost de acte și trimitea lemnul la Holzindustrie, prin firmele care făceau exploatare și transport.

Cum se fura?

-De exemplu, un camion duce 40 de metri cubi, ceea ce înseamnă că, în medie, șpaga era de 10.000 lei, și de acolo se împărțea frumos: 5.000 de lei la pădurar și 5.000 de lei la șeful de district. Dacă trebuia să dai și mai sus, se mai trimitea un camion. Probele sunt în teren, milioane de cioate tăiate ilegal. Șpaga la șefi se dădea doar prin șeful de district.

-Ce salariu are un pădurar?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate