FOTOGRAFIA CARE EXPLICĂ DE CE NU A FOST REVOCATĂ KOVESI. CÂMPUL TACTIC al generalului SRI Dumitru Dumbravă a fost umbrela sub care s-a adăpostit șefa DNA.

FOTOGRAFIA CARE EXPLICĂ DE CE NU A FOST REVOCATĂ KOVESI. CÂMPUL TACTIC al generalului SRI Dumitru Dumbravă a fost umbrela sub care s-a adăpostit șefa DNA.

De ce nu a fost revocată Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA? Aceasta este principala întrebare care a marcat raportul de ieri al ministrului Justiției în cazul evaluării Procurorului General al României, Augustin Lazăr și a Procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În condițiile în care raportul era plin de sublinierea încălcării Constituției. O fotografie din 2011 poate explica acest lucru.

Jurnalista Sorina Matei a postat o fotografie pe pagina ei de Facebook, cu următorul mesaj: 

Răspunsul nu este în fotografia de la pupitru, ci este în această fotografie din 2011. Pe care o las aici. Deocamdată. Kovesi si Iacob sunt cele mai puţin importante personaje din această primă fotografie. Plus una mai actuală. Să se înţeleagă şi traseul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Știind că este o bună cunoscătoare a tenebrelor Justiției am căutat cu atenție să descoperim în poză care sunt legăturile pe care le invocă ziarista în comentariul succint dedicat deciziei ministrului Justiției Tudorel Toader. Momentul la care datează Sorina Matei fotografia este 2011, ceea ce ne duce cu gândul la susținerea tezei de doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara, și aici mă refer la prima fotografie. 

Comisia de îndrumare a doctoratului a fost formata din Viorel Pașca (coordonatorul Școlii Doctorale din Timisoara - n.red.), prof. dr. Tudorel Toader, prof. univ. Ovidiu Predescu și prof. Motica de la Timisoara.

În prima fotografie apar câteva personaje interesante:

TUDOREL TOADER - actual ministru al Justiției, fost îndrumător în teza de doctorat a lui Kovesi. Va rămâne memorabilă conferința sa de presă în care ne-a spus că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13, unde a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi a procurorului şef DNA.

MARIUS IACOB - prim-adjunct al Procurorului Șef al DNA, unul din colaboratorii fideli ai Laurei Codruța Kovesi, considerat mâna ei dreaptă.

OVIDIU PREDESCU - fost membru în comisia de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, actual consilier al Procurorului General al României, este vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și director al publicațiilor „Dreptul”.

Petru Dungan -  șeful Parchetului Curții de Apel Timișoara. Despre el scrie EvZ încă din 2006 că are un venitul lunar de 3091 euro. Dungan a câștigat în acel an lunar 98.699.583 de lei vechi sub formă de salariu pentru activitatea de procuror general și alte 9,5 milioane lunar pentru orele predate la catedra de Drept Public a Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Despre Petru Dungan s-a spus că era extrem de apropiat de SIPA, fostul general Ureche fiind unul din apropiații săi.

VASILE BÂC - a ocupat în ultimii ani mai multe funcţii de conducere, venind în funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, după două mandate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Vasile Bâc a fost un personaj controversat, cele mai mari controverse fiind legate de modul în care Bâc a cumpărat un apartament de la primărie, în baza legii 112. DNA anchetează modul în care Primăria Timişoara, dosarul fiind în lucru la structura centrală din 2014.

Și ultimul pe listă, generalul SRI DUMITRU DUMBRAVĂ - autorul celebrei declarații "Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

Bineînțeles că mai apare în acest montaj fotografic și fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea, dar el este atât de cunoscut că nu mai are rost să adăugăm vreo fotografie.

Ce vrea să sugereze jurnalista Sorina Matei prin punerea în paralel a celor două fotografii? Că cei prezenți la ceremonia doctoratului lui Kovesi făceau parte din câmpul tactic al SRI? Cel mai probabil...