Fostul ministru Florin Jianu face praf legea Olguței Vasilescu. „Salariile vor fi tăiate la loc, în jumătate de an!”
- Cristina Vladu
- 30 mai 2017, 00:00
Conducerea Consiliului pentru IMM-uri cere deputaţilor să aducă modificări de esenţă legii salarizării unitare, precum introducerea criteriilor de performanţă şi a unor evaluări periodice în toate domeniile. De ieri după-amiază, proiectul actului normativ a intrat în dezbaterea Comisiei de muncă a Camerei
Dacă se insistă pe apli carea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflaţia va creşte, rata de îndatorare a statului va creşte şi probabil, în foarte scurt timp, vom reveni la situaţia iniţială, lucru care, însă, nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile”, a declarat, ieri, Florin Jianu, ministrul care a demisionat în luna februarie, din fruntea Mediului de Afaceri al Cabinetului Grindeanu, vicepreşedinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR).
FOTO: Florin Jianu
Trebuie precizată sursa banilor
Florin Jianu a amintit că, în 2014, Curtea Constituţională a decis că tăierile de salarii din timpul Guvernului Boc nu au fost constituţionale, iar statul a trebuit să dea banii înapoi.
„Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Şi, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor”, a adăugat Jianu.
Potrivit acestuia, legea a fost votată de Senat cu 54 de modificări admise, însă fără a exista o evidenţă a impactului şi fără a se arăta de unde vor veni aceşti bani. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate în Senat vor genera creşteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.
Votată, dar neaplicată
Totodată, Florin Jianu mai preconizează un scenariu sumbru: „După ce va fi votată, această lege nu va fi deloc aplicată, la fel ca şi în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogată în mod constant şi care nu a fost aplicată niciodată”. La rândul său, preşedintele de onoare al Consiliului IMM, Ovidiu Nicolescu, a precizat că „în lipsa unui studiu de impact realizat oficial, am calculat noi că Legea salarizării va duce la o majorare a cheltuielilor bugetare cu 34 de miliarde de lei, până în anul 2020 şi cu 42 de miliarde, până în anul 2022”.
Sar și artiștii la gâtul politicienilor!
Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, primului ministru, ministrului Culturii, dar și altor autorități române, Federaţia Internaţională a Actorilor (FIA) protestează față de proiectul Legii Salarizării.
FOTO; Actorii, dansatorii și muzcienii se consideră discriminați față de alte categorii de bugetari
Cea mai mare organizaţie internaţională a actorilor, care cuprinde aproximativ 100 de federații sindicale şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări, îşi exprimă „profunda îngrijorare” faţă de noul proiect de lege a salarizării, document care îi discriminează pe artiştii interpreţi faţă de alţi bugetari. „Observăm cu dezamăgire că acest proiect propune ca artiștii interpreți să fie degradaţi de la criteriul 1 la criteriul 3 de angajare, în vederea alocării pentru aceştia a unei grile salariale mai mici. Acest lucru poate introduce o discriminare inacceptabilă între actori, actori mânuitori păpușimarionete și alții, care pe bună dreptate îşi păstrează plasarea în cadrul criteriului 1 din lege şi pe de altă parte, dansatorii şi muzicienii care îşi pierd această încadrare”, se precizează în scrisoare.
„Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure muzicienii din orchestre, muzicienii din coruri și balerinii că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti”, avertizează forul internațional.
Sindicaliștii amenință cu proteste uriașe
Funcționarii publici din primării, consilii județene și prefecturi anunță că vor protesta astăzi, prin încetarea activității și organizarea unui miting în fața Camerei Deputaților, fiind nemulțumiți de lipsa unei grile de salarizare specifice pentru administrația publică locală.
FOTO: Sindicaliștii din administrația locală trec de la grevele japoneze la manifestații în stradă FOTO: LIBERTATEA
Angajații instanțelor de judecată din județul Galați, în grevă
Grefierii şi personalul conex şi auxiliar de la instanţele de judecată din judeţul Galați vor intra, începând de astăzi, în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11.00 şi 13.00, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării din fonduri publice, a anunţat, ieri, preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, Mirela State. Vor fi afectate judecătoriile Galaţi, Lieşti, Tecuci, Târgu Bujor, Tribunalul Galaţi şi o parte dintre angajaţii Curţii de Apel Galaţi.