Editura Evenimentul si Capital

Foştii directori ai CEH îşi cer „bonusurile de performanţă”

Autor: | | 0 Comentarii | 489 Vizualizari

Constantin Jujan, Emil Floruţ şi Viorel Stancu, toţi trei foşti directori ai Complexului Energetic Hunedoara, solicită plata a zeci de mii de lei drept „componentă variabilă din contractul de mandat”. Asta deşi în mandatele lor, CEH nu a înregistrat nicio performanţă economică notabilă ci, din contră, şi-a continuat drumul spre faliment.

De mai bine de un an, Complexul Energetic Hunedoara se zbate oficial între insolvenţă şi faliment, cu datorii de aproximativ 1,5 miliarde de lei, acumulate în doar patru ani, cu principalele surse de venituri blocate prin decizii judecătoreşti şi fără nicio perspectivă.

Componenta variabilă: 100 la sută, sau 75 la sută

Conform Ordonanţei 109 din 2011 şi contractelor încheiate de fiecare, un manager al CEH din perioada 2012 - 2016, ar fi îndreptăţit să primească cel puţin 75 la sută din indemnizaţia lunară (a cărei valoare a fost de 24.300 de lei din decembrie 2012 până la mijlocul anului trecut). Plata ar fi trebuit făcută trimestrial, fiecare „componentă variabilă trimestrială” fiind egală cu trei indemnizaţii lunare fixe brute. În contracte mai exista şi un 0,4 la sută din diferenţa între profitul estimat la începutul de an şi profitul efectiv realizat.

Conducerea CEH afirmă, în trecut, s-au făcut plăţi ale „componentei variabile trimestriale”, însă nu integral, fără să prezinte şi o situaţie mai clară, aşa cum am solicitat.

„Directorii generali care au solicitat achitarea sumelor aferente componentei variabile în conformitate cu contractul de mandat au fost: Jujan Constantin, Stancu Viorel prin cerere, iar Floruţ Emil în instanţă”, se mai arată în răspunsul dat de Administraţia CEH.

(Viorel Stancu)

Unul, ca să-şi plătească avocaţii, altul nu comentează

Conform informaţiilor noastre, componenta variabilă care i s-ar cuveni lui Jujan ar fi de aproximativ 73.000 de lei. „Da, am depus cerere. Nu am primit niciun răspuns, aşa habar nu am despre ce sumă e vorba. Am depus o asemenea cerere pentru că am suportat din buzunarul propriu costurile unui proces în care am contestat nişte decizii ale Curţii de Conturi. Până la urmă am câştigat procesul. Am decis atunci să plătesc eu avocaţi şi expertize propriu pentru că situaţia financiară a CEH era cum era”, ne-a declarat Jujan.

(Constantin Jujan)

Viorel Stancu ar avea de primit, conform informaţiilor noastre, 50.000 lei net drept „componentă variabilă trimestrială”. Şi el spune că nu cunoaşte nicio sumă. În plus, a refuzat să facă vreun comentariu.

Floruţ cere 120.000 în instanţă

Emil Floruţ, director general al CEH în perioada 24 septembrie – 28 decembrie 2015, a dat în judecată Complexul încă din toamna anului trecut solicitând drepturi de natură salarială: „În perioada în care eu am fost director am obţinut nişte rezultate. De exemplu am diminuat pierderile CEH cu 33 de milioane de lei. Conform contractului, diferenţa între profitul planificat şi cel realizat înseamnă încă un procent de 0,4 la sută. Suma trebuie actualizată, nu o ştiu exact acum, dar nu e din altă parte decât din contractul de mandat. E cam 120.000 de lei. Sunt şi banii mei, dumneavoastră nu vă luaţi salariul? Eu am fost manager privat la o societate de stat. Am dat concurs şi am fost selectat. Am un contract de mandat şi asta e. Cifrele vorbesc”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X