Formațiunea președintelui Emmanuel Macron va deține două treimi din mandatele de deputați. Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Formațiunea președintelui Emmanuel Macron va deține două treimi din mandatele de deputați. Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Partidul președintelui Emmanuel Macron – La République en Marche, (LREM) - a realizat o performanță fără precedent în cea de-a V-a Republică, reușind să-și strivească adversarii în primul tur al alegerilor, la doar un an de la crearea mișcării și cinci săptămâni de la transformarea acesteia în partid.

É douard Philippe și-a salvat scaunul de premier. Frontul Național (Marine Le Pen) și La France Insoumise (Jean-Luc Melenchon) nu reușesc să confirme, pierzând aproape jumătate din voturile obținute la prezidențiale, în timp de Republicanii (LR) reuşesc să salveze mobilele cu un scor apropiat de cel ob- ţinut de François Fillon, dar pierzând jumătate din mandatele pe care le deţine în prezent în Adunarea Națională. Marii învinşi ai acestor alegeri sunt însă socialiștii care riscă să dispară, practic, de pe scenă politică. Un dezastru fără precedent pentru formațiunea lui François Hollande care a guvernat în ultimii 5 ani şi care se găseşte în situaţia de a ipoteca sau scoate la vânzare sediul istoric din Rue Solferino. Sunt eliminaţi din primul tur secretarul general Jean-Christophe Cambadelis, candidatul la prezidenţiale Benoît Hamon, majoritatea miniştrilor din ultimele guverne.

Peste 400 de mandate pentru LREM

Rezultatele finale comunicate de MI arată astfel: LREM - 28,21%; Republicanii-15,77; FN-13,20%; La France Insoumise – 11 ,02%; Socialiștii – 7,44%; MoDem (partidul lui Bayrou, aliat LREM) - 4,11%; Verzii (aliații socialiștilor) - 4,30%; UDI (aliații Republicanilor)-3,03%; comuniștii (aliații La France Insoulmise) - 2,72%. Sistemul electoral francez acordă un bonus confortabil învingătorilor, ceea ce va conduce la o Camera aproape monocoloră. Proiecţia în număr de mandate după turul doi de duminică viitoare arată astfel: LREM +MoDem: între 415 şi 455 de mandate din cele 577 ale Adunării Naționale! Republicanii + UDI – între 70 şi 110 mandate. Socialiștii + verzii – între 20 şi 30 de mandateComuniştii : între 8 şi 18 mandate. FN - între 1 şi 5 mandate, cu şanse foarte bune pentru Marine Le Pen, care se va afla pentru prima dată pe băncile parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum se vede, cu doar 30 la sută din voturi, LREM şi aliaţii vor deţine aproape două treimi din mandate, o majoritate absolut strivitoare. Analiștii observă că un președinte care a fost ales cu 24% din voturi în primul tur va obține o putere absolută, în condiţiile unui absenteism fără precedent la alegeri. Mai mult, Macron a anunţat că va utiliza, de preferinţă, ordonanţele de urgenţă, ceea ce va lăsa uriaşa masă de parlamentari LREM fără obiectul muncii.

Sistemul electoral francez

Este un sistem uninominal; un candidat se poate menţine în turul doi dacă obţine minimul 12,5% din voturi de la cel puţin 25% din electorat, ceea ce face să ne regăsim adesa cu trei, chiar patru candidaţi în turul doi. Acest sistem conduce la situaţii absurde în care forma țiuni care obțin un vot general important în primul tur (cazul FN de exemplu) să nu obțină, practic, mandate după turul doi.

Absenteismul la vot

Cel mai mare partid al Franței este, totuși, cel al absenteiștilor: 51,29% dintre alegători nu s-au prezentat la vot, ceea ce aruncă o umbră asupra triumfului afișat de trupele lui Emmanuel Macron. Este un scor niciodată înregistrat de când există alegeri libere în Franța!