Fondatorul serviciului secret al MAI acuză ABUZURILE DNA şi JUSTIŢIA POLITICĂ

Fondatorul serviciului secret al MAI acuză ABUZURILE DNA şi JUSTIŢIA POLITICĂ

Fondatorul celebrului serviciu secret al MAI, UM 0215, fosta “Doi şi-un sfert”, Mihai Tânjală, va fi prezent, astăzi, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, acolo unde se judecă cererea sa de revizuire a dosarului în care susţine că a fost arestat şi condamnat pe nedrept, în anul 2011, la solicitarea DNA. Om de afaceri, fost deputat şi ofiţer de contrainformaţii militare, Tânjală obţinuse, din partea fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, aprobarea de rejudecare a dosarului său. În memoriul adresat lui Niţu, Tânjală face acuzaţii grave, susţinând că a fost condamnat politic. El a solicitat prezenţa la proces al unui reprezentant al Ambasadei SUA.

Fondatorul celebrului serviciu secret al MAI, UM 0215, fosta “Doi şi-un sfert”, Mihai Tânjală, de 58 de ani, va fi prezent, astăzi, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti. Om de afaceri, fost deputat şi ofiţer de contrainformaţii militare, Tânjală obţinuse, în mai 2015, din partea fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, aprobarea de rejudecare a dosarului său, după ce procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Cristian Mihai Ban, sesizase o serie de erori în actul de acuzare prin care DNA l-a trimis în judecată. Printre documentele ataşate la dosarul înaintat Parchetului General se numără şi mărturia lui Cătălin Ciuclea, fostul director economic al ICMUG SA Giurgiu, societate despre care DNA susţine că Tânjală a devalizat-o, din care reiese că fondatorul “Doi şi-un sfert” nu este vinovat. De asemenea, în memoriul adresat lui Tiberiu Niţu se arată că ancheta DNA a fost demarată, în anul 2009, împotriva sa, la scurt timp după ce Mihai Tânjală a informat autorităţile din SUA despre corupţia din România şi despre presiunile făcute asupra sa de grupuri de interese din sfera fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Mihai Tânjală a plecat în SUA unde a dezvoltat o afacere de zeci de milioane de dolari. A fost adus în ţară, în octombrie 2016, în baza unui mandate de urmărire internaţională emis de autorităţile române, din Insulele Cayman.

Istoricul cazului

Pe 16 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mihai Tânjală,  om de afaceri, fost deputat şi ofiţer în serviciile de informaţii, la 5 ani închisoare pentru săvârşirea unei fapte asimilată faptelor de corupţie. Surpriză a fost mare, la vremea aceea, atât pentru opinia publică, dar şi mai mare pentru cel condamnat, deoarece, înainte cu o lună, în 17 noiembrie 2011, Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu a dat soluţie de neînceperea urmăririi penale cu privire la aceeaşi faptă, considerând-o legală şi săvârşită de o altă persoană. Pentru Mihai Tânjală, surpriză a fost cu atât mai mare cu cât, fiind considerat un om cu o activitate impecabilă, desfăşurată în Armată, Parlament, afaceri, în domeniul informaţiilor, deoarece, la fond, instanţa îl achistase.

Considerându-se nevinovat şi condamnat pe nedrept, abuziv sau din eroare, după redactarea deciziei de condamnare, Mihai Tânjală a înaintat un memoriu Procurorului General al României de atunci, Tiberiu Niţu, în care semnalează o serie de erori şi abuzuri din decizia de condamnare şi îi cere acestuia să se sesizeze şi să dispună rejudecarea dacă-şi însuşeşte cele semnalate sau să îi ceară extrădarea.  

Procurorul General, Tiberiu Niţu, prin persoana Procurorului Şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Cristian Mihai Ban, unde fusese condamnat Mihai Tânjală, a catalogat memoriul acestuia drept cerere de revizuire, luând în considerare erorile şi probele semnalate şi a trimis această cerere instanţei spre rejudecare.

Susţine că a vrut să vină în ţară pentru un proces corect

Crezând că i se va face dreptate, când a aflat că i se va rejudeca cazul, aflându-se în străinătate, a făcut demersuri pentru a participa la proces şi a venit în România să-şi execute pedeapsa în închisoare sau să i se constate nevinovăţia de către justiţie. După schimbarea din funcţe a lui Tiberiu Niţu şi odată cu accederea în funcţia de procurer general a lui Augustin Lazăr,  la procesul aflat pe rolul Curţii de Apel, cererea de revizuire a fost respinsă la solicitarea DNA, deşi avea pe ea o rezoluţie de admitere a Procurorului Şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, instanţa ce-l condamnase.

Dosarul se află în apel, din nou spre judecată la Curtea de Apel Bucureşti. Rămâne de văzut dacă instanţa va ţine cont de rezoluţia procurorului şef, Cristian Mihai Ban, sau de presiunea DNA, care, în opinia lu Mihai Tânjală, doreşte menţinerea unei condamnări abuzive. “Sper să am parte de un proces drept, nu de o soluţie politică”, este mesajul transmis de Mihai Tânjală.

Mihai Tânjală a informat autorităţile din SUA şi din Anglia despre “nedreptatea făcută”, a furnizat probe în care îşi susţine nevinovăţia şi a cerut ambasadei SUA să fie prezenţa „neoficial” la proces, pentru că este convins că nu va avea parte de un proces corect, că nu se doreşte aflarea adevărului, se doreşte păstrarea condamnării cu orice preţ, acoperirea abuzurilor din justiţie.