Editura Evenimentul si Capital

Raport NEGATIV pe propunerea lui Manolache de desfiinţare a completului de 5 judecători. Ce spune Livia Stanciu despre iniţiativa deputatului

Livia Stanciu
Autor: | | 8 Comentarii | 2326 Vizualizari

Deputaţii jurişti au dat raport negativ unei propuneri a deputatului PSD Marius Manolache, prin care judecătorii din completele de 5, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să poată decide doar în favoarea inculpaţilor. Comisia a luat această decizie în unanimitate, inclusiv Marius Manolache ridicând mâna să voteze contra propriului proiect. Livia Stanciu a spus, referitor la această iniţiativă, că se poate vorbi despre o încălcarea Constituției.

”Textul propune ca apelul declarat împotriva hotărârilor pronunțate de prima instanță de secția penală a ÎCCJ să nu fie declarat decât în favoare inculpatului. Această propunere e o soluție discriminatorie în raport cu persoane aflate în situații identice, dacă ar fi să mă refer la inculpați care au calitatea de apelanți. Să zicem, dacă e un inculpat judecat în primă instanță de către secția penală a ÎCCJ, dacă s-ar adopta această propunere, o astfel de persoană, datorită funcției pe care o deține în stat și care atrage competența Instanței Supreme, ar fi privilegiată față de alte persoane, care au aceeași calitate de inculpat, în același timp de apelant, dar care sunt judecați în primă instanță de judecătorii, respectiv de tribunale, apelurile lor judecându-se la curțile de apel sau judecați în primă instanță de curțile de apel sau de curtea militară de apel. Apelurile acelea potrivit codului de procedură penală pot fi și în favoare și în defavoare, deci s-ar crea o discriminare”, a declarat Livia Stanciu, potrivit B1 TV.

”O astfel de soluție contravine art 16 alin 1 din Constituție, care vizează egalitatea în drepturi a cetățenilor, or soluția propusă crează privilegii pentru apelanți judecați în prima instanță de către secția penală a Înaltei Curți, față de cei care sunt judecați în prima instanță de alte instanțe, respectiv judecători, tribunale și curți de apel”, a mai susținut Stanciu.

Potrivit site-ului Camerei, proiectul a fost depus de deputatul PSD Marius Manolache şi vizează modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Actul normativ are aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ, iar Guvernul a dat un punct de vedere negativ.

Modificările ar viza scoaterea apelului de la Completul de cinci judecători de la instanţa supremă care judecă în penal înalţi demnitari şi foşti sau actuali miniştri. Acestea au explicat că în prezent toţi inculpaţii au două căi de atac, iar dacă modificările din proiect ar fi aprobate, acestea ar avea ca efect ca la ÎCCJ să existe doar o cale de atac. Astfel, dacă înalţii demnitari ar primi la instanţa de fond achitare sau condamnare cu suspendare, calea de apel nu ar mai putea fi exercitată. La şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor este aşteptată Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate