SINDROMUL „BĂIEŢILOR CU SÂNI”. Şi mâncarea ambalată în plastic îi transformă în fete. PLUS: provoacă cea mai gravă formă de obezitate
- Cristina Lica
- 10 aprilie 2012, 17:13
Nu doar carnea şi laptele induc pubertate precoce, ci şi alimentele ambalate în caserole sau contaminate cu pesticide din mediul înconjurător. Mai mult, provoacă cel mai periculos tip de obezitate.
Fenomenul băieţilor cu sâni şi al pubertăţii precoce induse de alimentație arată că suntem într-un impas fără precedent. După articolul de ieri din "Evenimentul zilei", alţi doctori vin cu dovezi că multe din alimentele de bază dereglează hormonal şi conduc la o obezitate "de tip nou", extrem de greu de tratat.
Anumiţi specialişti consideră că excesul de estrogen, responsabil de rotunjimile anormale, apare de la alimentele contaminate cu "disruptori hormonali" care se găsesc în ambalaje de plastic, alţii susţin că în special produsele animale sunt de vină."Nu hormonii feminini în stare pură sunt problema, ci disruptorii, substanţe asemănătoare acestora, care induc la fetiţe pubertate precoce, crescând riscul de cancer genital sau la sân, iar la băieţi feminizare, scăderea fertilităţii și cancer testicular", atrage atenția prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.
În categoria disruptorilor intră ftalaţii din ambalajele de plastic (PET, bisphenol-A), stirenii din vesela de unică folosinţă, dar şi pesticidele, printre care DDT, ce se găseşte în mediu înconjurător, carne şi alimente grase. "E interzis prin lege, însă îl vom avea în farfurie sute de ani, nu dispare uşor. Înainte de `89, l-am depistat în grăsime de om. Alte studii au arătat că se găsește și în laptele ursoaicelor polare. Răspândirea lui este incredibilă", spune specialistul.
În plus, pseudo-hormonii induc o obezitate greu de tratat, ce se manifestă şi cu ginecomastie la băieți. "Celulele nu doar se umplu cu grăsime, dar se şi înmulţesc. Apare cel mai adesea cam la vârsta de 9-11 ani, când se atinge gradul maxim de obezitate. Efectele ei sunt devastatoare. dacă ești obez de la 11, riști la 19 să faci infarct. Nici dacă slăbim brusc nu e bine, întrucât disruptorii ajung în sânge şi ne pot intoxica ficatul și sistemul nervos, iar riscul de deces e mare", atrage atenţia Mencinicopschi. "Desigur, limitarea expunerii la plastice reduce riscurile până la un punct. Însă reacţia organismului la disruptori nu poate fi pe deplin controlată, depinde de imunitate. Există însă și categorii mai sensibile: fetuşii, sugarii, gravidele, vârstnicii, bolnavii cronic." GHEORGHE MENCINICOPSCHI, expert în alimentaţie
Carnea de vită bate puiul la cantitatea de hormoni
Alţi specialişti consideră că produsele animale, în special carnea de pasăre şi de vită, sunt vinovate în exclusivitate de "mutaţii". "Grăsimea este un organ endocrin care transformă hormonii masculini şi hormoni feminini. În momentul în care un copil e mai plinuţ, începe să sintetizeze estrogen în exces, fără să fie injectat cu hormoni, fără să-i primească din exterior. Acelaşi lucru se întâmplă şi când copiii mănâncă multă carne de vacă sau pui. Hormonii din carne nu se distrug prin preparare termică şi trec în organismul lor, inducându-le pubertate precoce. Aceleaşi efecte au laptele, brânza și alte produse de origine animală", spune medicul Virgil Stroescu.
Efectele se resimt mai mult la copii, care sunt în creştere. "Încep să le crească sânii, însă şi dezvoltarea organului genital masculin este afectată. În acest caz, trebuie să se scoate din alimentaţia lui produsele animale şi să i se administreze testosteron", oferă soluţii medicul. El mai spune că soia, deşi are fitoestrogeni, aceștia nu produc dereglări hormonale, din contră, îi pot combate pe ce „răi", de origine animală. Ginecomastia la băieţi apare în special de la consumul mare de carne de vită şi pui. Soluţia este renunţarea la aceste alimente şi tratamentul cu testosteron Citiți și:
- ALARMANT. Fenomenul băieţilor cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni
- Mezelurile, în topul bombelor alimentare
- Topul celor mai nocive mezeluri. VEZI produsele care conțin mai multe de nouă E-uri
- Mencinicopschi: "Copiii nu trebuie să mănânce mezeluri până la vârsta de 10 ani"
- Campania "cărnii injectate": cititorii EVZ cer controale în masă
- Carnea injectată, cel mai bine păstrat secret din industrie. Câtă pastramă dopată cu seringa mâncăm fără să ştim
- Secretul cărnii injectate: 600 g devin brusc 1 kg pe cântar
- Românii mănâncă apă cu carne. Prezentăm dovezile