La Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu se desfăşoară, în perioada 22-23 august 2015, a X-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare.
Festivalul Tarafuri şi Fanfare va aduce în atenţie istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi a muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti sâmbătă, 22 august, respectiv duminică, 23 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, începând cu ora 16:00.
Muzicanţi bătrâni vor povesti, şi de această dată, despre anii tinereţii lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunţile de odinioară, şi vor înălţa, ca şi atunci, cântece bătrâneşti învăţate acasă, de la părinţi, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereţii şi de cei plecaţi. Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăşti (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), Taraful din Ianca (Olt) Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), vor demonstra că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc. Muzicianul Grigore Leşe va pune accent pe dialogul cântecului, al dansului şi al poveştilor fără pereche pe care aceşti muzicanţi le poartă în inimi şi în suflete.
După cele două zile de la Muzeul Astra din Sibiu, Festivalul Tarafuri şi Fanfare porneşte cesta, într-o nouă călătorie în Centrul Istoric al Craiovei (29 august 2015) şi pe meleaguri gorjene, Acasă la Brâncuşi, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara (30 august 2015).