Fertilitatea MASCULINĂ, în CRIZĂ? Concluzii ÎNGRIJORĂTOARE. Ce se ÎNTÂMPLĂ de fapt

Fertilitatea MASCULINĂ, în CRIZĂ? Concluzii ÎNGRIJORĂTOARE. Ce se ÎNTÂMPLĂ de fapt

Unul din şase cupluri au probleme în conceperea unui copil, iar jumătate dintre cazuri sunt datorate problemelor fiziologice ale bărbaţilor. Ce se întâmplă?

„Studiile din ultimii ani au arătat că situaţia se înrăutăţeşte, pe măsură ce numărul mediu de spermatozoizi scade”, spun specialiştii. Un studiu publicat de un grup de cercetători francezi în 2013 a concluzionat că numărul mediu de celule sexuale masculine viabile a scăzut cu o treime între 1989 şi 2005, după ce au analizat probe de la 26.000 de bărbaţi.

Legătura directă

O altă cercetare arată că procentul bărbaţilor cu un numar de celule sexuale sub 40 de milioane a crescut de la 15% în anii '30, la 40%, în anii 2000. Implicaţiile fiziologice merg mai departe, până la infertilitate şi stresul psihologc suferit de cuplurile fără copii. Numărul de spermatozoizi este considerat un barometru al stării generale de sănătate şi un indiciu al speranţei de viaţă. Un studiu danez din 2011arată legătura directă dintre mortalitate şi calitatea lichidului seminal. Teoria susţine că producerea spermei este direct legată de hormonul testosteron, care are rol protector împotriva unor boli. Richard Sharpe, profesor de sănătate reproductivă masculină la Edinburgh University, declară că: "Una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii este că efectul este epigenetic şi pare să fie transmisibil la generaţia următoare".

Ne puteți urmări și pe Google News