Editura Evenimentul si Capital

ESCROCI ÎN SUTANĂ. CĂLUGĂRII care PROSTESC credincioșii

Cei mai mulți escroci în sutană vin la pelerinajul ocazionat de sărbătoarea „Sfântului Dimitrie” FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 12 Comentarii | 1696 Vizualizari

Odată cu intrarea în Postul Mare, românii devin mai evlavioși. Însă, nu toți cei care îi întâmpină la poarta bisericilor, purtând straie monahale, au bune intenții. Poliția Locală București a transmis „Evenimentului zilei” figurile celor surprinși, de-a lungul timpului, înșelând oameni în numele credinței.

Săptămâna trecută, „Evenimentul zilei” atrăgea atenția asupra unui preot fals care spovedea fetele mari și binecuvânta mașinile pe stradă. Își zicea „călugărul Ilie”. S-a dovedit că era, de fapt, un escroc care a fost prins în timp ce strângea bani pentru pomelnice și acatiste, chiar în curtea Bisericii „Sfântul Anton”, din Centrul Istoric al Bucureștiului.

Pornind de la exemplul lui Ioan, argeșeanul de 47 de ani, care își spunea „călugărul Ilie”, autoritățile locale și Biserica Ortodoxă Română (BOR) au atras atenția căci sunt mai mulți „purtători de sutană preoțească” care se folosesc, în general, de evenimentele religioase pentru a înșela credincioșii. În urma publicării articolului din „Evenimentul zilei”, Poliția Locală a Municipiului București (PLMB) a luat decizia de a împărți pliante cu escrocii pe care agenții de ordine i-au mai prins în timp ce înșelau oamenii, dând impre-sia că sunt călugări sau preoți. Drept urmare, în lăcașurile de cult au fost transmise afișe cu figurile acestora.

BOR: Cerșetorii în straie monahale nu sunt preoți

În general, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, astfel de escroci vin de „Sfântul Dumitru”. „Atunci sunt cei mai mulți”, ne-a dezvăluit părintele Stoica. Tot oficialul BOR ne-a spus că, din păcate, sunt mulți care se folosesc de haine preoțești pe care le cumpără, atât timp cât se găsesc la orice magazin de profil.
„Oamenii trebuie să știe că orice inițiativă de natură religioasă cum sunt slujbele ori spovedaniile, se fac doar în incinta lăcașurilor de cult: mănăstire sau biserică. Toți ceilalți pe care îi vedeți pe la metrou sau cu pancarte de gât prin intersecții nu reprezintă Biserica. Este un ordin al BOR care interzice acest lucru”, susține Constantin Stoica.

Reprezentantul Bisericii ne-a mai dezvăluit că cei mai mulți dintre escroci vin la Catedrala Patriarhală din Dealul Patriarhiei, în luna octombrie.

Preot: „Știam că nu e călugăr”

Marțea trecută, în curtea bisericii „Sfântul Anton”, din Centrul Vechi a fost prins un fals călugăr care a înșelat mulți credincioși în ultimii 15 ani. Îmbrăcat „regulamentar” cu sutană și patrafir, omul luase acatiste și pomelnice de la mai mulți enoriași strânși, ca în fiecare zi de marți, în curtea bisericii, înscrisuri pe care el s-a oferit să le ducă în lăcașul de cult. De bună credință, cei care stăteau la coadă, sperând într-o minune dumnezeiască în urma rugăciunilor pe care le adresau Sfântului Anton, au introdus în hârtia pe care scriseseră rugăciunile pentru sănătate, spor în casă sau iertarea păcatelor și câte o sumă de bani. Falsul preot a recunoscut că nu face parte din cler, că a folosit patrafirul pentru a spovedi mai mulți enoriași și că a primit diverse sume de bani de la diferiți credincioși care, convinși că bărbatul este preot, l-au plătit pentru a se ruga pentru ei și pentru rudele lor.


FOTO: Falșii călugări aflați pe „lista neagră” a Poliției Locale a Municipiului București„Evenimentul zilei” a aflat că acesta a locuit, anul trecut, în Bolintin Deal, județul Giurgiu. Parohul de acolo, preotul Florian Pisculungeanu, ne-a spus că „l-a ținut de milă” și cânta în biserică.

„Știam că nu e călugăr. L-am verificat la mănăstirile la care spunea că a fost. I-am zis că, dacă îmbracă hainele preoțești, anunț Poliția. Mi se părea ciudat că binecuvânta și mașinile când treceau pe lângă el”, a povestit, pentru EVZ, părintele Pisculungeanu.

Fără plângeri, sunt liberi

Falsul „călugăr Ilie” a fost predat Poliției Naționale, „în vederea cercetării săvârșirii infracțiunii de uzurpare de calități oficiale”. Escrocul a fost condus la Secția 10. Însă, așa cum am fost informați de către șeful acestei unități de poliție, „părintele” nu a putut fi reținut întrucât nu exista nicio plângere îndreptată împotriva sa. „Urmează să audiem martori. În lipsa unor plângeri, nu putem decât să reținem cerșetoria”, ne-a declarat comisarul șef Lucian Apostol. În aceste condiții, Poliția Locală îndeamnă credincioșii să se ferească de astfel de escroci și să le semnaleze apariția lor la numărul de telefon 021.9752.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate