Fără plăți cash de peste 5.000 de lei în magazine

Fără plăți cash de peste 5.000 de lei în magazine

Zilele trecute, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege care limitează încasările și plățile efectuate în numerar de către firme, dar și între persoane fizice. Aceasta mai trebuie promulgată de președinte.

Potrivit noilor prevederi, o persoană va putea încasa bani cash de la firme până la 5.000 lei pe zi. De asemenea, firmele, cum ar fi comercianții, vor putea primi de la o persoană fizică maximum 5.000 lei la o tranzacție, de exemplu o sesiune de cumpărături, și nu mai mult de 10.000 lei pe zi.

Sumele par, la prima vedere, destul de restrictive, având în vedere că un laptop foarte performant sau un ceas scump pot costa peste 5.000 de lei. De asemenea, rămân semne de întrebare.

Tranzacția dintre o persoană fizică și o altă persoană fizică poate fi de maximum 50.000 de lei/zi

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt noile reguli eficiente? Vor aduce mai mulți bani la buget? Vor contribui la reducerea evaziunii fiscale? Părerile sunt împărțite.

Mulți analiști consideră că dacă plățile mari se fac prin contul bancar, evaziunea va fi redusă substanțial. Există și voci care privesc cu scepticism noile măsuri. Luminița Ristea, Managing partner CRG NEXIA Romania, crede că noile reguli nu fac decât să sporească birocrația. „Evazioniștii oricum nu cred că vor fi afectați de noile reglementări, nu sunt niște legi care să schimbe structura sistemului. Se ascunde în continuare gunoiul sub preș. În schimb, va crește birocrația și tot cei care fac afaceri în mod corect vor avea mai multă treabă”, a afirmat Ristea pentru Evz. În schimb, consideră aceasta, ar trebui umblat la nucleul sistemului. „La noi, din păcate, se tratează cauzele, nu efectele. Noile reguli vor aduce probabil mai mulți bani pentru bănci. Aș fi vrut să văd mai multe acțiuni reale antifraudă. Și aș dori în viitor să nu mai fiu sfidată de cei care fac evaziune”, a afirmat Ristea pentru Evz.

Plata prin cont la sate

În cazul tranzacțiillor între persoane fizice limita pentru plățile în numerar este de 50.000 de lei per tranzacție, pe zi, iar proiectul menționează că nu se acceptă fracționarea în mai multe tranșe, pentru a depăși acest plafon. Or, la sate, unde populația nu este acomodată cu folosirea contului bancar, trazacțiile cu terenuri pot depăși plafonul de 50.000 de lei.

Emil Drăghici, Președintele Asociației Comunelor din România, consideră însă că aceste măsuri vor avea efecte benefice, mai ales în mediul rural.

„Aceste limitări sunt, de fapt, niște ordonări. Am susținut mereu necesitatea instalării unui bancomat în fiecare comună și a unui POS la fiecare comerciant. Plata cu cardul elimină niște riscuri mari, cum ar fi acela de a primi bancnote false”, a afirmat Drăghici pentru Evz. Acesta a atras atenția asupra faptului că problema plății cu cardul există, în egală măsură, atât în mediul privat, cât și în cel public. „Este vorba de chestiune de educație. Cei din mediul rural, de exemplu, primind subvențiile APIA pe cont, au fost practic obligați să-și facă card și cont bancar”, a precizat acesta.

Ce schimbări vor aduce noile măsuri

● o persoană poate plăti cash o firmă cu maximum 5.000 lei/zi;

● magazinele de tip cash and carry pot încasa zilnic până la 10.000 lei de la o persoană;

● plățile către firme se pot face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

● tranzacția dintre o persoană fizică și o altă persoană fizică poate fi de maximum 50.000 de lei/zi

● plățile către magazinele de tipul cash and carry se pot face în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei/zi.

● limitarea plăților cash se va aplica și la alte categorii de persoane juridice: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent.