EVZ hai-hui prin Marea Neagră cu goeleta Adornate şi prin Marea Egee cu Bricul Mircea
- Mihnea-Petru Pârvu
- 8 septembrie 2016, 20:44
Doi reporteri ai Evenimentului zilei vor fi îmbarcaţi pe fiecare din cele două corăbii româneşti. Unul pe Adornate, care va participa la Regata Marilor Veliere şi celălalt pe N.S. Mircea care îşi va face anualul marş de instrucţie în Marea Egee
Astăzi, la Constanţa, are loc festivitatea de deschidere a Regatei Marilor Veliere, eveniment aflat la adoua ediţie, după cea din 2014. la această competiţie, greu repetabilă în contextul actual geo-politic, România va fi reprezentată de superbul velier Adornate. Nava este o goeletă autentică, cu o ţinută extrem de elegantă şi impunătoare, construită în anul 1961 ca pescador, transformată in goeleta în 1997 şi recondiţionată în 2006. Este o navă proiectată special pentru toţi iubitorii luxului şi aventurilor inedite pe mare. De-a lungul timpului a navigat, sub numele de Barabah, pe întreaga Mediterană, de la Insulele Baleare, Barcelona şi Valencia până pe Riviera Franceză, de la Marsilia la Monte Carlo. Goeleta are un deplasament de 250 de tone, este lungă de 44 de metri, lată de 6,6 şi are un pescaj maxim de 3,2 metri. La o viteza a vântului de 18-25 noduri – un nod = o milă marină pe oră, o milă marină = 1.852 metri - velerul poate prinde o viteză de 7-8 noduri.
Adornate va naviga spre Novorosyissk, Sochi şi Varna
Corabia are un echipaj, pentru navigaţia în apele teritoriale româneşti, de şapte membri: un comandant; un ofiţer mecanic, un şef de echipaj/nostrom, un motorist şi trei marinari. Pentru voiaje internaţionale sau regate echipajul se mai completeaza cu doi ofiţeri pentru carturi şi doi cadeţi sau doi marinari . La manevra velelor participa tot echipajul. În afara cabinelor pentru echipaj nava mai dispune de zece cabine cu două locuri fiecare. La SCF Black Sea Tall Ships Regatta, aşa cum este denumirea oficială a evenimentului nautic, vor pleca, duminică dupăamiaza, 11 septembrie, din Constanţa, 16 veliere, printre care şi marile şi frumoasele rusoaice: Mir, Nadezhda şi Kruzenshtern. Toată flota va defila prin dreptul N.S Mircea, nava gazdă a competiţiei, iar echipajele vor executa celebrul salut marinăresc “La front pe vergi”, după care se va da startul regatei.
Prima escală va fi în portul rusesc Novorosyissk, apoi va urma Sochi, tot în Rusia, iar finalul regatei se va petrece, după 24 de zile, la Varna, în Bulgaria.
Pe tot parcursul evenimentului, Evenimentul zilei îl va avea îmbarcat pe reporterul Mihnea-Petru Pârvu – ca membru în echipajul goeletei Adornate – care va transmite reportaje şi fotografii despre cele mai interesante momente ale concursului, dar şi ale vieţii la bord.
N.S. Mircea pleacă în Egee, spre Rodos, Creta şi Pireu
Bricul Mircea, care a participat, în 2014, la prima regată de acest gen organizată în Marea Neagră are planificat, de această dată, un alt marş de instrucţie pentru cadeţii Academiei Navale Mircea cel Bătrăn şi ai Şcolii de Maiştri de Marină a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu. N.S. Mircea va pleca în voiajul de practică, luni, pe 12 septembrie şi se întoarce din călătorie pe 3 octombrie.
Nava simbol a Marinei Militare va vizita porturile greceşti Rodos, Keraklion (Creta) şi Pireu. Pe toată durata marşului de instrucţie, Evenimentul zilei îl are acreditat la bord pe colaboratorul nostru Viorel Hanu care v-a realiza, pentru cititorii noştri, pictoriale atât din porturile vizitate cât şi despre viaţa la bordul unei astfel de nave şcoală. Vânt bun din pupa corăbiilor noastre!