EVENIMENT ISTORIC. Mircea Dușa, pentru EVZ: „MARȘUL CAVALERIEI ONOREAZĂ sacrificiul veteranilor români şi americani de-a lungul războaielor”
- Petrisor Cana
- 15 mai 2015, 15:04
Peste 80 de transportoare blindate participat la „Marşul Cavaleriei”, primul marș al unei armate străine pe șoselele României, după cel de Al Doilea Război Mondial. Convoiul a plecat de la baza din Mihail Kogălniceanu, județul Constanţa, oprindu-se în Ploieşti şi Sinaia, destinaţia finală fiind poligonul de la Cincu, judeţul Braşov unde peste 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă participă, în perioada 15 mai - 6 iunie, la exerciţiul multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă, „Sarmis 15”.
La solicitarea cotidianului „Evenimentul zilei”, ministrul apărării a transmis: „Marşul solidar, pe drumurile României al militarilor americani şi români către locul de desfăşurare al unuia dintre exerciţiile internaţionale importante pe care le găzduieşte ţara noastră în acest an, dovedeşte faptul că măsurile de asigurare a flancului estic al Alianţei, decise încă de anul trecut, la Summit-ul din Ţara Galilor sunt măsuri concrete, vizibile şi eficiente. Parteneriatul între armatele Statelor Unite ale Americii şi României reprezintă o demonstraţie certă şi solidă a angajamentului colectiv care întăreşte Alianţa Nord-Atlantică, iar acest marş comun al militarilor celor două armate simbolizează perfect această stare de fapt. Marşul Cavaleriei onorează sacrificiul veteranilor români şi americani de-a lungul războaielor şi exprimă viitorul parteneriatului şi cooperării între naţiunile noastre. Recunoscându-ne istoria, devenim mai puternici şi capabili să mergem înainte. Acest eveniment ne arată solidaritatea şi unitatea de idealuri, valori şi principii în rândul membrilor Alianţei, care acţionează toţi pentru unul şi unul pentru toţi.”.
SURSA FOTO: George Ph - Facebook
La finalul paradei, la Brașov au fost prezenţi ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Diviziunii 2, Regimentul Cavalerie 2 al Armatei SUA, Theodore Johanson, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, şi primarul Braşovului, Geroge Scripcaru. Ministrul Mircea Duşa a declarat că a ţinut să fie prezent la Braşov alături de Dean Thompson, pentru a sublinia încă o dată importanţa apartenenţei României la NATO.
SURSA FOTO:MApN
„Am dorit să fim astăzi la Braşov, împreună cu domnul Thompson (Dean Thompson, înscărinat cu afaceri al SUA - n.r.) pentru a sublinia încă o dată importanţa apartenenţei ţărilor noastre la NATO. În acelaşi timp am subliniat măsurile deosebite care au fost luate la summitul din Ţara Galilor pentru reasiurarea pe flancul estic şi, sigur, că aceste măsuri se referă şi la exerciţiile militare organizate la noi. Aţi văzut că începând din luna martie, împreună cu partenerii noştri din NATO, am organizat un număr mare de exerciţii în România şi militarii români participă, la rândul lor, la alte exerciţii de pregătire în ţări ale UE şi NATO“, a spus Duşa.
SURSA FOTO:MApN
Ministrul a adăugat că în luna iulie va începe un alt exerciţiu, tot în poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, unde soldaţii români se vor antrena alături de soldaţi italieni ai Conmandamentului de la Napoli.
Dean Thompson: „Vă rog să reflectaţi la semnificaţia calităţii de membru al celei mai puternice alianţe din istoria lumii”
La rândul său, Dean Thompson a spus că trupele din Statele Unite, România sau din oricare altă ţară aliată se instruiesc şi se pregătesc, exprimându-şi însă speranţa că doar rar „vor lupta pentru principiile invidiate de mulţi oameni pretutindeni în lume”.
SURSA FOTO:MApN
„Vă rog să reflectaţi un moment la semnificaţia calităţii de membru al celei mai puternice alianţe din istoria lumii. În chiar primul paragraf al Tratatului Atlanticului de Nord din 1949, înainte de orice referire la apărarea colectivă sau la chestiuni militare, naţiunile membre ale NATO se angajează să «salvgardeze libertatea, moştenirea comună şi civilizaţia popoarelor lor, bazate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept». Mai departe, în Articolul Doi al documentului fondator, ele se angajează să «Contribuie la dezvoltarea în continuare a relaţiilor internaţionale de pace şi prietenie prin întărirea instituţiilor lor libere, prin promovarea unei mai bune înţelegeri a principiilor pe care se fundamentează aceste instituţii şi prin promovarea condiţiilor pentru stabilitate şi prosperitate». Aceste idei inspirate mă fac foarte conştient de faptul că trupele noastre din Statele Unite, din România sau din oricare altă ţară aliată se instruiesc, se pregătesc şi sper că numai rar vor lupta pentru principiile invidiate de mulţi oameni pretutindeni în lume”, a spus oficialul american.