Eroii lui sunt geto-dacii

Eroii lui sunt geto-dacii

Mihai Ionuț Grăjdeanu este celebru în lumea celor care iubesc banda desenată. Pentru că își folosește talentul să-i învețe și pe alții și „suferă” de un fel de patriotism ... dac. Ultima sa realizare este o carte de colorat pentru copii, în care eroi sunt geto-dacii. O carte cu o idee unică în România!

Prima carte de colorat pentru copii cu eroi geto –daci.  „Copiii iubesc cărțile de colorat și mi-am dat seama când am lansat, acum doi ani, volumul 1 din «Mandale Dacice». Neavând text, cartea este accesibilă copiilor de toate vârstele. Demult am vrut să realizez o astfel de carte de colorat pentru că este o bună ocazie pentru copii să descopere lumea geto-dacilor. Ilustrațiile așteaptă să fie colorate de cei mici și numai așa vor prinde viață”, spune Mihai Ionuț Grăjdeanu. Povestea este foarte frumoasă și incitantă: „Desenele prezintă războinici și cetăți, temple, personaje mitice, femei și bărbați,  tineri și copii, animale domestice și sălbatice. Toate aceste lucruri conturează universul geto-dacilor. Dar cartea mai are și o altă nuanță:  în timp ce copiii colorează și parcurg paginile cărții, descoperă și o poveste. Am încercat să ordonez ilustrațiile în așa fel încât să prezinte o idee, un întreg sau un ciclu de viață. Fiecare copil, după ce va termina de colorat cartea, își poate crea propria poveste. Vreau să subliniez și faptul că «Lumea geto-dacilor» este prima carte de colorat din România care îi prezintă pe strămoșii noștri geto-dacii”, spune cu mândrie autorul.

Mihai Ionuț Grăjdeanu desenează din copilărie

Pasiunea din copilărie

Și-a descoperit pasiunea pentru benzi desenate în copilărie, atunci când se uita la desene animate, la filme în cinematograful de vară din Mangalia. Apoi, fascinat de „povești, de acțiune, de personaje eroice, mi-am dorit să-mi creez propriile povești de bandă desenată. Pe toți iubitorii de benzi desenate și mai ales pentru cei care preferă publicațiile autohtone, îi îndrum către Muzeul Benzii Desenate, din București, unde vor descoperi continuitatea acestui fenomen în România”, ne spune Mihai Grăjdeanu.

După ce colorează cartea, copilul își construiește propria poveste

Eroii daci, istoria dacilor sunt subiecte oarecum obsesive ale  creațiilor sale. „Am inițiat proiectul «Legendele Dacilor» în 2013, cu scopul de a readuce în atenția copiilor și tinerilor legendele strămoșilor noștri: geto-dacii. Prin intermediul ilustrațiilor și al benzilor desenate doresc să prezint locuri, obiceiuri, oameni şi eroi din munţii şi câmpiile autohtone. Este o abordare care va trece de graniţele cărţii cu text, pe care tinerii o răsfoiesc mai rar, oferindu-le și o lecţie de istorie. Sunt mândru de publicațiile mele, care au ajuns la copiii din toată țara și subliniez faptul că acum patru-cinci ani nu existau cărți de acest gen. În continuare, în librăriile din România găsim cu ușurință cărți pentru copii despre vikingi, romani, spartani și mai puțin despre daci”.

Organizează ateliere de bandă desenată. „Copiii care se înscriu la atelierele mele sunt în primul rând cei pasionați de grafică, de pictură sau cei care doar citesc benzi desenate și nu sunt neapărat talentați la desen. Uneori îmi încep atelierul cu partea teoretică. Le povestesc și le arăt cele mai vechi reprezentări grafice din România, cum ar fi picturile rupestre din pestera Coliboaia. De multe ori am făcut împreună cu ei pagini de bandă desenată cu personajele respective, care sunt niște animale preistorice. Copiii descoperă lucruri interesante, glumim, se distrează și, în același timp, descoperă etapele realizării unei pagini de bandă desenată.” Lucrările copiilor sunt apoi expuse.

Mihai Ionuț Grăjdeanu a participat la expoziții, are proiecte cu Muzeul Municipiului București (MMB). Iată câteva exemple : premieră pentru banda desenată românească ,,Legenda lui Bucur”, o adaptare după D. Almaș, pentru  expoziția permanentă a MMB de la Palatul Suțu; Salonul BD – „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”, (2014 și 2015), de la Palatul Suțu, salon pe care l-a inițiat alături de istoricul dr. Adrian Majuru; Expoziția „Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România” organizată de MMB în parteneriat cu Institutul Medico Legal „Mina Minovici”; la Biblioteca Națională a României : „Cu Caragiale de la Washington la București”, „Legendele Dacilor –Personaje”, „Noaptea Benzilor Desenate”, apoi „La Țigănci” în benzi desenate după M. Eliade, în cadrul Salonului European de bandă desenată, Constanța 2010.