Astăzi şi mâine, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului va avea loc un concert de exceptie susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub conducerea nonconformistului dirijor rus Misha Katz. Solist va fi pianistul Dan Grigore. Cei doi mari interpreţi nu se află la prima întâlnire cu scena Ateneului. În program sunt Franz Schubert (Uvertura „Rosamunde”), Robert Schumann (Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op 54) şi Ludwig van Beethoven („Eroica”).
Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său, Leonid Katz, fiind un remarcabil dirijor, artist emerit. A început să studieze violoncelul la vârsta de 5 ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova a studiat cu celebrul Mstislav Rostropovici. Sub îndrumarea tatălui său a început să studieze dirijatul, în 1976 a obţinut Marele Premiu al URSS şi în 1979 a susţinut doctoratul la acelaşi Conservator Ceaikovski din Moscova. În 1982 a urmat cursuri de dirijat cu maestrul Leonard Bernstein şi în 1985, după stabilirea sa în Franţa, a fondat formaţia „Trio Şostakovici” cu care a realizat, în 1994, înregistrări la SONY CLASSICAL. Misha Katz susţine cursuri de măiestrie la nivel internaţional (Geneva, Nisa, Mexico, Bruxelles, Moscova, Tel-Aviv). Este invitat să participe la festivaluri importante cum sunt cele de la Monte Carlo, Bodensee, Palma de Mallorca, Harrogate, Bregenz, Sion, Cervantino de Mexico, Jerusalem, Santander, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro şi a concertat în săli renumite precum Concertgebouw Amsterdam, Alte Oper din Frakfurt, Salle Pleyel din Paris, Wigmore Hall din Londra, Auditorium din Monte Carlo, Bolshoi Teatr din Moscova, Herkulessaal din München, Town Hall din New York, Rialto din Montreal, Gesher Theater din TelAviv. În 1996 a fost numit dirijor permanent al Orchestrei Naţionale de la Minsk, în 1998 dirijor principal invitat al Orchestrei Naţionale a Ucrainei şi începând din 1998 este dirijor permanent al orchestrei de cameră „Solistes de Russie”. Misha Katz este invitat să dirijeze în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Sebia, Slovacia, Israel, Ucraina, Mexic, Monaco, Italia, Georgia, Germania, SUA,Canada. Din 2008 este dirijor principal invitat al orchestrei „Slovak Sinfonietta”. Sub înaltul patronaj al preşedinţiei franceze, Misha Katz a fost numit director artistic la Festivalul internaţional Solomon Mikhoels (2003) şi apoi Director artistic la Festival International de la Paix. Printre distincţiile ce i-au fost conferite se numără Médaille d Or du Mérit et Dévoument Francais (2008), Médaille des Cinq Continents de l,UNESCO şi Médaille d,Or de la Ligue Universel du Bien Public (2013). În 2013 a fost şi cofondator al proiectului „Culture sans frontieres” patronat de UNESCO.
Aşezat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, el este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac. Din cauza constantului său non-colaboraţionism, regimul comunist a facut eforturi constante pentru a-l marginaliza dar marele talent şi personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceauşiste. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanţă istorică pentru reclădirea României. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, a primit prima distincţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului „Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de „Pianist al Casei Regale” şi i s-a conferit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.