„Soldații lui Erdogan”. Grupările paramilitare care îl apără pe Sultan

„Soldații lui Erdogan”. Grupările paramilitare care îl apără pe Sultan

Președintele Erdogan a emis pe 24 decembrie Decretul 696, prin care toate persoanele ce săvârșesc fapte considerate a combate terorismul sau a preveni răsturnarea regimului vor avea imunitate. Practic, regimul de la Ankara a legalizat milițiile civile și grupările paramilitare.

Guvernul insistă că actul normativ are ca scop protejarea celor ce au ieșit pe străzi pentru a apăra regimul la puciul din 15 iulie 2016, deși nimeni nu a fost amenințat cu urmări juridice. Dimpotrivă, Opoziția, câtă mai există, susține că termenii vagi ai decretului au drept scop legitimarea atacurilor la adresa celor care se împotrivesc regimului Erdogan.

Publicația americană Al-Monitor, specializată în informații din Orientul Apropiat și Mijlociu, a realizat o trecere în revistă a grupărilor paramilitare „legalizate” de Decretul 696.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Fatih Kaya, înconjurat de membri ai trupelor HOH

„Oamenii trebuie să știe că este Jihad”

Forțele Speciale ale Poporului (HOH), sunt înregistrate oficial ca asociație, având filiale în 22 din cele 81 de provincii ale Turciei și mii de membri. În presă au apărut numeroase fotografii cu membrii HOH în uniforme, înarmați până în dinți și cu vehicule de „intervenție”, asemănătoare mașinilor de poliție americane, dotate cu sirene și girofar.

Potrivit liderului Fatih Kaya, grupul reprezintă „această nobilă națiune care a stat neclintită în fața criminalilor și a fost împinsă la martiriu”. În ziua puciului, membrii HOH s-au numărat printre cei mai vajnici apărători ai lui Erdogan. Kaya numește acea manifestație populară pro-regim un act de „jihad”: „Oamenii trebuie să știe că este jihad... Jihadul nu se declară ușor. Șeful statului nostru și comandantul nostru suprem, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Jihadul pentru noi. Slavă Domnului, noi am înțeles asta!”

Nici Erdogan, nici vreun alt oficial nu a obiectat la declarația lui Kaya, de a descrie evenimentele din vara lui 2016 drept „jihad”, adică Războiul Islamic Sfânt. În schimb, au apărut imagini cu Fatih Kaya alături de Erdogan. Kaya spune că se află în „serviciul public”, dar nu a specificat ce slujbă anume îndeplinește.

Într-o interpelare parlamentară de luna trecută, o membră a partidului pro-kurd HDP, a numit HOH „organizație paramilitară”, l-a acuzat pe Kaya că are legături cu ISIS și a cerut lămuriri ministrului de Interne, în legătură cu modul în care a ajuns gruparea în posesia armelor din dotare. Parlamentara a întrebat câți dintre membrii HOH sunt și membri ai AKP, partidul lui Erdogan. Ministrul de Interne nu a răspuns încă.

Pe cine antrenează SADAT?

Grupul de Consultanță Internațională pentru Apărare (SADAT) afirmă că unul din scopurile sale este dezvoltarea militară a lumii musulmane. În campania electorală din 2015, o proeminentă politiciană kurdă, Sebahat Tuncel, declara că bărbați înarmați din grupul SADAT au încercat să incendieze 34 de săteni, aflați în custodia armatei, în provincia majoritar kurdă Diyarbakir. Bărbații erau „bărboși și aveau pe arme inscripții în arabă”, potrivit lui Tuncel. „Au adus benzină și au vrut să le dea foc sătenilor”, a spus ea, adăugând că au fost opriți de un ofițer al armatei.

La scurt timp, patronul SADAT , gen. (r.) Adnan Tanriverdi, a devenit consilier de securitate al președintelui Erdogan. Compania își face deschis reclamă pentru cursurile și antrenamentele pe care le organizează în domeniul luptelor de gherilă și contrainsurgență.

Într-un interviu de la începutul lui ianuarie, fosta ministră de Interne Meral Akșener, care în octombrie și-a întemeiat un partid pentru a-l combate pe Erdogan, afirma că există zvonuri îngrijorătoare despre grupuri de bărbați înarmați cu piese de artilerie: „Am aflat că există tabere de antrenament în Tokat și în Konya, de exemplu.” Fără a oferi surse, ea a spus: „Se vorbește intens despre faptul că acești oameni vor juca un rol în alegeri, că vor provoca haos dacă rezultatele sunt nefavorabile (guvernului – n.r.). Grupul SADAT este unul dintre ele.” Un adjunct al lui Akșener a afirmat că o a treia tabără ar fi apărut la Kocaeli.

SADAT a respins afirmațiile, însă Ministerul turc al Apărării a rămas mut la încercările opoziției de a obține informații despre antrenamentele organizate de grup, cine le supraveghează și ce atribuții are SADAT în domeniul apărării țării.

FOTO: Kaya alături de Erdogan

Atentat asupra Papei

Vetrele Musulmane s-au „afirmat” în campania electorală din 2015 prin atacurile asupra sediilor HDP și altor formațiuni de opoziție. Vetrele Musulmane sunt deschis pro-AKP, având ca deviză: „Erdogan este onoarea noastră”. Liderul Kadîr Kanpolat spune că membrii grupului sunt „soldații lui Erdogan”. Kanpolat s-a numărat printre cele câteva persoane arestate în 2006, înaintea vizitei Papei Benedict în Turcia, bănuite că ar plănui un atentat.

Fond creat la discreția lui Erdogan

Modul în care toate aceste grupări sunt finanțate rămâne un mare mister. Pe 27 martie 2015, parlamentul de la Ankara a aprobat crearea unui fond la discreția lui Erdogan „pentru necesități de stat legate de serviciile secrete și de apărare; de securitatea națională și înaltele interese ale statului (...); operațiuni speciale.” Acest fond este exceptat de la controlul public. Doar în ianuarie 2017, din acest fond au fost cheltuite aproape 164 de milioane de lire turcești (43,5 milioane de dolari).