EDITORIALUL EVZ. Secta lui Felix are maximum 4.000 de adepţi. Restul de 696.000 sunt spectatori la circ
- Mălin Bot
- 12 august 2014, 00:00
Mineriada lui Felix, pusă la cale duminică de Mihai Gâdea, Mircea Badea şi alte câteva vedete de la televiziunea lui Voiculescu, ne-a arătat diferenţa uriaşă între cifrele de audienţă şi încrederea publicului.
Audienţa medie a emisiunii lui c, ”Sinteza zilei”, locul unde se produc cele mai halucinante ritualuri religioase ale sectei lui Felix este de 700.000 de persoane pe zi. O cifră uriaşă care poate urca, în momentele de maximă isterie la un milion de telespectatori. Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare a fost un astfel de moment şi a generat două zile care vor rămâne în istorie.
A fost momentul în care vuvuzelele lui Voiculescu au decis să ducă manipularea şi dezinformarea dincolo de orice limite atinse până atunci. Gâdea, Badea şi compania au decis să-şi mintă publicul copios până când îl aduc la apoplexie şi pot să-l folosească, cinic, cum vor ei. Peste un milion de oameni au văzut două zile la rând, pe Antena 3, un film de ficţiune în care Departamentul Naţional Anticorupţie a confiscat televiziunea lui Felix şi o închide. Un film în care au jucat, din păcate, şi actori cunoscuţi sau persoane publice care au girat isteria cu propria imagine. Scopul urmărit a fost alimentarea cu ură a propriului public pentru provocarea mineriadei de duminică.
Planul seamănă foarte bine cu cel derulat în 1990 de tovarăşul Ion Iliescu, atunci când Piaţa Universităţii punea în pericol poziţiile câştigate de reptilele securistoide şi comunistoide care i-au supravieţuit lui Ceauşescu şi au început să planifice acapararea României. Şi atunci publicul a fost bombardat cu o realitate paralelă, fictivă, în care manifestanţii din piaţă erau demonizaţi. Totul cu scopul de a injecta ura de care Iliescu avea nevoie pentru succesul deplasării minerilor lui Miron Cozma la Bucureşti. I-a reuşit şi restul e istorie.
Voiculescu a reinventat doar operaţiunea executată cu sânge rece de Ion Iliescu acum aproape 25 de ani. Cu Mircea Badea pe post de Miron Cozma, Felix TV a executat acelaşi tip de manevră de manipulare, cu efecte similare. Duminică au fost agresaţi ziariştii de la televiziunile pe care, deloc întâmplător, Mircea Badea le-a tot pomenit în emisiunea de divertisment nocturn unde babuinul lui Felix latră şi îşi arată fundul roşu. Efectul obţinut duminică a fost exact cel urmărit.
Nu m-a surprins deloc reacţia agresivă a pensionarilor naivi care au dat curs invitaţiei la protestul ilegal organizat de Gâdea, Badea şi compania. După mii de ore în care publicul Antenei 3 a fost expus obsesiv unor mesaje pline de ură era normal să vedem transformată această ură în violenţe de stradă.
Surprinzător a fost numărul foarte mic al celor care au dat curs invitaţiei la protest, comparat cu audienţa emisiunilor lui Mihai Gâdea. După agenţiile de presă au fost la protest 2.000 de participanţi. Jandarmeria, care a asistat pasivă la încălcarea legii, a apreciat la maximum 4.000 de persoane numărul total al participanţilor. Am aflat astfel care este capacitatea reală de manipulare a propagandei lui Felix. Aproximativ 4.000 de persoane fac parte, aşadar, din secta lui Felix. Sectă adusă în stadiul în care erau minerii în 1990 când tovarăşul Iliescu i-a chemat să planteze panseluţe în frezele manifestanţilor din Piața Universităţii. Propaganda TVR din 1990 a fost infinit mai eficientă.
Diferenţa uriaşă între numărul total al telespectatorilor şi cel al sectanţilor lui Gâdea demonstrează că, totuşi, acum publicul nu este atât de ușor de dus de nas. Se uită la circ în număr mare, din acelaşi motiv pentru care se adună imediat o mulţime în stradă, dacă o doamnă cu fuste înflorate îşi pune poalele în cap. Asta nu înseamnă că toţi cei care s-au oprit aprobă acest tip de comportament şi l-ar urma. Ştirea cea mai interesantă a zilei de duminică nu este că secta lui Felix are 4.000 de adepţi. Este că restul de 696.000 reprezintă telespectatori care savurează în fiecare seară un spectacol de circ la care se distrează copios.