EDITORIALUL EVZ. Hrebenciuc a devenit din „eminența cenușie” și „guzganul rozaliu” ditamai pușcăriabilul pădurilor

EDITORIALUL EVZ. Hrebenciuc a devenit din „eminența cenușie” și „guzganul rozaliu” ditamai pușcăriabilul pădurilor

În sfârșit i s-a înfundat și lui Viorel Hrebenciuc! Sunt convinsă că mulți politicieni din partidul lui Ion Iliescu și nu numai, oameni de afaceri și foști șefi de instituții au gândit fix acest lucru. De-a lungul anilor de presă de după 1990, pe mulți i-am auzit dorindu-și asta sau mirându-se că, din orice împrejurare, ”Hrebe” – cum îl alintau – iese mai curat, mai uscat. Mult timp i s-a spus ”eminența cenușie a PSD”, iar lui îi plăcea. Se simțea puternic și superior și demonstra tuturor că el poate rezolva orice problemă. Mai ales problemele în care legea trebuia sărită, uitată.

Experiența de viață l-a făcut pe Viorel Hrebenciuc să devină un bun psiholog, care-și cântărea rapid interlocutorul și reușea mereu să-și plieze discursul pe aspirațiile partenerului de dialog. Știa să vorbească calm, nu părea niciodată agasat de întrebările jurnaliștilor, le zâmbea, iar pe cei de la ziarele importante nu se lăsa până nu și-i făcea prieteni. De șefii cei mari, de la gazete sau posturi de televiziune, nu uita niciodată. Le gâdila orgoliu, așa cum proceda și cu șefii Poliției, ai Parchetelor, ai Garzii Financiare, șefii Vămilor sau ai departamentelor de prin Ministerul Finanțelor și promitea mereu spijin în orice problemă. Iar în anii 90, probleme erau berechet, iar traficul de influență era practicat în sferele puterii aproape fără reținere.

Îmi amintesc de Raportul generalului Gheorghe Florică, șeful Gărzii Financiare în anii 1992-1993, că tot se spune că pionul din ancheta ”Microsoft” de acum, de la DNA, Claudiu Florică, este fiul lui. Mă refer la acest document pentru că a fost primul care a zguduit clasa politică din timpul regimului Iliescu și i-a făcut pe români să vadă că, dincolo de cortină, politicienii pe care abia îi aleseseră sunt preocupați să-și clădească averi în disprețul total al legii. Probabil că nici Gheorghe Florică nu ar fi dat în vileag toate marile afaceri ale vremii în care erau băgați politicieni, dacă partidul lui Ion Iliescu nu l-ar fi schimbat din funcție. Lucrurile semnalate au fost confirmate, însă batista pedeseristă s-a pus pe țambal și pușcăriabilii lui Florică aveau să ajungă prosperi oameni de afaceri, vedete în fotbal sau politicieni de top. Unii dintre ei sunt azi condamnați, grație primenirii instanțelor și curajului procurorilor DNA.

În raportul generalului din 1993 se consemnau două situații în care Viorel Hrebenciuc intervenise în favoarea unor personaje care încălcaseră legea. Vi le relatez fiindcă seamănă cu ceea ce făcut și în dosarul privind retrocedarea pădurilor, unde era la un pas, spun procurorii, să se căpătuiască cu 12.000 de hectare. Garda Financiară picase în 1992 peste afacerea cu televizoare a lui Gheorghe Copos, derulată prin SC Ana Electronic. Comisarii lui Florică descoperiseră că aparatele tv și video plecaseră fictiv către o altă firmă, că se diminuaseră cotele de impozit etc. ”Pentru rezolvarea favorabilă a acestui caz a intervenit la comisarul general Gh. Florică, dl Viorel Hrebenciuc, secretarul general al Guvenului”, care ulterior i-a cerut sprijin și ministrului de Finanațe de la acea vreme, Florin Georgescu, s-a consemnat în raport. Chiar dacă Garda Financiară a sesizat cazul Procuraturii Generale, în 29 ianuarie 1993, nu s-a întâmplat nimic de ordin penal. Un alt episod este legat de intervenția lui ”Hrebe” la Garda Financiară în favoarea a două firme din Bacău. Despre el a relatat și a depus mărturie Radu Hortopan, adjunctul generalului Florică. Acesta a dezvăluit că politicianul a intervenit direct și ”a purtat o corespondență prin fax cu secția din Bacău a Gărzii Financiare”, că șefii băcăuani au fost convocați de secretarul general al Guvernului la București. Generalul Florică a povestit că Hrebenciuc ”a insistat să nu se trimită cazul la Procuratură” . S-a trimis și...nimic!

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe au mai fost de-a lungul timpului intervențiile. Să nu credeți că acum a picat în plasa procurorilor fiindcă ”eminența cenușie”, devenită între timp ”guzganul rozaliu”, a îmbătrânit. Sau că e răzbunarea lui Băsescu. Repet, fiindcă urmăresc de 25 de ani sistemul judiciar: magistrații și-au schimbat mentalitatea și au luat puterea!