EDITORIALUL EVZ. Hora candidaţilor în jurul lui Traian Băsescu

EDITORIALUL EVZ. Hora candidaţilor în jurul lui Traian Băsescu

Se ştie că Traian Băsescu nu mai candidează la preşedinţie. Cu toate acestea, dacă privim cu atenţie la competitorii angrenaţi în cursa pentru Cotroceni, Traian Băsescu pare să fie recunoscut ca şeful plutonului. Toţi, fără excepţie, încearcă să-i calce pe urme, ba chiar i se caţără pe umeri încercând în orice mod să devină subiect de ştire televizată sau de presă scrisă. Nu contează că el şi-a anunţat public sprijinul pentru PMP şi Elena Udrea, preşedinta acestui partid de dreapta. Elecoratul e împărţit în băsist şi anti-băsist, iar cel nehotărât pare că a dispărut din strategiile echipelor de campanie ale candidaţilor. Aşadar, totul se învârte, ca într-o horă, în jurul lui Băsescu.

Victor Ponta nu ratează o zi fără o referire la preşedinte, declaraţia lui transformându- se imediat într-o ştire. Poate e singurul lucru firesc, având în vedere că el reprezintă Puterea şi principalul partid de guvernământ. Atacurile repetitive, însă, i-au făcut pe unii analişti şi sociologi să afirme că cei doi combatanţi ar fi înţeleşi să-şi ridice mingile la fileu.

În tabăra liberală, Klaus Iohannis pare că aplică aceeaşi schemă. Când Antena 3 a prezentat fotografiile cu maşina sa intrând în curtea reşedinţei lui Traian Băsescu a însăilat o minciună, cu jumătate de gură, iar apoi a refuzat să lămurească situaţia. De altfel, Iohannis şi-a anunţat strategia de luptă prin pasivitate, scriind recent pe Facebook: „Domnul Ponta mă atacă pe mine, doamna Udrea îl atacă pe domnul Ponta, mă atacă pe mine, doamna Macovei atacă pe toată lumea. Nu voi intra în acest joc!”. Mai urma să ne spună că şi el va ronţăi popcorn în faţa televizorului şi nu va participa la dezbateri în turul întâi!

Nici Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu sau Cristian Diaconescu n-au scăpat ocazia să se raporteze în alocuţiunile lor la şeful statului .

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa cum am spus, Traian Băsescu a fost adus în discuţia publică de ceilalţi candidaţi sau de apropiaţii lor şi prin faptul că a primit-o pe Elena Udrea la Cotroceni, când aceasta i-a solicitat susţinerea pentru ea şi PMP. A fost şi acest demers un nou prilej de a apărea în spaţiul public chiar dacă, în esenţă, niciunul dintre ceilalţi aspiranţi la funcţia supremă în stat nu a cerut preşedintelui vreo întrevedere cu temă electorală.

De altfel, atacarea lui Traian Băsescu pe toate fronturile de către foşti colaboratori sau simpatizanţi pare o atitudine umorală şi nicidecum o strategie de propulsare a unui candidat al Opoziţiei care să-l învingă pe Victor Ponta. Supărarea e una singură: Elena Udrea. Motivele? De alcov. Jenante pentru oamenii care au trăit în aproprierea preşedintelui şi care, dacă au sesizat derapajele pe care le insinuează acum, n-au ieşit mai demult la rampă să ni le prezinte cu argumente solide şi asumate. Insinuări aşa-zis subtile fulgeră scrierile unor jurnalişti sau postările unor politicieni pe facebook, dând electoratului senzaţia că ştiu ei ce ştiu. Tipul acesta de mizerii ar trebui amendat cu virulenţă dacă s-ar abate şi asupra celeilalte femei-candidat, Monica Macovei, cândva şi ea tânără şi şarmantă, cu ţinută de procuror, adică de om al legii.

Peste toate aceste strategii vizibile ale competitorilor se ridică, în opinia mea, o mare întrebare cu privire la principalul personaj, mereu imprevizibil: Care e, însă, strategia lui Traian Băsescu pentru alegerile din noiembrie?