DW: Mai e voie cu laptopurile în avion. Deocamdată

DW: Mai e voie cu laptopurile în avion. Deocamdată

Reprezentanţii SUA şi UE, reuniţi la Bruxelles nu au luat încă nicio decizie privind interzicerea de laptopuri, tablete şi e-reader în bagajul de mână pe zborurile din Europa cu destinaţia SUA. Urmează noi consultări.

Potrivit Comisiei Europene, autorităţile americane nu au anunţat, la Bruxelles, că decizia ar fi fost deja luată, convorbirile fiind, potrivit comisarului european Dimitris Avramopoulos, "constructive". Chiar pentru săptămâna viitoare sunt programate noi întâlniri la nivel de experţi în capitala SUA. Certă este deocamdată doar o amânare a deciziei. Administraţia Trump a hotărât deja în luna martie interzicea electronicelor mari la bordul avioanelor aflate în drum din opt state musulmane în SUA. Conform informaţiilor oferite de serviciile secrete, există pericolul ca în aceste aparate să fie ascuns explozibil. Şi anume în aşa fel, încât să nu fie descoperit la controlul bagajului de mână din aeroporturi, înainte de decolare.

O măsură controversată

Tentativa autorităţilor americane e controversată din mai multe motive. Laptopurile care nu pot fi luate la bord rămân în bagajul de cală. În cazul în care într-unul din aparatele electronice ar fi ascuns explozibil, acesta ar putea fi acţionat şi prin telecomandă de la distanţă. Apoi, dacă se află la grămadă mai multe aparate electronice, bateriile lor ar putea deveni uşor o sursă de incediu, apreciază Cord Schellenberg, expert în securitate aviatică din Hamburg. O altă chestiune neclară e faptul că autoritatea de resort americană nu a vorbit deocamdată de interzicerea telefoanelor mobile inteligente la bord, deşi un smartphone nu se deosebeşte cu mult de aparatele electronice mari şi nu e exclus să poată conţine de asemnea explozibil. "Toate acestea arată că măsura americană nu e tocmai gândită până la capăt", atrage atenţia Schellenberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi industria turismului lansează semnale de alarmă. Potrivit Consiliului Internaţional al Aeroporturilor ACI Europe, măsură pe care o intenţionează SUA ar afecta peste 65 de milioane de pasageri anual (peste 3.250 de zboruri săptămânale). Doar din Germania călătoresc anual în Statele Unite aprox. 750.000 de persoane. "Riscurile economice pentru companiile de zbor şi branşa turismului sunt mai mari decât în cazul unor pandemii, erupţii vulcanice sau războaie" avertizează Kevin Mitchell din partea Buseiness Travel Coalition. Interzicerea ar putea declanşa un adevărat "tsunami economic", făcând jocul teroriştilor.

E greu de crezut că milioane de oameni de afaceri îşi vor lăsa laptopul acasă din cauza acestei interdicţii. Cord Schellenberg aminteşte şi faptul că multe firme nu le permit angajaţilor lor să lase laptopul din mână deoarece conţine informaţii strict confidenţiale. Ca bagaj de cală, aparatele ar putea fi mai lesne înlocuite unele cu altele. Companiile aeriene vor ca pasagerii să le rămână fideli şi să nu-şi reducă, din cauza măsurilor impuse de americani, călătoriile de afaceri.

Şi ar mai fi un aspect încă neclar, spune Schellenberg: "Dacă un pasager zboară din Abu Dhabi la New York, nu are voie să aibă laptopul la bord, conform măsurilor în vigoare. Dar dacă zboară din Abu Dhabi via Frankfurt spre metropola americană, are dreptul". Aceasta nu sporeşte securitatea, ci dă naştere la haos, e de părere expertul german.

Ce urmează?

Posibile sunt două scenarii: UE şi SUA cad de acord asupra unei soluţii de compromis. E totuşi la fel de posibil ca americanii să ia o decizie unilaterală pe care europenii vor trebui s-o aplice. Rămâne de văzut ce rezultate vor da consultările de săptămâna viitoare, de la Washington.

Helena Kaschel/Ag./maw