După 300 de ani! Crema Ortodoxiei mondiale vine la resfi nțirea bisericii de la Km. 0 al României
- Mihnea-Petru Pârvu
- 13 august 2014, 00:00
Patriarhul Daniel va resfi nți, după trei secole, biserica târnosită de Constantin Brâncoveanu în 1707. Lăcașul de cult a fost reabilitat vreme de șapte ani.
Sâmbătă, 16 august, de ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, de la ora 8.30, se va săvârși resfințirea bisericii lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Gheorghe Nou, din București. Sărbătoarea începe, de fapt, încă de vineri seara, de la ora 18.00, cu slujba Privegherii. La eveniment va participa elita ortodoxiei mondiale.
Astfel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, va săvârși slujba de resfințire, după trei secole de la târnosirea bisericii, precum și sfânta liturghie, în prezența a peste 50 de ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR, din țară și străinătate, precum și a delegaților Patriarhiilor ortodoxe istorice.
Printre oaspeții de seamă ai evenimentului se numără IPS Grigorie - din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, IPS Serafim - de la Patriarhia Alexandriei, IPS Ignatie – de la Patriarhia Antiohiei, IPS Nectarie – reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului și IPS Teodor, trimis al Patriahiei din Georgia.
Resfințire după trei veacuri
„Suntem privilegiați că suntem contemporani cu această măreață sărbătoare! Preafericitul Patriarh Daniel a avut ins pirația să repete trei episoade istorice și duhov nicești deosebite.
Primula fost deshumarea și strămutarea moaștelor voievodale din mormânt și punerea lor într-o raclă de argint, în mai 2014, care repetă deshumarea făcută de primul Patriarh al României, Miron Cristea, din anul 1932. Cel de-al șaselea patriarh a desăvârșit lucrarea primului.
Al doilea a fost procesiunea din 21 mai 1934, reeditată pe 21 mai 2014, atunci când moaștele Sf. Brâncoveanu au fost purtate pe același traseu dintre Patriarhie și biserica noastră, cu participarea mai multor ierarhi, a peste o mie de preoți și a 15.000 de credincioși.
Iar al treilea este cel de sâmbătă, care repetă sfințirea bisericii din anul 1707”, face o incursiune în istorie părintele Cărămizaru.
Totodată, credincioșii vor avea surpriza să poată vedea cripta unde aproape trei veacuri au stat moaștele marelui domnitor și, de asemenea, vestigiile bisericilor anterioare celei brâncovenești, de pe același amplasament. Obiectivele sunt luminate ambiental și securizate cu o sticlă specială, după modelul popularizat deja în Centrul Istoric al Bucureștiului.
Altarul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, deschis și pentru femei
„Este un moment cu adevărat epocal, ce se întâmplă o dată la 300 de ani în existența unei biserici. Pentru acest eveniment, timp de șapte ani, singura biserică din Capitală a Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost restaurată în totalitate. Biserica strălucește așa cum a fost ea odinioară, când Vodă Brâncoveanu, împreună cu familia și reprezentanții acelorași Patriarhii, a târnosit cel mai frumos lăcaș de cult din vremea sa. Cei ce vor veni la biserică vor avea parte de o surpriză frumoasă!”, se entuziasmează, părintele Emil Cărămizaru, preotul-paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe– Nou, de la km. 0 al României. Cu această ocazie, în zilele de sâmbătă, duminică și luni va fi permisă vizitarea Sfântului Altar, inclusiv de către femei. Racla cu moaștele Sfîntului Martir Brâncoveanu va fi așezată în fața bisericii, spre a fi cinstită de credincioși.