DOSARUL ”REFERENDUMUL FRAUDAT”. Turiştii electorali scapă cu amenzi

DOSARUL ”REFERENDUMUL FRAUDAT”. Turiştii electorali scapă cu amenzi

Judecătoria Hunedoara a pronunţat sentinţa în cazul a 17 inculpaţi acuzaţi că au fraudat votul la referendumul din vara lui 2012: amenzi penale cuprinse între 1.600 şi 2.100 de lei.

Cei 17 hunedoreni condamnaţi la plata unor amenzi penale de Judecătoria Hunedoara fac parte dintr-un dosar mai amplu în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara s-a autosesizat încă din toamna lui 2012 şi care vizează, în total 32 de persoane. Atunci anchetatorii au descoperit mai multe cazuri în care votanţi cu acelaşi CNP sau aceleaşi numere ale cărţilor de identitate apăreau în listele mai multor secţii de votare.

Au fost şi mai mulţi

Iniţial, ancheta a început sub acuzaţia de vot multiplu, dar în vara anului trecut procurorii au schimbat încadrarea faptelor în „fraudă la vot”. În dosarul judecat la Hunedoara au mai apărut iniţial încă cinci inculpaţi, 12 suspecţi şi alte 11 persoane cercetate în cazul cărora s-a dispus clasarea cauzei înainte de trimiterea în judecată. De remarcat este durata scurtă a procesului, care a început în decembrie anul trecut. Un al doilea dosar cu aceleaşi infracţiuni semnalate se judecă încă la Haţeg. Aici sunt nouă inculpaţi, unii dintre ei votând de 10 sau chiar de 12 ori. În această cauză au mai existat iniţial încă cinci inclupaţi, trei suspecţi şi 23 de persoane cercetate pentru care s-a decis clasarea. Al treilea dosar a fost înaintat spre judecată la Deva. Aici este vorba despre şase inculpaţi trimişi în faţa instanţei, plus alte 33 de persoane pentru care cauza a fost clasată. Procesul de la Haţeg legat de frauda la vot are un nou termen stabilit pentru 24 martie, iar cel de la Deva, pentru 24 februarie.

Moduri de operare

La momentul întocmirii rechizitoriilor în cele trei dosare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara arătau că la referendumul din iulie 2012 s-a practicat cel mai des metoda plăţii votului după exercitarea acestuia. Votanţii „recrutaţi” de „activişti” ai partidelor intrau în cabină, votau, ieşeau din secţie, dezlipeau autocolantul pus de comisia secţiei pe cartea de identitate şi îl puneau, fiecare, de-o parte. Apoi „activiştii”  îi urcau în maşină şi-i duceau la o altă secţie. După ce votau de trei, patru, sau chiar 10 ori, turiştii electorali predau autocolantele „activiştilor”  de partid şi primeau bani în funcţie de cât numărul autocolantelor pe care le strânseseră. În general este vorba de sume cuprinse între 100 şi 200 de lei. Anchetatorii spuneau că „turiştii electorali”, în general, au fost recrutaţi, din rândul persoanelor nevoiaşe.  La Parchetul judeţean se află în curs o altă cercetare legată de acelaşi fenomen al votului multiplu din vara lui 2012. Aceasta vizează însă “activiştii” care au mituit şi transportat alegătorii la secţiile de vot.

 

Ne puteți urmări și pe Google News