Dosarul „Referendumul fraudat”. Liviu Dragnea află dacă pleacă din Guvern

Dosarul „Referendumul fraudat”. Liviu Dragnea află dacă pleacă din Guvern

Trei judecători de la Instanța Supremă sunt așteptați, astăzi, să ia o decizie în Dosarul în care e judecat liderul PSD

În dosarul „Referendumul fraudat” sunt trimiși în judecată ministrul Dez voltării, Liviu Dragnea, alături de alți 72 de complici, membri ai secțiilor de votare din mai multe județe. Cu toții sunt acuzați că au fraudat rezultatul votului din iunie 2012, când PSD a folosit un sistem informatic care, prin utilizarea a 4.000 de SMS-uri, a raportat la București cum votau românii „pentru” sau „împotriva” demiterii lui Traian Băsescu.

Decizie de etapă

Hotărârea care ar putea fi luată astăzi de judecătoarele Corina Jîjîie, Lucia Rog și Lavinia Lefterache nu este definitivă, ea poate fi atacată la Completul de cinci judecători al Instanței Supreme.

Ieri, întrebat dacă are emoții înainte de sentință, baronul de Teleorman a explicat că este absolut convins” de nevinovăţia sa. Pe de altă parte, potrivit unor reguli de integritate din PSD, dacă un membru este condamnat el își pierde funcția și este suspendat din partid.

În alte dosare similare, separate din cazul Dragnea, judecătorii au dictat soluții definitive de amendă penală sau închisoare cu suspendare.

Astfel, în ianuarie 2014, preşedintele unei secţii de votare din Bolintin Vale Ilfov şi unul dintre membrii Secţiei au fost condamnaţi pentru falsificarea listei suplimentare de vot aferentă urnei mobile. Ei au primit pedepse de un an de închisoare cu suspendare. Ceauşu Dumitra și Niculae Prodan au falsificat lista suplimentară aferentă urnei mobile, deşi aceasta conţinea menţiuni false.

Au plătit cu închisoare pentru vot

În urmă cu doi ani, Judecătoria Cluj Napoca condamna 17 inculpați, printre care și pe fiul vitreg al lui Corneliu Dobrițoiu, Dumitru Samson (foto), la un an închisoare și un termen de încercare de trei ani. Cu toții au fost acuzați de fraudarea Referendumului din 2012. Ulterior, Samson a primit cinci ani de închisoare într- un alt dosar de corupție.

Astfel, pe 23 ianuarie 2015, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat definitiv pe Dumitru Mirea la trei ani de închisoare și pe Liviu Cătălin Bondoc, la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani și jumătate.

FOTO: Dumitru Samson

Pe 30 iunie anul trecut, doi dintre cei 74 de inculpați din dosarul lui Liviu Dragnea au fost condamnați, definitiv, la câte un an și patru luni cu suspendare în Dosarul „Referendumului”. Cei doi făceau parte din comisii de votare din orașul Piatra Olt. Ei au recunoscut că au falsificat, la comandă, opt semnături pentru buletine de vot la scrutinul din iunie 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Pe 22 aprilie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat definitiv în cazul a șase hunedoreni condamnați pentru fraudă la vot în cadrul Referendumului. Ei au primit amenzi penale între 1.400 și 1.550 de lei, adică echivalentul a 140 sau 155 de zile de închisoare.

Recomandările noastre