Editura Evenimentul si Capital

Ultimul EPISOD din "FUGA lui Felix de Justiție". VOICULESCU, ULTIMUL CUVÂNT: ”Rechizitoriul, o naraţiune care este făcută cu talent de scriitor, nu de procuror”. Instanța a rămas în pronunțare

14-08/dan-voiculescu-465x390
Autor: | | 374 Comentarii | 48435 Vizualizari


Vezi galeria foto:

După audierile maraton de ieri, judecătorii Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea au reluat astăzi dezbaterile în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Reamintim că Dan Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro. Procesul a început la ora 10.00, iar avocații și-au terminat pledoariile la ora 19.

EDITORIAL EVZ. De ce nu ies românii în stradă ca să-l apere pe Dan Voiculescu. 5 August 2014 este finalul unei epoci


22.11. Procesul s-a încheiat. Judecătoarea Camelia Bogdan a anunțat că se va pronunța în dosarul ICA, fără a spune data. Până joi, avocații pot depune concluzii scrise, apoi se va anunța ziua pronunțării.

21 40. Cel mai bătrân dintre inculpați, Petre Alexandrescu ( 83 de ani), a consemnat ilegal date în contabilitate. Abia vorbește, îl acuză pe procurorul DNA de rea credință, susține că este nevinovat și vrea achitare. În faza de fond a primit o condamnare de cinci ani cu executare. Ceilalți inculpați susțin că sunt nevinovați și cer achitarea. Unii spun că au probleme medicale sau personale.

21. 30. SORIN PANTIȘ, ULTIMUL CUVÂNT: ”Vă rog să mă achitaţi pentru că în rechizitoriu nu este nicio vină adresată mie. Singura acuză care mi se aduce este că ar fi existat o realţie între mine, Mencinicopschi şi Sandu Jean Cătălin. Eu pe aceste persoane le-am cunoscut ulterior. Pe Mencinicopschi l-am cunoscut după încheierea procesului de privatizare. Cu  Sandu Jean Cătălin nu am avut nicio legătură. Îl cunosc pe dl Voiculescu încă de pe băncile facultăţii. Dar nu mai mult de atât. Vă rog să desfiinţaţi acea evaluare a  reprezentantului DNA, pentru că este un fals. Nu am nicio implicare în acest proces. Eu nu exist în această ecuaţie. Exist doar ca mandatar, nu ca persoană.  În acest dosar nu există nici un prejudiciu”.

21. 20. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, ULTIMUL CUVÂNT: „M-am considerat nevinovat în tot acest timp şi sunt nevinovat. Am ascultat ce a spus distinsa doamnă procuror, care a spus că a fost nucleul acestei afaceri murdare. Eu nu am avut nici un fel de atribuţii legale în fişa postului de director în privatizarea ICA. Nu am avut nici un avantaj moral sau material din această privatizare, ba aş putea să susţin că a fost chiar invers. Mai mult, vreau să vă spun că în 1980 am fost laureat al premiului Academirei Române în urma scrierii unui tratat. Din cauza stresului, am suferit în 2009 o intervenţie, din cauza bolii coronariene. Am doar o casă modestă. Eram la instanţă când soţia mea a aflat că s-a extins sechestrul pe casă. Este formată dintr-un parter şi o mansardă cu trei camere, în care am locuit trei familii. Nu vreau ca familia mea să ajungă în stradă”.

21.13. CORNELIU POPA, ULTIMUL CUVÂNT: ”Niciodată, nici când am fost director al ADS, nu am avut nicio treabă cu nicio firmă din GRIVCO. Pe domnul Dan Voiculescu nu l-am cunoscut, pe ceilalţi inculpaţi nu i-am cunoscut în viaţa mea până în această fază procesuală. Când am fost la DNA, procurorul Eva mi-a spus că am fost omul potrivit la locul nepotrivit. Văzând cum s-a derulat acest proces, am înţeles ce a vrut să spună. Vă rog să ţineţi cont că am o fetiţă care suferă de o boală ce nu poate fi tratată în ţară şi nu am bani să merg în străinătate”.

20. 52. DAN VOICULESCU, ULTIMUL CUVÂNT:Având în vedere că apărătorii mei au vorbit foarte mult şi e foarte târziu, am să încerc să fiu cât se poate de scurt. Mi-am structurat discursul pe patru teme. V-aş sugera să aveţi în vedere şi declaraţia de la ICCJ. O menţin. V-am scris un memoriu, semnat personal de avocați, cu trei anexe. V-aş ruga să le corelaţi, respectiv declaraţia de la ICCJ şi memoriul. Al treilea lucru se referă la rechizitoriu, care este după păr mea, incorect, care nu se bazează pe nicio probă materială, este creată o naraţiune care este făcută cu talent de scriitor, nu de procuror. Ascultând-o pe doamna procuror mi-am notat doar câteva lucruri, dar rechizitoriul este bazat pe falsuri, nu pe probe, nici directe, nici indirecte. Spunea doamna procuror că a fost un NUP care a fost infirmat, dar nu a spus că a fost infirmat în 2007. Eu am făcut lucrurile de care am fost acuzat, când NUP-ul nu era infirmat. În rechizitoriu se vorbeşte de Sandu Jean Cătălin şi se spune că era director la BIOPROD, care ar fi fost începutul privatizării ICA din 2003, după 12 ani. Diabolic, Voiculescu a urmărit  diabolic, timp de 12 ani, să puna mâna pe ICA, marea perlă a coroanei agriculturii româneşti.

Se trece cu vederea foarte uşor, peste un lucru foarte grav. Avem martori care spun că procurorul Eva îi determina să spună lucruri grave despre mine. Această categorie, numită procurori, ei cred că trebuie să vină cu probe şi în favoarea inculpatului şi nu să vină cu tot dinadinsul să aducă probe împotriva lui. S-a petrecut un lucru foarte grav, după părerea mea. Întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa mea. Timp de un an şi trei luni am fost vânat de procurori, însă eu nu am fost chemat niciodată. A derula o anchetă penală un an şi, fără a interoga si presupusul inculpat, mi se pare o chestiune ilegală, imorală şi incorectă.

De şase ani am, de când durează acest proces, m-am tot întrebat cum a fost acceptat de judecata de la Tribunal şi copiat mot-a-mot. Ultimul punct se referă la acuzaţia care mi se aduce de spălare de bani. În primul rând, eu nu am spălat în viaţa mea şi sunt străine de mine metodele acestea. GRIVCO nu avea bani să investească în ICA. Banii din cont sunt bani care circulă pentru diverse proiecte, nu sunt bani în cont pentru investiţii neprevăzute. GRIVCO nu aea bani pentru investiţii. Sunt acuzat că am primit acţiuni pentru împrumutul făcut. Împrumutul nu este pomană şi neputând să mi-i dea a scris în contract că dacă nu au bani, să-mi dea acţiuni. O altă minciună. Se spune în rechizitoriu că GRIVCO nu putea să-mi dea mai mult de 10% din acţiuni. Fals. Aceste şmecherii nu sunt de demnitatea Ministerului Public şi a oamenilor care lucrează acolo. Apare majorarea ilegală făcută de mine (a capitalului social!!!). Este  anomalie fantasică. Sunt acuzat că eu, prin majorări, am vrut să obţin 92% din ICA, spălând banii, eu aveam prin GRIVCO 100% în ICA, iar în GRIVCO aveam 93%. Ce sens avea să spăl banii prin ICA?”.

20. 45. Ședința a fost reluată.

20.05. Cauza a fost suspendată pentru 10-15 minute, după care inculpații vor avea ultimul cuvânt. Reprezentantul Ministerului Agriculturii a menținut cererea de parte civilă, să primească daunele de 60 de milioane de euro.

19. 35. Procurorul DNA are cuvântul pe apelul inculpaților:”Membrii AGA a ICA și funcționarii ADS erau în sfera de inluență a lui Voiculescu”. Mogulul ia notițe, rapid, cu pixul.

19.33. Mogulul citește niște notițe de pe un iPhone alb. E concentrat.

19. 15. Dan Voiculescu s-a întors la Curtea de Apel și a intrat în sala de judecată când primea un SMS lung și zgomotos. S-a așezat în prima bancă.

19.00. Avocații celor 12 inculpați au terminat pledoariile pe apelul împotriva condamnărilor date de TribunalulBucurești. Procesul este aproape de final. Toți avocații au cerut achitarea sau rejudecarea dosarului la Tribunal.

18. 36.Apărătorul lui Pantiș mai spune: ”Eu am vrut să fiu mai vehement, dar clientul meu mi-a dat peste mână și mi-a zis:”Eu am toată încrederea”.

18. 30. Avocatul lui Sorin Pantiș,fostulministru al Comunicațiilor,spune că expertiza care stabilește prejudiciul de 60 de milioane de euro ”nu este o constatare tehnico-științifică, este o constatate științifico - fantastică”

17. 45. La bară își susține pledoaria avocatul lui Constantin Baciu și al academicianului Gheorghe Sin, foști membri în AGA a ICA, condamnați la câte cinci ani de închisoare în acest dosar.

17.10. Avocatul nutriționistului Gheorghe Mencinicopschi și-a început pledoaria în favoarea clientului său, care a fost condamnat la șase ani de închisoare în acest dosar.

16.50. Procesul s-a reluat. Și-a început pledoaria avocatul lui Sandu Jean Cătălin, care încearcă să demonstreze nevinovăția clientului său.

16.30.Ședința a fost suspendată pentru câteva minute. Apărătorul lui Corneliu Popa și-a încheiat pledoaria.

15. 45. Avocații celorlați inculpați și-au început pledoariile.

15. 40. Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel.

15.30. Mateuț dă semne că vrea să vorbească iar. Grivco nu are avocat în sală și ar mai cere o amânare. Judecătoarea Camelia Bogdan îl pune la punct. Mateuț cere ca Dan Voiculescu să-și spună ultimul cuvânt, dar magistrata refuză. Îi spune că poate pleca și să revină când se spune ultimul cuvânt.Vorbește avocatul altui inculpat. Voiculescu e dezamăgit.

15.25. Avocata Maria Vasâi cere și ea achitarea lui Dan Voiculescu, pe motiv că fapta nu există. Pledoaria ei se concetrează pe ridicarea sechestrului asigurator.

 15.20. Avocatul Mateuț: ”Acuzațiile procurorilor DNA se bazează pe presupuneri, nu există nicio probă. Procurorul DNA trebuie să dovedească cu probe că Dan Voiculescu știa că acțiunile ar fi provenit dintr-o infracțiune. Dan Voiculescu a acționat cu bună-credință în acest caz, el nu a cunoscut că proveniența acțiunilor ar fi fost ilicită”. Mateuț cere schimbarea încadrării în cazul clientului său și cere iar achitarea pentru spălarea de bani, pe motiv că fapta nu există: ”În cazul în care admiteți schimbarea încadrării juridice, vă solicit să constatați că pentru tăinuire a intervenit prescripția”. El cere continuarea apelului.

15. 05.Judecătoarea Camelia Bogdan i-a atras atenția lui Mateuț că se repetă în pledoarie și că, din respect pentru colegi, să încerce să evite să mai facă asta. Avocatul a spus de vreo mie de ori: ”Doamna președinte, onorată instanță”.

14. 45. Procesul s-a reluat. Avocatul Gheorghiță Mateuț e încă în formă. Susține că procedurile de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare au fost legale și că totul a fost corect. Lunga pledoarie a avocatului pare să-l fi obosit până și pe Dan Voiculescu, care a început să mănânce bomboane.

14. 05. Angajații lui Voiculescu, Mircea Badea și Mihai Gâdea, s-au retras. Procesul a fost întrerupt. Se aerisește sala.

14. 00. Apărătorul lui Vlad Săvulescu a cerut achitarea clientului său, pe motiv că fapta nu există. El a mai arătat că o parte din fapte s-au prescris și că Săvulescu este nevinovat, iar de vină pentru evaluarea ICA este fostul contabil al firmei.În subsidiar, avocatul a cerut casarea cu rejudecare a dosarului.

13. 30. Avocatul lui Vlad Nicolae Săvulescu, condamnat la șase ani de închisoare în acest dosar, a cerut voie instanței să pună concluziile pentru clientul său. El a explicat că trebuiesă plece din motive personale. Instanța l-a întrerupt pe Gheorghiță Mateuț pentru a-l lăsa pe avocat.

13.06.Mihai Gâdea a ieșit din sala de judecată și a dat declarații pentru postul la care lucrează: ”Dacă se dau verdicte pe surse, eu sper ca nu are cum sa se întâmple așa ceva în țara noastră. Unii au făcut doar propagandă și anunță de ieri care va fi verdictul”. Angajatul mogulului a mai spus că nu-i place să stea să ”vadă cum sunt oamenii executați”.

13.00. Gheorghiţă Mateuţ mai solicită judecătorilor să admită apelul, să desfiinţeze seninţăa şi să dispună în rejudecare achitarea lui Dan Voiculescu, pe motiv că fapta nu există. Este vorba despre faptele de corupţie petru care a fost trimis în judecată Dan Voiculescu şi pentru care Tribunalul a decis încetarea procesului penal, deoarece s-au prescris. Avocatul a combătut timp de o oră acuzaţiile DNA.

12. 46. Avocatul Mateuț arată că la Tribunal a cerut instanței continuarea procesului penal în cazul faptelor de corupție care s-au prescris: ”Nu voiam să se dea achitare, nu încetarea procesului penal”.


GALERIE FOTO, 7 iulie 2014. Dan Voiculescu la Curtea de Apel

Dan Voiculescu ajunge la instanţă (foto: Niculae Dirdiiac) Dan Voiculescu, inainte să intre în sala (foto: Niculae Dirdiiac) Voiculescu, inainte să intre în sala (foto: Niculae Dirdiiac) Voiculescu, inainte să intre în sala (foto: Niculae Dirdiiac) Voiculescu, inainte să intre în sala (foto: Niculae Dirdiiac)


12. 45. La Curtea de Apel a venit și Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii ”Sinteza zilei” de la Antena 3. S-a așezat lângă Mircea Badea, în spatele lui Dan Voiculescu. Mogulul s-a întors și a dat mâna cu ei. Amândoi sunt în extaz.

12. 40. Apărătorul lui Voiculescu cere și anularea altor acte, printre care mai multe declarații luate unor inculpați sau martori.

12.20. Gheorghiță Mateuț: ”Vă solicit excluderea din proces a mai multor probe obținute nelegal. Un raport de constatare și de expertiză tehnică, dispuse și efectuate în faza de urmărire penală. Au fost făcute înaintea începerii urmăririi penale”.Este vorba de două acte procedurale făcute de specialiști DNA, care dovedesc prejudiciul.

12. 13. Avocatul cere casarea condamnării și trimiterea dosarului la Tribunalul București pentru rejudecare. Susține că Statul Român nu poate fi reprezentat în proces de Ministerul Agriculturii,doar de Ministerul Finanțelor.

12.00. Mateuț cere schimbarea încadrării judiciare în cazul lui Voiculescu: din spălare de bani, unde condamnarea ar fi între 3 și 12 ani, în tăinure (1-5 ani), fapte care s-au prescris.


GALERIE FOTO: Dan Voiculescu la sediul DNA, pentru dosarul în care e acuzat de ȘANTAJ. 31 iulie 2014

Dan Voiculescu Dan Voiculescu Dan Voiculescu Dan Voiculescu


11. 50. Avocatul Gheorghiță Mateuț vorbește într-una.Dan Voiculescu își scoate sacoul și stă picior peste picior, încercând să se concentreze la proces. Și-a pus niște bomboane pe masă. Mateuț nu se oprește o clipă.

11. 35. Judecătoarea Camelia Bogdan îi spune avocatului Mateuț să pună concluzii pe schimbarea încadrării juridice. Acesta trage de timp ca la un meci de fotbal. Mai mult, citează dintr-o carte a magistratei.

11. 30. Cererea de recuzare a completului de judecată a fost respinsă ca fiind inadmisibilă. Procesul continuă. Avocatul Gheorghiță Mateuț vrea motivarea respingerii în scris.

11.05. DNA cere respingerea recuzării, considerând-o ca inadmisibilă. Completul a rămas în pronunțare pe această cerere. Prifitând de pauză, comicul TV Mircea Badea dă declarații pentru Antena 3, în care îi ironizează pe magistrații din completul de judecată: Întâmplător, judecătoarea (Camelia Bogdan - n.r) este vopsită ca doamna Elena Udrea, iar judecătorul (Mihai-Alexandru Mihalcea -n.r) este agasat de cererile apărării”. Badea se plânge de căldura din sală și își exprimă sila față de un jurnalist care nu-i de la Antene: ”Mi-e scârbă de tine”.

11.00. Apărătorul lui Voiculescu repetă de jumătate de oră că i s-a încălcat dreptul la apărare a clientului său. Judecătoarea Camelia Bogdan zâmbește, este încă o recuzare a sa. Mateuț avea cererea redactată. Dan Voiculescu transpiră. În spate, Badea e statuie, e atent la tot ce mișcă în sală și la cum se desfășoară procesul.

10.51. Avocatul Gheorghiță Mateuț a recuzat-o iarăși pe judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că ”există suspiciunea că imparțialitatea completului este afectată”. Și ieri a încercat de două ori, dar fără succes.

10.50. Judecătoarea Camelia Bogdan a respins solicitarea avocatului lui Dan Voiculescu  de amânare a dosarului.

10.40. Procesul a început. În sala de judecată sunt prezenți toți inculpații, însoțiți de avocați. Primul vorbește Gheorghiță Mateuț, apărătorul lui Dan Voiculescu. Acesta este nemulțumit căs-a intrat în dezbaterea apelului, înainte de a se discuta despre schimbarea încadrării juridice. Mateuț cere amânarea cauzei. Mircea Badea îl ascultă încruntat, la fel și mogulul.Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi pare cel mai dărâmat. Fostul ministru Sorin Pantiș, condamnat și el la șase ani de închisoare în acest dosar, pare relaxat.

10.25. Ca de obicei, Dan Voiculescu s-a așezat în prima bancă. Mircea Badea stă înpicioare, în spatele mogulului.

10.15. Așa cum a promis, comicul TV Mircea Badea, realizatorul emisiunii ”În gura presei” de la Antena 3, a venit la Curtea de Apel pentru a-și susține moral mogulul.

10.00. Dan Voiculescu a fost foarte punctual. S-a prezentat la Curtea de Apel la ora 10.00. ”Sunt pregătit pentru orice. În momentul în care intri intr-o bătălie cu șeful statulu, care are toate pârghiile, toate serviciile secrete...mă rog, nu mai vorbim. Sper ca completul să judece corect. Totuși, mi s-a părut o grabă căreia nu-i văd rostul. Întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare”, a declarat Voiculescu, care a insistat că nu este vinovat.

09.45. Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 6 ani de închisoare în acest dosar, a sosit primul la Curtea de Apel București. De fiecare dată, el a fost cel mai matinal inculpat. Ca și la termenele trecute, a declarat că este nevinovat.

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU VOICULESCU NERVOS!

PROCESUL DE IERI

Completul a arătat că va amâna pronunțarea în acest dosar pentru ca avocații să aibă posibilitatea de a depune concluzii scrise. Magistrații au cerut procurorului DNA să pună concluzii finale în acest proces.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a ridicat o excepție de neconstituționalitate și a cerut trimiterea dosarului la Curtea Europeană de Justiție. Totodată, a solicitat, fără succes, recuzarea judecătoarei de două ori. Astăzi, la ora 10.00, toți inculpații au fost chemați la Curtea de Apel.

„Afară este cod roșu”

Principalul acuzat din acest dosar, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, dar procurorii DNA cer 10 ani de închisoare. Anunțul judecătoarei i-a revoltat pe avocații acuzaților. „Ne judecăm de la ora 11.00, dați-ne un nou termen de judecată, chiar și mâine, să ne putem pregăti. Afară este caniculă, este cod roșu de căldură. Nu mai putem suporta”, au spus avocații. Anterior, Mateuț a recuzat-o pe Camelia Bogdan, dar cererea a fost respinsă ca fiind inadmisibilă.

Avocatul a explicat că, în acest dosar, ar fi trebuit discutate, înainte de a rămâne în pronunțare, alte măsuri: schimbarea încadrării judiciare, legea mai favorabilă și contestațiile la sechestrele puse pe imobile și acțiuni. „Nu este normal ca judecătorul care a pus sechestrul să fie și cel care judecă contestația,” a spus apărătorul. Judecătoarea l-a contrazis și i-a explicat prevederile noului Cod Penal.

Anterior acestui moment, instanța a respins aproximativ 40 de cereri de probatorii cerute de Dan Voiculescu și ceilalți inculpați: expertize, audieri, reaudieri de martori, adrese de la instituții publice etc. Mateuţ a cerut să fie audiați și șeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, și foștii miniștri ai Agriculturii Ilie Sârbu și Dacian Cioloș, dar solicitarea a fost fost respinsă. Printre probele respinse au fost unele care au stârnit hazul celor din sală. Fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, a cerut audierea Ministerului Agriculturii. „Nu putem audia o instituție, se respinge ca inadmisibilă”, a spus Camelia Bogdan.

În cadrul termenului de ieri, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a ridicat și o excepție de neconstituționalitate și cerea trimiterea dosarului la Curtea Europeană de Justiție.


  EDITORIALUL EVZ. Disperarea îl face tot mai agresiv pe Dan Voiculescu

CRONOLOGIA DOSARULUI ICA:

30 martie 2007. DNA începe urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu (spălare de bani) şi a fiicei sale, Camelia- Rodica Voiculescu (spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată), în dosarul Loteria.

6 septembrie 2007. Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator demisionează prima dată din Senat, după trei ani de mandat.

24 septembrie 2008. Procurorii DNA încep urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu în dosarul privatizării ICA.

4 decembrie 2008. Dosarul ICA ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

15 decembrie 2008. Patronul Antenelor îşi începe al doilea mandat de senator.

29 decembrie 2008. este trimis în judecată dosarul loteria II. Printre inculpaţi este Camelia-Rodica Voiculescu. Dan Voiculescu a primit scoatere de sub urmărire penală.

3 martie 2009. Dosarul ICA este trimis la Curtea Supremă, instanţa care judecă parlamentarii.

25 iunie 2012. Dan Voiculescu demisionează, pentru a doua oară, din Senat.

18 iulie 2012. Dosarul ICA se întoarce la Tribunalul Bucureşti.

7 noiembrie 2012. Preşedintele onorific al Partidului Conservator se prezintă pentru prima dată în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

9 decembrie 2012. Dan Voiculescu este reales, pentru a treia oară, senator.

20 decembrie 2012. Tribunalul trimite dosarul la Curtea Supremă de Justiţie. Completul de judecată: Cristina Rotaru, Ioana Bogdan şi Ionuţ Matei.

28 ianuarie 2013. Dan Voiculescu demisionează pentru a treia oară din Senat.

26 septembrie 2013. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

1 iulie 2014. Judecătorii au pus sechestru pe averea lui Dan Voiculescu.


Citeşte şi: EXCLUSIV EVZ. De ce a fost pusă sub sechestru averea lui Voiculescu


Terenurile, gaj pentru credite bancare

Dan Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro. 

Ieri, la audieri, Sorin Pantiș (foto) a declarat că o parte din terenurile ICA au fost puse gaj pentru un credit de 40 de milioane de euro,bani folosiți pentru afacerile media ale mogulului. În nenumărate rânduri, angajații Mircea Badea și MihaiGâdea se lăudau că trustul Intact este profitabil și că trăiește din publicitate.

Complicii au primit pedepse mai mari

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

„Dacă e vorba de o condamnare, îmi iau hainele și mă duc”

Dan Voiculescu a plecat, ieri, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel București, motivând că se duce la IPJ Ilfov pentru că trebuie să respecte decizia controlului judiciar, dispus în cazul său, în dosarul șantajării unor oameni de afaceri.

La plecare, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni să fie ultimul. „Eu, să știți, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus și dacă e vorba de o condamnare de către instanță, îmi iau hainele și mă duc, nu-i nicio problemă”, a replicat mogulul. Surse judiciare au precizat, însă, că el a fost anunțat că nu trebuie să meargă la Poliție, și ieri, chiar în timpul judecării dosarului ICA.

„S-a prezentat la Poliția Ilfov și a semnat de luare la cunoștință. A plecat și a zis că merge la birou. Nu s-a întors în sala de judecată”, au precizat aceleași surse. (Petrișor Cană)


Citiţi şi articolele din seria Dosarele ICE Dunărea. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu:
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate