Dosarele Penale ale VIP-urilor. Elena Udrea se bate singură în „Gala Bute”

Dosarele Penale ale VIP-urilor. Elena Udrea se bate singură în „Gala Bute”

Deputatul nu renunță să se apere și să-și susțină acuzațiile lansate la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea.

Direcția Națională Anticorupție a cerut, ieri, aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Turismului, în două dosare. Procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei și pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute”. Totodată, procurorii au cerut arestarea Elenei Udrea și în dosarul Microsoft. Solicitările de arestare au ajuns la Cameră și vor fi discutate în ședința Biroului Permanent de astăzi. Conducerea Camerei trebuie să convoace comisia juridică, care va întocmi un raport ce va fi înaintat plenului, care se va pronunța prin vot. Elena Udrea declara, ieri dimineață, că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiției.

Totodată, ea s-a arătat surprinsă că oameni din politică sau presă, care de-a lungul timpului au venit la ea „cu diverse solicitări sau care s-au finanțat din banii celor acuzați de încălcarea legii, expun teorii despre justiție, stat de drept, corectitudinea politicienilor”, și promitea dezvăluiri.

Udrea s-a prezentat, potrivit programului stabilit, la Secția 2 Poliție din Capitală, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, și, prin majoritatea declarațiilor, a precizat că duce această luptă singură, că nu a mai discutat nici măcar cu fostul șef al statului Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai am timp să spun lucrurile pe care le știu”

Elena Udrea a intervenit, aseară, telefonic în cadrul emisiunii „Evenimentul zilei” de la B1 Tv, unde a afirmat că cererea de arestare are legătură cu lupta pe care ea o duce împotriva generalului Florian Coldea. Vă prezentăm cele mai importante declarații:

● Intenția lor, și sunt convinsă, este o tactică pe care am mai văzut- o, este să îmi închidă gura ca să nu spun nimic.

● Până s-ar întâmpla arestul preventiv, mai sunt câteva zile. Tot mai am timp să spun toate lucrurile pe care le știu.

● Cu siguranță că voi avea în plenul Parlamentului o declarație, pe care o voi trimite tuturor ambasadelor.

Lupta cu Coldea

● În Gala Bute, în patru ani nu am fost chemată nici măcar să dau o singură declarație.

● Aud că sunt acuzată de luare de mită. Adică cum? Există cineva care spune că Elena Udrea a luat vreun ban? Exclus!

● Ceea ce se întâmplă în acest moment este lupta mea cu generalul Coldea și ea nu a început acum.

● Nimeni nu poate contesta relația dintre domnul Coldea și doamna Kovesi.

● Sunt judecători și procurori care spun, sunt convinsă că unii vor începe să o spună și public, că iau deciziile sub presiune și frica SRI.

● Voi spune tot ce știu despre acești oameni care mi-au cerut bani, printre care Raluca Turcan, Valeriu Turcan, Cristian Rizea sau Oreste Teodorescu.

● Eu cred că Justiția trebuie să continue să fie puternică și independentă, însă, de multe ori, oamenii care fac justiție au slăbiciuni omenești.

Urmărirea penală a fost avizată

Comisia juridică a Camerei a avizat, ieri, favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, cu 20 de voturi „pentru”, unul împotrivă, o abținere și un vot anulat. Udrea a stat în comisie doar zece minute, iar la ieșire a declarat că a solicitat colegilor din comisie să dea un aviz favorabil pentru începerea urmăririi sale penale. „Nici într-un caz nu voi ataca niciodată Justiția pe care am susținut-o 10 ani și o susțin în continuare, nu atac SRI, nu atac instituțiile. Vorbesc despre un om. Și oamenii pot greși, indiferent unde se află. Deci, ca urmare, am cerut colegilor să voteze favorabil solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în ceea ce mă privește”, a spus Udrea.

Dovezile DNA din cele două dosare penale

În două dosare, procurorii DNA o acuză pe Elena Udrea de săvârșirea mai multor infracțiuni. De la luare de mită și abuz în serviciu, până la trafic de influență și spălare de bani.

● DNA susține că Udrea a cerut și primit „mită pentru alții”, după ce a condiționat acordarea unui contract de lucrări publice de o presupusă sponsorizare către firma lui Rudel Obreja.

● Fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, ar fi primit 9 milioane de euro de la doi oameni de afaceri pentru ca, prin intermediul soției sale, să asigure derularea contractului „Microsoft” cu Ministerul Comunicațiilor.

● În 2010, Dorin Cocoș, în înțelegere cu Elena Udrea, ar fi cerut 3 milioane de euro de la un om de afaceri, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România, sistemul de informatizare a administrației publice.

● În 2013, pe fondul demarării cercetărilor în dosarul Microsoft, Elena Udrea ar fi cerut 500.000 de euro de la un om de afaceri implicat în dosar, pentru a-i rezolva problemele din justiție. Banii ar fi fost primiți în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

● După ce a fost pusă sub control judiciar la data de 29 ianuarie 2015, în declarațiile publice, Udrea a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații care sunt în măsură să influențeze declarațiile lui Dorin Cocoș și ale unui martor, toate acestea în condiţiile în care aceasta nu a dat declaraţii în dosarul penal. Astfel, ea ar fi luat legătura „indirect” cu ceilalți inculpați din dosar.

Imunitatea miniștrilor

Potrivit Legii răspunderii ministeriale, un fost sau actual ministru care este și parlamentar nu poate fi urmărit penal sau arestat fără avizul Camerei din care face parte. Această regulă se aplică numai dacă ilegalitățile au fost făcute în timpul mandatului de ministru. În cazul nostru „faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”, se arată într-un comunicat al DNA prin care se solicită începerea urmăririi penale și reținerea fostului ministru Elena Udrea. Cererile DNA au fost trimise Procurorului General, care le-a înaintat Ministerului Justiției, de unde au ajuns, într-un final, la Camera Deputaților.