DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații

DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații

George Constantin Maior a fost cel mai longeviv director al Serviciului Român de Informații (SRI). Timp de opt ani, el a reușit să definitiveze modernizarea instituției. Ultima întâlnire oficială la bilanțul DIPI.

Ales, pe data de 4 octombrie 2006, de fostul președinte al României, Traian Băsescu, pentru a fi numit la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior și-a încheiat mandatul ieri, după opt ani, trei luni şi 23 de zile. A fost cel mai longeviv șef al instituției care protejează din umbră destinele românilor. Este cel care a reușit să definitiveze modernizarea SRI, câștigând respectul serviciilor internaționale de Intelligence.

Bilanțul DIPI

La ultima întâlnire oficială, în calitate de director al SRI, George Maior a fost prezent, ieri, începând cu ora 10.00, alături de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea la bilanțul DIPI – serviciul secret al MAI. Au mai fost prezenți șeful instituției, chestorul Nicolae Gheorghe, adjunctul procurorului general al României, Codruț Olaru, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, reprezentanți ai structurilor de informații și ai altor instituții din sistemul de securitate națională a României, precum și atașați de afaceri interne și ofițeri de legătură din ambasadele SUA, Franța, Italia, Germania, Israel, Spania. Festivitatea care a marcat 25 de ani de la înființarea DIPI s-a încheiat în jurul orei 11.00. În jurul orei 13.00, Președinția a anunțat că George Maior și-a înaintat demisia din fruntea SRI, iar președintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o.

DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI

DOSAR DE PRESĂ. „Prima criză majoră: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT”

DOSAR DE PRESĂ. „Credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea”

DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații

Mandatul lui George Maior la conducerea SRI a marcat cel puţin două premiere. Prima și cea mai importantă este răsturnarea principiului după care se făcea numirea șefului SRI, pentru prima dată fiind ales un reprezentant al Opoziției. George Maior câştigase un mandat de senator pe listele PSD, în legislatura 2004 - 2008, el fiind membru şi vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

Totodată, senatorul Maior a fost numit din iunie 2005 preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru simplu în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Activitatea lui parlamentară a încetat a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu l-a numit director al SRI. O altă premieră constă în longevitatea mandatului lui George Cristian Maior la conducerea SRI, în ciuda numeroaselor atacuri la adresa instituției, lansate atât de politicienii certați cu legea, cât și de presa aservită acestora.

A negociat aderarea României la NATO

Între anii 2000 şi 2004, Maior a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic și militar, aderarea României la Organizația Tratatului Nord-Atlantic. Între anii 1992 şi 1997, el a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe,în următorii doi ani fiind Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. S-a născut în localitatea Cluj- Napoca, pe 16 noiembrie 1967. Este căsătorit cu fiica scriitorului Augustin Buzura şi are doi copii. Absolvent de Drept, cu master în Drept Internaţional şi Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C, din 1997 doctor în Drept Internaţional, la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Primele reacții politice

Victor Ponta, premier: „Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!”.

Teodor Atanasiu, lider PNL: „Domnul Maior a dorit sigur această demisie, încă din timpul campaniei electorale. Deci nu este o surpriză. Ar putea fi premier într-un guvern mai mare, dar nu al PNL”

Elena Udrea, lider PMP: „Cred că avem de-a face cu o decizie greşită a Preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe.”

George Cristian Maior

  •  47 de ani - directorul SRI între 2006-2015
  • 2004 - 2006 senator PSD, șef al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională;
  • 2004 - i se acordă gradul diplomatic de ambasador; > 2000-2004 - secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare în cadrul MApN. A condus negocierile de aderare a României la NATO;
  •  Decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler și, ulterior, de Ofițer. Decorat de guvernatorul statului Alabama (SUA) cu medalia „Meritorious Service Medal of Alabama”;
  • Premiul „Vocația pentru Siguranță și Cooperare Internațională în domeniul Securității”, acordat în 2012 de revista Balcanii și Europa;
  • Autor al numeroase lucrări și articole referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum și la politici de apărare la nivel global