Președintele Donald Trump joacă poker cu Kim Jong-un pe arma nucleară, cu Rusia crupier trișor. Pulsul planetei

Președintele Donald Trump joacă poker cu Kim Jong-un pe arma nucleară, cu Rusia crupier trișor. Pulsul planetei

Președintele SUA, Donald Trump, a dat un interviu de 52 de minute, miercuri spre joi noaptea, la Reuters, chiar din Biroul Oval, acolo unde a abordat cele mai profunde temeri ale cetățenilor americani despre un iminent/posibil atac nuclear asupra teritoriului american sau direct asupra capitalei Washington DC

În stilul său caracteristic, al imaginilor și etichetelor șocante, dar cu mult mai multă gravitate și echilibru față de abordările anterioare, foarte vocale și agresive, președintele american a susținut că Coreea de Nord se apropie pe zi ce trece de capabilitatea nucleară, chiar dacă nu o are încă, la această oră, respectiv racheta cu rază lungă de acțiune, capabilă să livreze arma nucleară montată la bord.

Potrivit datelor oficialilor și experților americani, lui Kim Jong-un îi lipsește încă controlul reintrării în atmosfera terestră a rachetei cu arma nucleară miniaturizată și formula declanșatorului la impact sau pe telecomandă. Acest lucru face fie ca racheta cu încărcătura nucleară să se topească în atmosferă, fie să aterizeze ca o banală armă murdară, nicidecum explodând la impact. Totuși, preocuparea crește în mod substanțial.

Pe de altă parte, Donald Trump a reușit să se abțină și să nu comenteze elementele cele mai delicate ale relației cu Coreea de Nord, respectiv confirmarea existenței unui canal de negociere directă Washington- Phenian – susținând că, personal, ar putea să se întâlnească cu Kim Jongun, cum a declarat deja, dar nu se știe dacă ajută, odată ce negocierile ultimilor 25 de ani au probat doar tragere de timp și obținere de avantaje pe seama Americii, nicidecum o negociere reală. Pe de altă parte, Donald Trump nu a vrut să dezvăluie nici perspectivele unui eventual atac preventiv, pentru a evita ca Phenianul să ajungă să dețină arma nucleară montată pe purtătoare și capabilă să ajungă până la Washington. Președintele SUA a susținut: „Jucăm un joc de poker foarte tare, cu miză mare și nu dorim să arătăm oponentului ce cărți avem în mână”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jocul de poker, pe care-l evocă Donald Trump în interviul său, e cu atât mai periculos cu cât miza este o lovitură nucleară împotriva SUA iar crupierul, unul dintre cei doi crupieri, Rusia, trișează în favoarea Coreei de Nord, în ciuda prevederilor regulilor internaționale. Astfel, Preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia ajută Coreea de Nord să obţină resurse, încălcând sancţiunile internaţionale impuse nord-coreenilor. „Rusia nu ne ajută deloc în privinţa Coreei de Nord. Ceea ce ne ajută (să blocăm) China, Rusia strică”, a spus Trump.

Trump a lăudat China pentru eforturile sale de a restricţiona livrările de petrol şi cărbune către Coreea de Nord, însă a precizat că Beijingul poate face mai multe. Rusia pare să „completeze însă golurile lăsate de chinezi”, a adăugat liderul american. Donald Trump consideră că preşedintele rus, Vladimir Putin, alterează eforturile comunității internaționale, ajutând ilegal Coreea de Nord. „Din păcate, nu avem cine ştie ce relaţie cu Rusia şi, în unele cazuri, probabil ce ia înapoi China, dă Rusia. Astfel că rezultatul nu este atât de bun cât ar putea să fie”.

De la începutul anului, a fost dată publicității informația potrivit căreia Rusia transportă și transferă pe mare cantități de petrol, motorină și benzină către Coreea de Nord, folosind cargouri în apele internaționale. Operațiunea a fost urmărită și documentată din satelit, chiar de centrul de specialitate ce urmărește programul nuclear al Coreei de Nord, Johns Hopkins University din Washington DC. Chiar dacă sunt încă dubii privitor la compania de acoperire și pavilionul utilizat de pretinsele vase fantomă, care transbordează prin conductă mobilă ad-hoc petrolul de pe vasele proprii pe cele nord-coreene, toate datele curente arată implicarea Rusiei lui Putin în această tranzacție. Acuzațiile directe au fost negate, firește, de către Kremlin și de către Ministerul rus al Afacerilor Externe, prin purtătorul de cuvânt.