Doina Gradea, SEFA TVR: „Grilele de programe nu puteau fi respectate. Au fost făcute doar ca să se justifice salariile”
- Ileana Ilie Ungureanu
- 24 octombrie 2017, 00:00
Crede „cu tărie” că lucrurile se pot îndrepta în TVR, altfel „n-aș fi acceptat postul”, e categorică șefa interimară a Televiziunii Române. „E cea mai mare provocare a vieții mele”, ţine Doina Gradea să sublinieze în partea a doua a interviului acordat Evenimentului zilei. Când vine vorba de strategia de programe, nu concepe ca postul public de televiziune să nu aibă o emisiune și pentru copii.
- Ileana Ilie Ungureanu: Acum, că v-ați făcut o idee despre situația TVR-ului, de unde ar trebui să înceapă reforma, despre care se tot vorbește?
- Doina Gradea: Să fie un buget realist. Tehnic vorbind, în momentul ăsta suntem la nivelul anilor 1990-2000. Și tehnologia se modifică rapid. Aici nu s-au mai făcut investiții de 10-15 ani.
- Și care ar fi bugetul realist?
- Există la Ministerul Finanțelor un prim draft pentru bugetul pe anul viitor. În prima mea zi de mandat era deadline-ul de depunere și l-am semnat mai mult ca primarul, dar având contrasemnătura directorului economic. Nu pot să spun acum o cifră exactă. De asemenea, trebuie să venim cu un alt model operațional de funcționare. Poate nu pe cinci canale, poate pe două - trei. Trebuie să fim extrem de flexibili.
- Are Televiziunea publică acum prea multe canale?
- Problema nu este numărul de canale, ci eficiența și identitatea lor. Canalul 1 a fost votat acum un an și ceva în CA ca fiind viitor canal de actualități ca și configurare, dar el nu este de actualități, e un mix, canalul 2 e generalist, canalul 3 este un canal regional și de arte, mai avem TVR Internațional care este dedicat românilor din afara țării și care trebuie să rămână, TVR Moldova, care este un post strategic, plus cele cinci studiouri teritoriale, care sunt foarte importante.
- S-a rezolvat problema cu spațiul TVR Iași?
- Poate acesta e cel mai grav lucru pe care le-am găsit în TVR. Căutăm soluții pentru un spațiu permanent al TVR Iași, așa cum e normal să aibă televiziunea publică. Din punctul meu de vedere, studiourile teritoriale trebuie să fie pepiniera resursei umane, dar și a conținutului. Mai e și TVR HD care, deocamdată, e un canal ușor experimental, de fapt e un hibrid.
- Iar în ceea ce privește conținutul, audiențele arată că nu se livrează întotdeauna ceea ce așteaptă privitorii.
- Nu este numai asta. Conținutul este reprezentat de grilele de program și suntem în perioada de lansare de grilă de toamnă. Doar că am constatat că aceste grile, care au fost trimise deja și comunicate la CNA, nu pot fi respectate. Pentru resursele din TVR existente nu pot asigura producția acestei grile. În primele zile de mandat am stat aproape o săptămână cu colegii de la canale, cu producătorul general, cu directorul tehnic și cu toți managerii implicați și am desfăcut grilele, am renunțat și am scos programe.
- Altfel spus, nu erau realiste grilele de programe inițiale?
- Au fost făcute ca să aibă oamenii de lucru, să fie ocupați, să justificăm salariile. Ele nu aveau o bază în realitate. Dotarea noastră tehnică nu ne permite atâtea macarale câte au cerut toți și am renunțat la anumite programe, o să mai renunțăm și la altele. Eu fac evaluare continuă și le-am spus colegilor că tot ce se apropie de zero sau are zero audiență iese de pe post. Grilele au fost făcute cu peste 80 de titluri pe toate canalele, și noi știm că în televiziune nu există pe un canal o grilă care să includă mai mult de 20 de titluri.
„Îmi place foarte mult Ionuț Cristache, chit că am deja clienți care îl blamează constant și voi fi blamată și eu pentru declarația asta.”
„Tehnic vorbind, TVR-ul este la nivelul anilor 1990-2000. Trebuie investiție serioasă în echipamente.”
„Am tot văzut în presă că suntem la cheremul puterii, dar știrile de la TVR sunt echilibrate.”
„Voi aduce la TVR și o emisiune pentru copii”
- Ileana Ilie Ungureanu: Îmi dați câteva titluri de emisiuni fără audiență?
- Doina Gradea: Nu aș vrea să îmi întărât colegii, dar aș vrea să înțeleagă că voi proceda la ceea ce am spus. Poate că nu ne batem cu Pro TV și cu Antena 1, dar ratingul îți arată câți oameni se uită la tine. Cum să accepți să ții în grila de programe o emisiune la care nu se uită nimeni. Analizăm fiecare emisiune în parte să vedem care este potențialul ei.
- Până acum unde vedeți potențial?
- De pildă, am discutat cu Răzvan Butaru, de la TVR1, care se ocupă de emisiunile de „current affairs” jurnalistice. „Dosar România” are potențial, eu cred foarte mult în emisiunea asta. Televiziuea publică trebuie să aibă o emisiune de anchetă și de reportaj de calitate, pe care nu o mai are de multă vreme. I-am spus lui Răzvan să mergem spre anchetă și a fost de acord.
- Nu mai are anchete probabil pentru că celor responsabili le-a fost teamă tot timpul să nu sune telefoane, să nu atingă orgolii.
-Printr-o emisiune de anchetă nu luăm la țintă niște persoane, nu ăsta e scopul nostru, ci vrem să scoatem la suprafață niște adevăruri crude și să ducem la rezolvarea problemelor. Aceste adevăruri se datorează tuturor celor care au fost la guvernare în ultimii 27 de ani, nu unui partid sau altuia, unui ministru sau altuia.
- Dvs. nu vă este teamă de aceste telefoane, de faptul că veți fi supusă la presiuni politice?
- Nu. Până acum am primit doar mesaje de felicitare.
- Aveți vreo emisiune preferată?
- Multe. Mă uit tot timpul la știri, la „Teleenciclopedia”, la „Dosar România”, îmi place și „Izolați în România”, „Garantat 100%”, „Profesioniștii” și cred foarte mult și în „Vedeta Populară”, talent showul Iulianei Tudor. TVR avea nevoie de un astfel de show. În fond, aici au fost primele emisiuni conscurs – „Cu mască, fără mască”, de exemplu, care acum se numește altfel în altă televiziune, „Steaua fără nume”, „Floarea din grădină”. Nu pot să spun că mă regăsesc în vreo emisiune de talk-show care este acum, dar îmi place foarte mult Ionuț Cristache, chit că am deja clienți care îl blamează constant și voi fi blamată și eu pentru declarația asta. E nonconformist, tânăr, și îl voi sprijini să facă și mai bine ceea ce face.
- Care e postul dvs. preferat?
- Mă trezesc foarte devreme și citesc la ora 6 presa online, după care la 7 dimineața dau pe 1Matinal. Nu am un post TV preferat, mă uit sporadic. Îmi plac știrile foarte mult și emisiunile de „current affairs”. Nu pot să spun că în momentul ăsta există o emisiune care arată așa cum mi-aș dori eu. Mi-aș dori să văd la televiziunea publică o emisiune gen „60 Minutes”, de anchetă, și o să-i sprijin foarte mult pe colegii mei din TVR să aibă curajul să facă această emisiune. Voi aduce la TVR și o emisiune pentru copii.
„Am stat aproape o săptămână cu colegii de la canale și am desfăcut grilele, am renunțat și am scos programe.”
„M-au blamat deja câțiva colegi pe motiv că o să le interzic să aibă opinii”
- Ileana Ilie Ungureanu: Dintotdeauna, vulnerabilităţile televiziunii publice au fost nu doar de natură economică, ci și de ordin politic, fiind mereu „la cheremul politicienilor”.
- Doina Gradea: Cât am fost în CA nu țin minte să mă fi sunat cineva din politic să-mi spună votează așa sau așa, sau că n-am făcut bine ceva. Cred că sunt oameni în TVR care și-au dorit să fie apropiați de anumiți oameni politici, din varii motive – să fie siguri că nu li se întâmplă ceva, de exemplu -, dar părerea mea este că domnii parlamentari nu se bagă peste noi atâta timp cât facem lucrurile profesionist.
- Excludeți cu subiect și predicat că vom avea de acum înainte o televiziunea publică guvernamentală?
- Dvs. ați sesizat acest lucru din conținut? Am tot văzut în presă că suntem la cheremul puterii, dar știrile de la TVR sunt echilibrate și corecte gramatical, iar cei responsabili veghem ca aceste lucruri să rămână așa. Decalarații pot fi multe, suntem ținte, dar dacă vă uitați la conținut veți vedea că nu e cazul.
- Dacă există simpatii, cum credeți că veți gestiona jocul politic?
- Noi avem aici, în primul rând, o problemă internă. Ca jurnalist TVR, potrivit legii nu ai voie să ai opinii politice, nici măcar pe Facebook. Când sunt alegeri te duci și votezi cu cine vrei tu sau te duci acasă și discuți cu familia ta, dar nu faci publice opțiunile tale politice. După primele declarații, m-au blamat deja câțiva colegi pe motiv că o să le interzic să aibă opinii. Voi face toate demersurile ca jurnaliștii TVR să fie imparțiali. Poate că preferă să rămână cu contul de FB și să închidă relația cu TVR-ul.
- Aveți cazuri concrete? Sunt angajați puși să decidă una sau alta?
- Nu, dar mă uit cu atenție și voi lua o decizie. În primul rând sunt oameni care lucrează aici și lucrează și în alte trusturi de presă, ceea ce nu mi se pare normal. Decizia a fost luată cu aprobarea comitetelor directoare dinainte, au ok-ul lor, dar vom vedea dacă vom anula aceste decizii. Pentru că pot să fac lucrul acesta, împreună cu colegii din actualul comitet director. Mie nu mi se pare corect să lucrezi la TVR și în paralel și la un alt post de televiziune.
- Aţi găsit nereguli pe care să le trimiteţi instituţiilor statului pentru cercetări?
- Deocamdată nu. Au apărut diferse procese pe care instituția le-a pierdut din cauza unor foști sau actuali angajați și trebuie să trecem la recuperarea prejudiciilor financiare. De asemenea, am văzut că sunt contracte de consultanță în diverse domenii, angajate prin hotărâre de comitet director, dar nu am găsit încă livrabilul. Sumele sunt în plafonul acceptat de comitetul director, de cel mult 25.000 euro, dar nu găsesc nicăieri ce au făcut de banii ăștia.
- Atât?
- Mi s-a părut foarte ciudat și faptul că un contract cu un furnizor de conținut foarte important, cu care de altfel am fost de acord, a fost respins în Consiliul de Administrație și ulterior aprobat de președintele-director general, prin decizia dânsei. A fost defalcat pe mai multe contracte, în așa fel încât fiecare contract să nu depășească suma maximă pe care putea să o aprobe. Este legal, dar stau și mă gândesc pentru ce a mai fost CA. Și o să văd dacă mai sunt și alte contracte în situația asta.
„Analizăm fi ecare emisiune în parte să vedem care este potențialul ei.”
„E nevoie de cel puțin un an și jumătate să pui lucrurile în ordine în TVR”
- Ileana Ilie Ungureanu: De ceva vreme, TVR arată mai mult ca o vacă gata de muls decât a pârghie de influenţă.
- Doina Gradea: Așa se vede. A fost o vacă de muls pentru furnizori. Nu a fost luată la timp decizia de a funcționa pe un model normal, a fost lăsată să se ducă în direcția asta în care a ajuns.
- O altă realitate de business este că mulți angajați sunt pile, rude, amante de politicieni. Foarte mulți jurnaliști din presa de azi s-au convins că nu pot lupta cu sistemul acesta murdar, plin de nepotisme. Concursurile sunt cu dedicație.
- Sunt multe familii în TVR, dar așa este și în Pro TV și la Antene. TVR are vârsta pe care o are și aici povestea, și deci seria de rudenii, e mai lungă. Da, trebuie deblocate concursurile care până acum erau cu dedicație. Și evaluările anuale trebuie să fie pe bune.
- În cât timp putem vorbi de un TVR performant și competitiv?
- Mai întâi acționarii, care sunt de fapt trimișii poporului în Parlamnet, trebuie să înțeleagă că fără un management performant, care a dovedit în trecut realizări cunoscute de piață, TVR-ul nu va ajunge acolo unde îi este locul. Și e nevoie de o perioadă minimă în care managementul să ducă până la capăt un obiectiv major.
- Care ar fi perioada minimă pentru a putea mişca ceva, atât din punctul de vedere al structurii de organizare, al logicii de funcţionare a televiziunii, cât şi din punctul de vedere al strategiei de programe?
- Sunt niște etape care trebuie trecute. E nevoie de cel puțin un an jumătate, poate chiar doi ani, și bani să pui în ordine lucrurile, să poţi să mişti ceva în mod real. TVR e ceva foarte clar, e matematică, depinde doar ce vor acționarii.
Tot ce s-a întâmplat în ultimii 60 de ani e aici, în arhiva TVR. E memoria colectivă a poporului român și trebuie păstrată. Cred cu tărie că lucrurile se pot îndrepta aici. Altfel n-aș fi acceptat postul. E cea mai mare provocare a vieții mele.