DNA a trimis în judecată un om de faceri pentru infracțiuni de corupție. Acesta a încercat să intervină pe lângă președintele unei bancii de stat să încheie mai multe contracte cu firme de IT. Dosraul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 178/VIII/3 din 22 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
MITU BOGDAN-VIOREL cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență (patru fapte),
- spălare a banilor în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În a doua jumătate a anului 2011, inculpatul Mitu Bogdan-Viorel a pretins și în perioada ianuarie – septembrie 2012 a primit suma totală de 960.859 lei de la reprezentantul unei firme de furnizare servicii IT, pentru a-l determina pe președintele unei unități bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea unui număr de 4 contracte cu societatea acestuia din urmă, în valoare totală de 696.406 euro.
Într-un context asemănător, în luna decembrie 2010, inculpatul a pretins și în februarie 2011 și februarie 2012 a primit suma totală de 532.306 lei de la reprezentantul unei alte firme cu același profil, pentru încheierea, cu aceeași bancă, a unui contract în valoare totală de 643.018 euro.
În același scop, în luna septembrie 2011, același inculpat a pretins și în perioada ianuarie – martie 2012 a primit suma totală de 1.576.608 lei de la reprezentanții altor două societăți de furnizare servicii IT pentru încheierea, cu aceeași bancă, a unor contracte în valoare de 435.670,34 USD respectiv 859.525,84 euro.
În perioada ianuarie 2011 – noiembrie 2014, pentru a disimula originea ilicită a foloaselor obținute în maniera de mai sus și a împiedica eventuala lor confiscare, inculpatul Mitu Bogdan-Viorel a realizat mai multe circuite financiare în urma cărora o parte din bani au fost investiți în cumpărarea a trei imobile (care au intrat în patrimoniul soției sale). Restul banilor, în numerar, au fost lăsați la dispoziția mamei sale.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului și celor două persoane care au beneficiat de produsul infracțiunilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.