Fostul membru al Comisiei SRI nu poate părăsi țara. Judecătorii au respins arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiță
- Ramona Feraru
- 28 decembrie 2016, 00:00
Dispariția fostului deputat Sebastian Ghiță încinge și mai mult spiritele. La opt zile de când nu mai este de găsit, acesta nu a primit nici mandat de arestare, așa cum au cerut procurorii DNA
Un complet de cinci judecători a decis că Sebastian Ghiță va rămâne sub control judiciar și nu poate părăsi țara, dar pe numele său nu va fi emis un ordin de arestare. Decizia magistraților este definitivă. Ultima dată, Sebastian Ghiță a fost văzut, lunea trecută, plecând de la recepția dată de SRI, iar pe drumul de întoarcere spre casă cei care îl urmăreau, la cerea procurorilor DNA, i-au pierdut urma. Dispariția sa a fost semnalată a doua zi, marțea trecută, când acesta nu s-a prezentat la poliție pentru a semna contolul judiciar.
Acum și aceste informații se dovedesc a fi false. Așa cum am arătat, ieri, în Evenimentul zilei, procurorii le-au cerut polițiștilor de la DOS doar localizarea și supravegherea fostului deputat și nu filajul permanent.
Probele DNA: un comunicat al MAI și articole din ziare
Procurorii DNA au cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă, după ce acesta ar fi încălcat obligaţiile controlului judiciar şi există informaţii că a părăsit România. Procurorul a adus ca dovezi o adresă de la IPJ Prahova, un comunicat al MAI şi articole din presa scrisă şi online. „Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiţă nu a respectat obligaţiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar şi suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit ţara, vă rog să dispuneți înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință și a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair şi nu s-a prezentat”, a spus procurorul.
Reprezentat de avocați, pe semnătura fratelui
Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de trei avocați care au susținut că nu au putut lua legătura cu acesta. Unul dintre apărători, Bogdan Micu, a spus că l-a sunat pe Ghiță, însă acesta nu i-a răspuns și l-a rugat pe fratele acestuia să îi semneze împuternicirea pentru a-l reprezenta în instanță. Avocatul a cerut respingerea cererii DNA, arătând că, în acest dosar, Ghiţă nu a încălcat nicio interdicţie şi că a fost chemat la DNA Ploieşti în dosarul Ponta-Blair, unde nu avea nicio măsură preventivă. Contactat telefonic, Bogdan Micu a declarat că nu va comenta dispariția clientului său. Pe de altă parte, Sebastian Ghiță este așteptat personal, mâine (n.r. – 29 decembrie), la poliție, unde trebuie să semneze pentru controlul judiciar. Poliţia Română susţine că, până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a fostului deputat.
Scenariul conform căruia a fost pierdut de filaj, o „fabulație”
Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că dacă nu se va prezenta la următoarea audiere la poliție, procurorii ar putea cere un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță. Instanța competentă va fi, de această dată, Tribunalul București. Pe de altă parte, tot pe surse, EVZ a aflat că ultima citație a fost înmânată socrului fostului deputate, pe 23 decembrie. „Totodată, procedural, Sebastian Ghiță ar putea veni cu un document medical prin care se arată că a fost internat, imobilizat la pat sau că este bolnav pentru a justifica faptul că nu s-a prezentat la audieri, la solicitarea organelor de anchetă”, neau explicat oameni ai legii. Aceleași surse susțin că scenariul potrivit căruia fostul deputat a fost pierdut de filajul polițiștilor pe DN1 este „o fabulație”. Polițiștii de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) ar fi primit mandat din partea procurorilor DNA de a-l supraveghea pe Sebastian Ghiță luni, 19 decembrie, după ce fostul deputat s-a prezentat la audieri, la sediul IPJ Prahova. Măsurile nu includeau, însă, „control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”, susțin polițiștii.