Dezvăluirile lui Dan Andronic provoacă o dublă anchetă: Kovesi și Coldea ar putea fi cercetaţi de Parlament şi de Parchetul General
- Ionel Dancu
- 25 aprilie 2017, 00:00
Plenul reunit al Parlamentului va înfiinţa, mâine, o comisie de anchetă, formată din 15 senatori şi deputaţi, care va investiga o „posibilă viciere a rezultatului” turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Parchetul General a declanşat şi el, ieri, un dosar penal „in rem” după dezvăluirile apărute în EVZ în cadrul serialul „Noi suntem statul”
Ambele anchete vin să facă lumină după dezvăluirile jurnalistului EVZ Dan Andronic: în seara zilei de 6 decembrie 2009, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, George Maior şi Vasile Dîncu se aflau acasă la Gabriel Oprea şi discutau în aceeaşi încăpere despre rezultatul alegerilor. La acea vreme, Coldea era nr.2 din SRI, Kovesi - Procuror General, Maior - director SRI.
FOTO: Laura Codruța Kovesi nu a negat întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea
În ochiul uraganului!
Participant la întâlnire, Dan Andronic a relatat: „Salut și sunt băgat într-o încăpere destul de mică, de vreo 20 de metri pătrați, plină de oameni. Am înțepenit. Acolo era Statul! (...) Erau toți extrem de agitați, generalul SRI Florian Coldea, obosit și tensionat, intra și ieșea din cameră, primea date cu voturile din teritoriu, le transmitea mai departe (...) Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză. Se trece la un alt subiect. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. ) (...) Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Președinte”. După care ieșea din încăpere și continua discuția”.
Dragnea vânează cârtiţele din PSD
Comisia parlamentară de anchetă va fi condusă, cel mai probabil, de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi are 15 obiective oficiale, printre care:
● Determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii şi/sau persoane în posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidenţiale
● Stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale la scrutinul din 2009
● Verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării.
Miza nu se rezumă doar la întâlnirea din noaptea finalei prezidenţiale. „Cred că a fost doar una dintre întâlnirile de genul respectiv. O să aflăm (...) Vom vedea, au fost lideri PSD care au avut coabitări sau înţelegeri pentru a nu ieşi Mircea Geoană? Au fost tot felul de zvonuri. Vom avea posibilitatea să ajungem la adevăr”, a anunţat Dragnea.
Nuiaua penală
Pe lângă persoanele aflate acasă la Gabriel Oprea, la audierile parlamentare vor fi invitaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii, printre care BEC, AEP, STS, SRI, Parchetul General.
PSD şi ALDE susţin, în Hotărârea de înfiinţare a comisiei, că „împiedicarea în orice fel a activităţii Comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale”. Raportul final cu concluziile şi propunerile comisiei speciale de anchetă vor fi prezentate în termen de 60 de zile de la înfiinţare şi va fi votat în plenul reunit al Parlamentului. PSD şi ALDE vor deţine majoritatea în comisie, având împreună 8 din cele 15 voturi.
Ponta acuză Parchetul
Liderii senatorilor şi deputaților PSD, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, au explicat ieri că ancheta declanşată de Parchet nu împiedică legal înfiinţarea comisiei parlamentare. Nicolicea a adăugat că Parlamentul va avea grijă să nu interfereze cu ancheta Parchetului. Fostul premier Victor Ponta a apreciat ieri că ancheta Parchetului are scopul „să blocheze” comisia parlamentară. „Astea sunt de-ale lui Negulescu. Adică să blocheze comisia, se face el că cercetează. Domnul Lazăr... cred că nu are curaj să treacă pe acceaşi stradă cu doamna Kovesi. Mie asta mi se pare un abuz şi o şmecherie tipică, ştiţi, domnul Lazăr e un şmecher, aşa, că îl cunosc de mult timp. E o şmecherie ca să blocheze comisia”, a spus Ponta.
Anchetă „in rem” după o întâlnire de taină la ministerul Justiţiei
Parchetul General a deschis ieri un dosar penal „in rem” pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, după dezvăluirile lui Dan Andronic „conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.
Ancheta a fost declanşată după ce Procurorul general al României, Augustin Lazăr (foto), a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că magistraţii pot fi audiaţi doar de către alţi magistraţi şi că, în opinia sa, aceştia nu au ce căuta în comisii de genul celei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.
Secretomanie totală
Anunţul declanşării anchetei a venit după o întâlnire de taină care a avut loc ieri la vârful justiţiei: Procurorul General, Augustin Lazăr și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost la sediul Ministerului Justiției, într-o vizită surpriză la Tudorel Toader. Pentru ca totul să rămână secret angajații instituției au fost rugați să nu iasă pe holuri cât timp cei doi sunt în clădire, au susținut pentru EVZ câțiva dintre cei care lucreză în minister.
Cei prezenți la întâlnire au susținut că discuțiile s-au purtat despre MCV. La intrarea în clădire, Laura Codruța Kovesi a refuzat să facă declarații presei referitor la motivele această vizită. Doar Augustin Lazăr, a declarat la ieșire că „am avut o discuție despre progresele realizate în cadrul MCV”.