Dezbatere despre revizuirea Constituției. Dan Motreanu: Propun introducerea unui preambul la Constituţie

Dezbatere despre revizuirea Constituției. Dan Motreanu: Propun introducerea unui preambul la Constituţie

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat, azi, la o dezbatere, despre procesul de revizuire al Constituţiei, că ”dacă am întreba cetăţenii români dacă actualul Parlament are credibilitatea şi legitimitatea necesare pentru a genera o revizuire a Constituţiei, este convins că o majoritate importantă ar spune că nu”. La eveniment a participat și prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu, deputatul PNL Valeria Schelean, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu şi reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi ai societăţii civile.

Ludovic Orban a declarat în cadrul dezbaterii cu tema “Protecţia constituţională a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor” că modificarea Constituţiei nu trebuie să fie problema partidelor politice, a Parlamentului ci o problemă a întregii societăţi, pentru că, de fapt, Constituţia este legea de bază în funcţie de care se aşează toate celelalte instituţii, şi mai ales în funcţie de care sunt garantate drepturile şi libertăţile fundametale şi prin intermediul căreiase creează cadrul prin care să se exercite aceste drepturi ale cetăţenilor”.

Orban a vorbit despre propunerile liberalilor privind revizuirea legii fundamentale.

”Ce ne interesează pe noi în procesul de revizuire a Constituţiei este modificarea sa astfel încât să garanteze exercitarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv prin eliminarea unor articole care sunt prevăzute astăzi, cum este articolul 53, care prevede restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pe perioadă nelimitată, într-un cadrul extrem de larg”, a afirmat Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a afirmat că Legea fundamentală ar putea beneficia de pe urma unui preambul. “Aş vrea să propun necesitatea introducerii unui preambul. Acest text introductiv, preambulul, ar trebui să fie un anunţ în care să se regăsească marile valori în jurul cărora e organizată Constituţia. Apar mai ales într-un moment de schimbare a ordinii sociale într-un stat. Poate că a lipsit şi o explicare a valorilor care se regăsesc în Constituţia noastră. Eu consider că e nevoie de un preambul, chiar şi astăzi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru că putem clarifica şi indica mai bine voinţa de schimbare şi de inovare a societăţii noastre”, a arătat Motreanu, citat de Mediafax.

La rândul său, consilierul Prezidenţial în cadrul Departamentului de Reformă Instituţională şi Constituţională, Simina Tănăsescu a precizat în cadrul dezbaterii că Administraţia Prezidenţială are ca principal obiectiv înţelegerea procesului de revizuire, inclusiv prin prisma faptului că pare a fi un al doilea început, după ce un prim început de revizuire a avut startul în 2012 şi s-a finalizat în 2013.

”Urmărim cu atenţie lucrările actualei comisii comune parlamentare. Administraţia Prezidenţială este curioasă să afle punctele de vedere ale partidelor dar şi al societăţii civile. Ar fi bine dacă ar exista mai mutle astfel de dezbateri cu societatea civilă.(..) Apreciem că o aprofundare a discuţiei legate de revizuirea Constituţiei cu societatea civilă este un lucru nu doar benefic ci absolut necesar în contextul actual, când se vreiau discuţiile asupra tematicilor generale asupra revizuirii”, a declarat Simina Tănăsescu, în cadrul evenimentului.