Dezbatere cu scântei. Ministrul Sănătății, băgat la colț de medici

Dezbatere cu scântei. Ministrul Sănătății, băgat la colț de medici

Doctorii au fost fermi pe poziții, ieri, la dezbaterea publică organizată pe marginea Ordinului care reglementează gărzile suplimentare. Încercând să pareze tirul la care era supus, ministrul a răbufnit

La cererea Camerei Federative a Medicilor, Ministerul Sănătății a organizat, ieri, la București, o dezbatere pe marginea proiectului Ordinului pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. Vlad Voiculescu, care venise cu doi secretari de stat, a avut de luptat cu vreo 30 de medici care nu au dat un pas înapoi.

S-au certat punct cu punct

„De ce să semnăm un contract suplimentar cu timp parțial pentru gărzi? De ce nu se face un act adițional la contractul de muncă? Este ilegal”, a început dr. Dan Perețianu. Nemulțumit că „dezbaterea” nu implica decât un șir de monologuri de câte 3 minute fiecare, medicul a arătat că, prin acest contract pentru gărzi, Ministerul Sănătății fentează prevederile din Codul Muncii și, în loc să plătească orele suplimentare cu 100% în plus, dă doar cel mult 75%. Apoi, „pentru orele de gardă nu se acordă toate sporurile. Un medic are o valoare dată de gradul profesional, de vechime și de locul unde lucrează, de cât de periculos e”, a mai spus Perețianu. „Se dă sporul de gardă”, a încercat Voiculescu. „Nu e aceeași sumă”, i-a spus dr.Perețianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lanțul presiunilor

Nici ideea ca șefii de secție să facă programul gărzilor nu-i mulțumește pe doctori. „Trebuie să fie consultat angajatul, ca să nu rămână la mâna șefului de secție”, a spus dr. Marian Stamate. „Managerii de spital fac presiuni pe șefii de secții, aceștia fac presiuni pe medici să facă gărzile, iar medicii între ei nu se mai înțeleg. Tot ce ați reușit e încăierarea noastră”, a continuat dr. Smărăndița Cotarcea. „Aveți opțiunea de a nu mai face gărzi, dar trebuie să se asigure continuitatea actului medical. Aveți soluții pentru plecarea medicilor?”, a replicat Voiculescu. Medicii, însă, i-au atras atenția că nu e problema lor să găsească soluții pentru a înlocui zecile de mii de doctori plecați din țară. „Nu putem fi forțați să muncim în locul lor”, a spus dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

Iritat, ministrul Voiculescu a răbufnit: „Situația e complet nouă, nu au existat astfel de probleme până acum?! Vă revoltați doar de câteva luni” „Protestăm de ani de zile! Nimeni nu ne-a ascultat”, a punctat dr. Dan Perețianu.

„E treaba noastră ce facem în orele de repaus”

Medicii au cerut și eliminarea din acest ordin a paragrafului care le interzice ca în orele de repaus pe care le au după gărzi să poată lucra în altă parte, în sistemul sanitar public sau privat. „Am cabinet particular de 10 ani. Pacienții la spital îi trimis la operație, spitalul câștigă. De ce să nu avem voie să muncim în privat? Nu îmi puteți îngrădi dreptul de a face ce vreau în timpul meu”, a explicat dr. Smărăndița Cotarcea.