Atenţie la contractul nou de electricitate! Detaliul care vă poate creşte FACTURA cu 40%

Atenţie la contractul nou de electricitate! Detaliul care vă poate creşte FACTURA cu 40%

Toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să schime furnizorul de energie. Există însă un detaliu despre care toată lumea trebuie să ţină seama!

Consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să schime furnizorul de energie în căutarea unei oferte mai bune, sau, dacă nu au încredere în altă firmă, să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul, şi să treacă din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială. E mai ieftin, dar există însă un detaliu despre care toată lumea trebuie să ţină seama.

Migraţia clienţilor din sistem regmentat în sistem de piaţă concurenţială a fost încurajată chiar de oficialităţi, nu mai târziu de finalul lunii trecute, când au fost anunţate creşterile de preţ la energia electrică.

“Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a făcut această declaraţie cu ocazia anunţului referitor la creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim reglementat. Preţurile au crescut cu până la 11,6% în Bucureşti, 8% la nivel naţional.

Havrileţ a precizat că a crescut  preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

“Dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială”, a mai arătat Havrileţ.

Totuşi, el a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

Care este detaliul

Clienţii care migrează din sistem reglementat spre piaţa concurenţială trebuie să ştie un lucru: în cazul în care noul furnizor dă faliment, ei vor fi automat preluaţi de furnizorul de ultimă înstanţă din zonă (FUI- Enel, E.ON, CEZ şi Electrica), dar  vor plăti preţuri mai mari la energie, chiar și cu 40%, scrie e-nergia.ro. Clienţii nu vor rămâne nicio clipă fără curent, dar odată ce au ieşit din sistem reglementat nu se mai pot întoarce la el, iar preluarea, în ultimă instanţă, de FUI, se va face la nişte tarife mai mari.