Economiile in moneda nationala continua sa fie mai profitabile decat cele in valuta.
Dobanda medie la depozitele in lei a fost de 6,3%, in timp ce banii din conturile in valuta au sporit cu doar 2,8%. Castigurile la economiile in lei depuse la banci pot ajunge pana la maximum 8,5%. In timp ce castigurile la depozitele in euro sau dolari SUA sunt mai mici
. Mai mult, avantul leului in fata monedei europene anuleaza dobanzile, aducand pe minus randamentele reale ale unui depozit in valuta. In 2006 leul s-a apreciat cu aproape 10% in fata euro si cu peste 21% fata de moneda americana. In consecinta, cei care si-au pastrat economiile in aceste valute nu au avut decat de pierdut.
In acest an si in cei care vor urma, toate previziunile indica aprecierea leului in fata euro. In consecinta, moneda nationala ar fi cea indicata pentru pastrarea banilor.
Dobanzi mai mari, conditionate BCR a lansat recent pachete de produse care contin un cont de economii cu randament mai mare decat cel din oferta clasica, combinat cu produse ale fondurilor de investitii administrate de subsidiarele bancii. Cei care aleg pachetul de produse BCR pot constitui un depozit bancar la termen pe trei luni de cel putin 1.000 lei.
Valoarea depozitului nu poate fi mai mare decat suma investita in unitati de fond BCR Clasic, BCR Dinamic sau BCR Expert. Pentru decembrie, dobanda este de 9,12% pe an. La scadenta depozitul se transforma in depozit la termen de trei luni cu dobanda oferita in mod obisnuit de banca. Pachetul de produse este oferit de banca pana la finele lunii februarie.
Ideea nu este noua. Pana la finele lunii decembrie, Raiffeisen Bank a avut un pachet de produse similar: oricine investea minimum 2.000 de lei in unitati ale fondurilor Raiffeisen Prosper sau Raiffeisen Benefit putea constitui un depozit, tot pe trei luni, care era rasplatit de banca cu cea mai mare dobanda de pe piata: 10%. Suma depusa ca depozit nu putea fi mai mare decat cea investita in unitatile fondurilor Raiffeisen.
Pentru sumele investite in unitati de fond, randamentele sunt de regula mai mari decat cele oferite de depozite, dar acestea nu sunt garantate: valoarea unitatilor de fond poate creste, dar poate si sa scada. Cei care accepta sa se expuna acestui risc pot incerca sa isi inmulteasca mai repede economiile.
De unde vin cele mai bune randamente? Castiguri si mai mari se pot obtine pe bursa, prin asumarea unor riscuri pe masura. Pentru cei care nu au timp sa urmareasca piata sau nu sunt familiarizati cu investitiile la bursa, casele de brokeraj au produse (conturile administrate) prin care investitorul scapa de grija de a lua decizii in privinta actiunilor pe care le cumpara.
Brokerul se ingrijeste de toate aceste aspecte, iar investitorul primeste rapoarte saptamanale sau lunare referitoare la contul sau. Comisioanele percepute de casele de brokeraj sunt insa pe masura serviciilor. Acestea pot ajunge si la 50a din randamentul obtinut pentru un investitor.
"Afluxul investitorilor institutionali care vor intra pe piata de capital din Romania va fi mult mai ridicat decat in perioadele anterioare deoarece noul statut de tara membra a UE va face sa fim perceputi in alta categorie de risc investitional. Consecintele vor fi, probabil, scaderea volatilitatii, cresterea lichiditatii si scaderea randamentelor", afirma analistii KD Capital Management.
COMPARATII
Cele mai mari dobanzi la depozitele in lei Libra Bank 8,5%
Finansbank 8,5%
Romexterra 8,1%
Bank Leumi 8%
Cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
Libra Bank 4,75%
ProCredit Bank 4,75%
Banca Transilvania 4,5%
Piraeus Bank 4%