„Despre Anticrist şi apocalipsă”, conferinţă de Cristian Bădiliţă, la Muzeul Ţăranului Român
- Loreta Popa
- 16 martie 2015, 12:04
Editura Nemira şi Clubul Ţăranului Român vă invită pe 17 martie, de la ora 18.00 la conferinţa „Despre Anticrist şi apocalipsă în primele secole creştine”, susţinută de Cristian Bădiliţă, pornind de la volumul Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii, publicat la Nemira în colecţia Alfa şi Omega. Intrarea este liberă.
Conferinţa încearcă să răspundă, printre altele, următoarelor întrebări: când, unde şi de ce s-a născut credinţa în Anticrist? Care sunt textele cele mai importante din primele secole creştine şi cum trebuie înţelese? Există o singură tradiţie patristică despre acest personaj? Cel care „ţine în frâu”, care împiedică venirea Anticristului este Katechonul, o realitate, o forţă sau o entitate misterioasă, pomenită de Pavel în Epistola a doua către Tesaloniceni. Din perspectivă creştină, Katechonul este “combustibilul” istoriei umane. Iar anticristologia poate fi interpretată ca expresia unei teologii antipolitice radicale, de sorginte apocaliptică.
Volumul Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii urmărește metamorfozele Anticristului de la textele Noului Testament până la sinteza lui Teodoret al Cyrului în veacul al V-lea. Preistoria acestei credințe creștine este tratată într-o amplă introducere. La Irineu al Lyonului (secolul al II-lea), Anticristul are o funcție antieretică și antiiudaică. Pentru Hipolit (veacul al III-lea), el este tiranul sângeros din fruntea ultimului imperiu. Imperiul Roman încarnează Anticristul și katechonul, cel care întârzie sfârșitul lumii. La Origen, dimensiunea metafizică este mai importantă decât dimensiunea eschatologică – Anticristul este „falsul sens“ al Scripturilor. În secolul al V-lea, Augustin propune o interpretare de mare profunzime: fiecare dintre noi poate deveni un „anticrist“ în măsura în care viața noastră intră în contradicție cu învățătura lui Hristos.
Specialist recunoscut în anticristologie, Cristian Badiliță a scris un studiu recompensat cu un premiu francez important, oferind o perspectivă revelatoare asupra subiectului. O lucrare pentru specialişti, dar şi pentru publicul larg interesat de această temă a imaginarului colectiv.