Editura Evenimentul si Capital

De 25 de ani, fără medic de familie. Un primar face pe ambulanțierul pentru consătenii bătrâni și bolnavi

În Gârnic trec mișcând domol din coadă, spre livadă, ale satului cirezi. De Ambulanță, nici vorbă...
Autor: | | 0 Comentarii | 1468 Vizualizari

Când este chemat la oraș, la ședințe, edilul comunei Gârnic, județul Caraș Severin, își umple mașina cu consătenii suferinzi, care trebuie să ajungă la spital. Pe dispensarul din localitate atârnă un lacăt greu.

În comuna Gârnic, cu puțin peste 1.300 de suflete, nu a existat niciodată medic de familie după Revoluție. În consecință, primarul Nicolae Tismănaru (foto) și-a pus mașina la dispoziția oamenilor și-i transportă la spital ori de câte ori au nevoie. O face aproape zilnic. Luni a dus doi pensionari de 70 și 64 de ani, la analize, la Spitalul Județean Reșița.


Foto: primarul Nicolae Tismănaru„De câte ori am deplasări în Reșița, am în mașină doi sau trei consăteni cu probleme medicale. Pentru săptămâna viitoare am deja patru care s-au programat pentru vizite medicale la spital. De ani de zile îi duc la Moldova Nouă dacă e vreo urgență, sau la Reșița. Fac spre Reșița câteva drumuri săptămânal, cu treabă la autoritățile județene, și de fiecare dată iau pacienți cu mine în mașină, ca să-i las la spital pentru tratamentele lor, apoi, când termin eu ședințele, îi iau și-i aduc acasă. Ei sunt bătrâni și le e greu să ajungă altfel, pentru că din comună nu există transport cu autobuzul direct”, spune edilul care conduce singur un Duster, mașina primăriei. Comuna Gârnic e la 16 kilometri distanță de orașul Moldova Nouă și la 130 de capitala de județ, Reșița, iar populația e în proporție de 80% îmbătrânită.I-a cazat și în casa lui

De 15 ani, de când e primar, Tismănaru nu contenește să facă apeluri pentru ca medicii de familie să se instaleze la Gârnic. Acum doi ani a reabilitat dispensarul și locuința de serviciu a medicului, apoi a pus lacătul. Deși acestea au toate facilitățile, inclusiv încălzire centrală și apă caldă curentă, nimeni nu e interesat. Niciun cadru medical nu se încumetă să se stabilească la Gârnic din cauza infrastructurii proaste, crede primarul. „Sunt 16 kilometri între Gârnic și orașul Moldova Nouă, însă drumul e așa de prost încât corect ar fi să spunem că e impracticabil. Acum avem și o porțiune surpată din cauza unor alunecări de teren. Este vorba de DJ 571A”, ne spune Nicolae Tismănariu, edilul comunei, reales din 2001 încoace. Pe de altă parte, medicii care s-au lăsat convinși de primar și de frumusețea locului să se relocheze la Gârnic nu au rezistat mai mult de câteva luni. „A venit acum câțiva ani o doctoriță din Tulcea. A zis că rămâne. Până să își facă actele am cazat-o în casa mea de vacanță, dar după două luni a plecat”, mai povestește edilul.

„Localitatea nu e atractivă pentru un medic”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate