Editura Evenimentul si Capital

DATORIA GRECEASCĂ, pe înţelesul tuturor populiştilor

Dan Andronic este director general EVZ
Autor: | | 206 Comentarii | 21426 Vizualizari

Nu sunt un mare specialist în economie, dar îmi place istoria. De aceea am remarcat cum se tot face o paralelă între Grecia şi Germania. Mi se pare manipulatorie şi stupidă.

Vezi Doamne, unor ţări ar trebui să li se şteargă datoriile, pentru că la un moment dat istoric Germania a păţit la fel! Deci şi Greciei ar trebui să i se întâmple.

Ceea ce se omite de fiecare dată este să se spună că Germania avea datorii uriaşe după cele două războaie mondiale, datoriile fiind de fapt despăgubiri de război. Nu au cheltuit pe salarii şi pensii banii împrumutaţi de la bănci. Nici nu au mărit salariile şi pensiile aiurea. Dimpotrivă, Germania, după război, a avut o situaţie economică foarte grea!

Marele hit al momentului este cartea / interviul lui Thomas Piketty, care explică de ce Grecia nu ar trebui să mai achite datoriile. În esenţă pentru că nici Germania nu a făcut-o! Un economist de stânga, slab ca fundament economic, dar tare la marketing, a dat câteva argumente, la momentul oportun, celor care susţin teza deciziei populare de a nu mai da banii înapoi.

Problema Greciei este că nu a reuşit să crească gradul de productivitate la nivelul cheltuielilor. Cu alte cuvinte, să cheltuie cât produce. De fapt mai puţin, ca să dea o parte din credit înapoi. Ştergerea datoriei Germaniei, din 1953, a avut la bază 8 ani de ocupaţie militară a ţării care a dus la construirea unui nou sistem economic şi politic. Ca să nu mai adaug considerentele geostrategice ale Războiului Rece.

Ce e strategic acum în a susține pensiile şi salariile grecilor în condiţiile în care 60 la sută din produsul intern brut al Greciei se duce pe cheltuieli guvernamentale?

Comparăm cu Germania din 1953 : mare parte din datoria Germaniei provenea din obligaţiile asumate prin Tratatul de la Versailles. Iar Germania acelor vremuri a acceptat să construiască un buget bazat pe excedent şi o balanţă comercială pozitivă. Ceea ce Grecia zilelor noastre refuză cu încăpăţânare.

Iar argumentul final: poate nu ştiaţi că datoria Greciei a mai primit un hair-cut în 2012. De 75 la sută.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate