Dan Voiculescu a fugit de la propria conferință de presă

Dan Voiculescu a fugit de la propria conferință de presă

Mogulul Antenelor nu a făcut față presiunii întrebărilor puse de jurnaliști și i-a lăsat pe avocați să dea explicații în problemele penale. Voiculescu vine, astăzi, la Curtea de Apel pentru ultimele declarații înainte de verdictul final al judecătorilor în dosarul ICA.

Mogulul Dan Voiculescu a susținut, ieri, o conferință de presă, în care, într-un mod halucinant, a refuzat să vorbească despre dosarele în care este cercetat. Ba, mai mult, a fugit, literalmente, înainte să răspundă la întrebările puse de reporterii „Evenimentului Zilei”. Nici măcar avocatul Gheorghiţă Mateuţ sau directorul juridic Cristiana Rădulescu nu au vrut să răspundă întrebărilor punctuale ale „Evenimentului Zilei”.

Dan Voiculescu a părut a fi stresat chiar de la intrarea în sala unde a avut loc conferinţa de presă. O sală amenajată mai mult ca o tribună, cu o masă la care singurele scaune erau pentru Dan Voiculescu şi cei doi însoţitori ai săi, cu locuri doar pentru camerele de filmat, nu şi pentru jurnalişti, nevoiţi să se strecoare printre camerele de filmat pentru a-i pune întrebările. Chiar și așa, întrebările au venit. Unele dintre ele, dure sau incomode, despre afacerile pe domeniul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) sau în legătură cu problemele sale posibil de natură penală.

Starea de stres a lui Dan Voiculescu aceasta din urmă a avut sediul întruna din clădirile GRIVCO ridicate pe terenul fostului ICA.

Fuga de justiție

Mogulul a refuzat să răspundă la întrebare, apoi a refuzat să răspundă la orice alte întrebări decât cele privind politica. Dan Voiculescu nu a părut să aibă o strategie pentru a răspunde întrebărilor, fapt devenit evident în momentul în care a fugit efectiv din sala unde el însuși organizase conferinţa.

El a evitat astfel şi altă întrebare incomodă: cum comentează că sechestrul pus pe averea sa personală nu a fost extins și asupra averilor lui Daniel Constantin, a lui Mihai Gâdea şi a altor persoane pe care Dan Voiculescu le-a împrumutat cu bani, cum reiese din propria sa declaraţie de avere. A răspuns Gheorghiţă Mateuţ, care a recunoscut că sechestrul s-a extins şi asupra altor persoane, dar că nu s-a atins încă nimeni de averea ministrului Agriculturii. Dan Voiculescu a profitat de această conferinţă pentru a anunţa că a pus bazele unei organizaţii neguvernamentale care va avea ca obiect de activitate „scoaterea la iveală” a activităţilor lui Traian Băsescu de după 1989.

El susţine că este nevinovat în dosarul privatizării ICA, şi că totul i se trage de la televiziunea sa. „Am făcut o analiză și o introspecție interioară. După ce Antena 3 a difuzat probele care au stat probabil la baza arestării fratelui președintelui României, a pornit o avalanșă, o răbufnire a unui grup de oameni care imediat au declanșat fel de fel de atacuri nefondate și nebazate pe nimic concret”, a ţinut să precizeze Voiculescu. Dosarul ICA este pe rolul instanţelor din decembrie 2008 şi a tot fost tergiversat.

Primii pași: afacerea ICA, inițiată în 1991 de firma Securității

Dan Voiculescu a pus ochii pe averea imobiliară a ICA încă din iulie 1991. Firma reprezentată de acesta, Crescent Comercial & Maritime, folosită în afaceri cu Securitatea, s-a asociat atunci cu ICA și au înființat firma Bioprod. Această societate a ridicat, pe un teren de 6.917,8 mp - proprietate a ICA - actualul GRIVCO Tower.

Procurorii DNA au arătat că firma Bioprod, care deținea în acte terenul de sub GRIVCO Tower, a avut rolul de „cal troian” în fraudarea ICA. Totul a fost posibil cu acordul șefilor de la ICA, printre care nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi. De-a lungul timpului, cota de participare a ICA în Bioprod, prin majorare de capital, a scăzut de la 49% la doar 1,46%.

Caracatița GRIVCO

Acționar majoritar a ajuns, în 1995, GRIVCO (76%), care a preluat și acțiunile de la Crescent. În iunie 1999, Bioprod a vândut către GRIVCO mai multe imobile. Prețul: 9,3 miliarde de lei. Tot atunci a fost vândut și imobilul aflat în construcție, viitorul GRIVCO Tower. Prețul: 3,9 miliarde de lei vechi.

În februarie 2003, reprezentanții ICA au recunoscut dreptul de proprietate al GRIVCO asupra terenului. În 2003, GRIVCO Tower a fost închiriat către Romtelecom pentru o chirie anuală de 1.531.920 de dolari (fără TVA). Din 2010, aici s-au mutat firmele familiei Voiculescu. Săptămâna trecută, judecătorii au pus sub sechestru asigurator 3,6 hectare de teren din zestrea ICA.

Ce se poate întâmpla azi: condamnare, achitare, rejudecare sau amânare!

„Sunt pregătit pentru orice!,” a răspuns ieri, în faţa sediului poliţiei, Dan Voiculescu, atunci când a fost întrebat despre viitoarea sentință în dosarul ICA. Astăzi, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureşti, îi va audia pe toţi inculpaţii din dosar, 13 persoane, şi va discuta dacă sunt alte probe de administrat. De exemplu, Voiculescu a anunțat că avocații săi vor contesta măsura sechestrului asigurator pus pe terenurile și acțiunile pe care el le-a donat celor două fete, Camelia și Corina.

Chichițele avocățești

Avocaţii pot cere reaudiarea altor martori, sau efectuarea unor noi expertize. La ultimul termen, judecătorii au cerut avocaţilor să vină pregătiţi pentru a pune concluzii pentru apel. În cazul în care unul dintre inculpați sau avocați cere amânare din motive medicale, această solicitare poate fi admisă. Astfel, procesul se poate amâna sau poate rămâne în pronunţare.

Preşedintele completului, Camelia Bogdan, este cunoscută că judecă dosarele cu celeritate. În dosarul de favorizare a infractorului, în care era acuzat SOV, ea dădea termene de câte o săptămână. Camelia Bogdan a atras atenția că nu se va da un nou termen pentru a angaja avocat şi a făcut adresă la Barou pentru ca fiecare inculpat din acest dosar să aibă un apărător din oficiu. În cazul în care rămâne în pronunțare, instanța poate pronunța o sentință de: achitare, condamnare sau rejudecare.

5 ani de „răcoare”

În acest caz, Voiculescu contestă o condamnare de 5 ani cu executare, dată în septembrie 2013 de Tribunalul Bucureşti, şi cere achitarea. Procurorii DNA spun că este prejudiciul foarte mare, 60 de milioane de euro, iar infracțiunea de spălare de bani este una gravă. Aşa că ei cer 12 ani de închisoare.

Avocaţii lui Voiculescu au încercat, săptămâna trecută, o alt chichiță pentru a amâna judecarea procesului. Au depus o cerere de strmutare a dosarului la Curtea Supremă, în care au acuzat că noul preşedinte al completului nu este imparţial. Ei cer ca o altă Curte de Apel să judece procesul. La termenul din 1 iulie, Camelia Bogdan a respins 8 excepţii procedurale şi două recuzări. Strămutarea are stabilită termen de judecată data de 24 septembrie.

A făcut potecă la Poliție

Voiculescu s-a prezentat vineri, sâmbătă și duminica la la sediul IPJ Ilfov. El trebuie să se prezinte zilnic la Poliție, până pe 10 iulie, ca urmare a măsurii de control judiciar impuse de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de șapte infracțiuni de șantaj. Anchetatorii susțin că victimele sale sunt Octavian Crețu, Nicolae Palfi și Nelu Iordache. Controlul judiciar a fost pus după ce procurorii DNA au avut indicii că Voiculescu voia să părăsească România.

„Îmi programasem pe 3 iulie să plec într-un concediu, cu familia, ca orice om, vara. Când s-a aflat că trebuie să fiu prezent pe 7 la Curtea de Apel, am trimis familia. Nu cred că s-a aflat că nu mai plec în concediu, așa că au trimis pe 3-4, care au dat declarații, pe 3 iulie, dimineața. Am anulat biletul de avion pe data de 1, când am aflat că voi fi așteptat pe 7 la Tribunal,” e explicat Voiculescu. Pe 8 iulie, se judecă la Tribunal o contestație a sa împotriva controlului judiciar.