Curtea Supremă hotărăște astăzi dacă mașinile parcate neregulamentar vor mai fi sau nu RIDICATE

Curtea Supremă hotărăște astăzi dacă mașinile parcate neregulamentar vor mai fi sau nu RIDICATE

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă astăzi recursul formulat de Avocatul Poporului cu privire la legalitatea ridicării mașinilor staționate neregulamentar.

"Vă solicităm să constatați că problema de drept prezentată a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale incidente", se arată în recursul formulat de Avocatul poporului, potrivit căruia examinarea jurisprudenței la nivel național a scos la iveală faptul că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.

Alte instanțe de judecată au avut însă o abordare diferită, apreciind că posibilitatea reglementării procedurii ridicării vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea unor dispoziții din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 și ținând seama de faptul că regulamentul în cazul specific al ridicării vehiculelor staționate neregulamentar poate fi adoptat și prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară", se mai în recursul citat.

O DECIZIE aşteptată de şoferii din întreaga ţară. Cine pune STOP afacerii de milioane de euro a „hingherilor” de mașini

Consiliile Locale își depășesc atribuțiile

În decembrie 2013, avocatul Gheorghe Piperea a obținut o hotărâre a instanței care stabilea că ridicarea mașinilor parcate în locuri nepermise din Sectorul 6, precum și taxarea proprietarilor acestora, la recuperare, sunt ilegale. Mai exact, explica la acea vreme avocatul Piperea, procesul era ilegal, nefiind îndeplinite simultan cele două condiții impuse prin lege - autoturismul este parcat neregulamentar și reprezintă un obstacol pentru circulație.

„Consiliile Locale înțeleg să își depășească atribuțiile prevăzute de lege și să acționeze ca un parlament local. Un regulament adoptat în baza unei hotărâri a Consiliului Local nu poate contrazice Codul Rutier. Sancțiunea este anularea regulamentului în contencios administrativ“, a afirmat Piperea.