Cum vrea PNL să fie un partid după modelul PSD

Cum vrea PNL să fie un partid după modelul PSD

Liberalii vor să modifice statutul partidului, inspirați de social-democrați. Alegerea șefului formațiunii de toți membrii și crearea funcției de președinte executiv, pe model PSD, apropie tot mai mult PNL de social-democrați

Propunerea ca toți liberalii să-și voteze viitorul șef al formațiunii este susținută de liderul PNL, Raluca Turcan, de Ludovic Orban, candidat la președinția partidului și de alți oameni din cercul de apropiați ai lui Orban. Acest tip de alegeri interne îl are, în prezent, PSD. Surse liberale au precizat însă, pentru EVZ, că PNL face doar un joc de imagine, iar propunerea nu ar avea șanse să treacă. „E imposibil să voteze atâția oameni la Congres. Cel mai probabil vom rămâne tot pe delegați din organizații”, a spus, pentru EVZ, un parlamentar PNL.

Funcție nouă, ca la PSD

O altă funcție care există în structurile PSD este cea de președinte executiv, post pe care PNL vrea să-l introducă în noul statut, lucru care e foarte probabil să se întâmple prin consensul comisiei de modificare a statutului, potrivit surselor EVZ. Propunerile de modificare a statutului vor ajunge, sâmbătă, pe masa Consiliului Național, iar pentru a fi validate este nevoie de votul a două treimi din membrii forului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bușoi, secretar general

Liderul organizației liberale din București, Cristian Bușoi, este noul secretar general al PNL. Alegerea sa a provocat un val de nemulțumire în rândul vechilor liberali. O bună parte din PNL a acuzat că s-a acționat nestatutar și nu s-a ținut cont de principiul meritocrației, organizația condusă de Bușoi neînregistrând un scor foarte bun la alegerile parlamentare .

Turcan, luptă teatrală cu Grindeanu

Tot ieri, conducerea PNL a decis audierea premierului Grindeanu în Parlament, pe tema Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului nr. 6 şi nr. 9. „Aceste ordonanțe transformă autoritățile locale în vasali ai PSD, deoarece 30 de miliarde lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luați oricând fără plafon şi fără sancțiune”, a spus Raluca Turcan. Solicitarea liberalilor a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, iar audierea ar urma să aibă loc pe 6 martie, în cadrul „Orei premierului”. Demersul PNL este mai mult unul de imagine, pentru că majoritatea parlamentară aparține PSD-ALDE, care nu ar aplica sancțiuni premierului.

Un salariu pe lună la partid

Liberalii au datorii istorice în valoare de 6 milioane de euro, distribuite aproape egal între aripa fostului PDL și a vechiului PNL. Din această sumă, PNL a plătit 1 milion și jumătate de euro. Restul banilor vor fi achitați prin cotizațiile membrilor de partid. „Va trebui să punem în aplicare decizia Biroului Politic, adică fiecare ales local va cotiza la partid o indemnizație. De exemplu, un consilier județean are 700 lei/lună, un consilier local are 200 lei/ lună și ei vor trebui să dea o indemnizație pe an, una dintre cele 12 indemnizații va fi cotizată la partid”, au spus surse din partid, pentru EVZ. Termenul de achitare este sfârșitul lui 2018.