Cum sunt rromii de azi. Spectacol – proiect realizat de trei teatre europene. Cine este actorul român care interpretează un rol important I FOTO

Cum sunt rromii de azi. Spectacol – proiect realizat de trei teatre europene. Cine este actorul român care interpretează un rol important I FOTO

Un actor de la Teatrul Național din Timișoara face parte din cel mai nou proiect al companiei germane de teatru werkgruppe2. Flavius Retea e parte din spectacolul ”Gypsies. Roma in Europe”, născut în urma unei cercetări, în trei țări europene, asupra vieții și condiției rromilor de azi.

Flavius Retea, actor al Teatrului Național din Timișoara, este  binecunoscut publicului din spectacole precum ”Deșteptarea primăverii”, ”Say it now!”, ”Căpcăunii sacri” sau ”Hamlet”. Joi seara a urcat pe scena Staatstheater Braunschweig (Germania). Aici a avut loc premiera spectacolului ”Gypsies. Roma in Europe”,  spectacol realizat de  trei teatre-membre ale European Theater Convention: Staatstheater Braunschweig (Germania), Teatrul Naţional din Timişoara şi CDN - Théâtre de la Manufacture din Nancy (Franța).

Proiectul multinațional ”Gypsies. Roma in Europe” este un spectacol  construit  pe  o serie de întrebări din Europa de azi: Cum se văd rromii înșiși? Cum văd ei societatea majoritară din țările unde trăiesc? Care ar fi cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului?

Spectacolul regizat de Juliei Roesler, a fost creat ca urmare a unei serii de interviuri  cu membri ai comunităților rrome din Germania, Franța și România, precum și cu reprezentați ai unor organizații de asistență socială. Interviurile au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci în toamna anului 2016.

”În oricare dintre țările Europei unde trăiesc rromi, aceștia se confruntă cu stereotipuri, discriminare și excluziune. Au fost uciși în lagăre de concentrare de către Partidul Național-Socialist. În timpul războiului din țările fostei Iugoslavii, rromii au fost urmăriți, uciși sau alungați pe principiul ”curățeniei etnice”. Sărăcia și lipsa locurilor de muncă din țările native îi silesc pe mulți etnici rromi să emigreze în țări în care sunt considerați ”străini nevoiași”, ”cerșetori agresivi”, ”intruși”. Totodată, prin politici de azil și imigrație, guvernele Europei occidentale împing responsabilitatea către țările de origine ale acestora”, transmite compania germană de teatru werkgruppe2, inițiatoarea proiectului.