Cum să faci bani rapid, dacă ai o idee ieșită din comun
- Simona Stupar
- 20 noiembrie 2017, 00:00
Un antreprenor aflat la început de drum ar fi foarte fericit dacă ar primi sprijin financiar sau expertiză tehnică din partea cuiva cu experiență. Asta face MassChallenge, o organizație non-profit, care și-a început activitatea în Boston, în 2010, și s-a extins ulterior în mai multe țări. Este un accelerator de afaceri pentru start-up-uri cu impact mare asupra societății. Și firmele din România se pot înscrie în acest program
MassChallenge, companie creată cu intenția de a promova inovațiile, nu percepe nicio taxă de la start-up-urile pe care le ajută. Până acum, a ajutat 1.211 firme, care au atras, în total, finanțare de două miliarde de dolari și au generat venituri de 900 de milioane de dolari, creând, direct sau indirect, 65.000 de locuri de muncă, după cum a explicat unui grup de jurnaliști români, la Ierusalim, Josh Gottesman (foto), partnership manager la filiala din Israel a companiei.
Firme din toată lumea
În fiecare an, MassChallenge acceptă circa 300 de finaliști pentru programul său de mentorat, care durează patru luni, iar la final cele mai promițătoare proiecte primesc premii în bani. Organizația primește finanțări din partea unor corporații precum Fidelity Investments, Verizon, Oracle, Dell, American Airlines Microsoft, IBM, etc.
Filiala din Israel a fost deschisă la Ierusalim, în 2016, și a ajutat până acum 52 de firme. MassChallenge identifică start-up-urile cu cel mai mare potențial de dezvoltare, le duce în SUA, pe timpul verii, pentru programul de accelerare. Când se întorc acasă, au noi canale de vânzare, investitori, mentori și relații pe care altfel ar fi foarte greu să le obțină.
De obicei, antreprenorii își construiesc o echipă de 2-4 mentori (directori executivi, avocați, consultanți în marketing sau antreprenori de succes), din cei 700 de colaboratori și lucrează cu acești experți.
Anul acesta, în 20 decembrie va fi lansat concursul de aplicații – oricine, din orice parte a lumii se poate înscrie, până la finalul lunii ianuarie. În februarie are loc prima selecție, online - organizatorii se așteaptă la circa 500 de cereri și vor accepta cele mai bune 25% dintre acestea. Selecția se face de către un juriu, format din experți în diferite domenii. Vor fi cel puțin trei note pentru fiecare proiect, se face media și se afișează online rezultatele.
În luna martie, va avea loc etapa a doua de selecție – întâlniri față în față, la care participă între 5 și 9 membri ai unei comisii de selecție cu expertiză relevantă în mai multe domenii. Câștigătorii sunt aleși până la finalul lunii aprilie. „Nu am avut nicio companie din România până acum, dar ne-ar face plăcere să primim aplicații. Este posibil, însă, să fi avut firme românești în programul din SUA, pentru că acolo lucrăm deja de 7 ani și este un program extins”, ne-a explicat Josh.
Idei inovatoare
● City Transformer - o mașină cu două locuri, foarte potrivită pentru oraș, care se poate parca foarte ușor. Se „pliază” platforma, astfel încât ajunge la dimensiunile unei motociclete și poate parca în spații restrânse.
● Flying SpArk - cu ajutorul tehnologiei, produce o pulbere de proteine din larvele de muște de fructe, pentru consumul uman, ca „o alternativă mai sănătoasă și mai durabilă față de proteinele animale”. Pudra obținută nu are gust și se folosește pentru prăjituri sau alte produse, ca un supliment nutrițional.
● Clidrotech oferă un sistem de cântărire „la bord” pentru transportatori, astfel încât TIR-urile să fie încărcate eficient – dacă este prea greu, este periculos pentru ceilalți șoferi din trafic, dacă este prea ușor, se pierd bani, pentru că pierde spațiul pe care ar putea să-l folosească;
● Traxx este un dispozitiv pentru motociclete, care în caz de accident sau de furt anunță imediat toți motocicliștii din zonă. Diferența de a fi ajutat, transportat la spital, în decurs de 5 minute sau 50 minute, poate fi egală cu diferența între viață și moarte.
Fără discriminări
MassChallenge se concentrează pe antreprenoriatul de început – adică firme care au câștigat sub 500.000 de dolari. Poți să ai 0 dolari și să aplici; teoretic chiar și o persoană cu o idee genială poate candida și obține bani și susținere, dar e mult mai greu. Deși se laudă că 40% dintre start-up-urile susținute au cel puțin o femeie printre fondatori, directorul MassChallenge spune că nu se lucrează, în niciun caz, cu sistem de cote bazate pe gen, ci se recrutează „cei mai buni dintre cei buni”. Circa 15% dintre start-up-urile alese de filiala din Israel a MassChallenge sunt din străinătate. Două dintre ele vin din India, una fiind în domeniul micro-serelor, ajută fermierii din zona rurală să folosească sere mai mici, eficiente și viabile și îi susține pe tot parcursul afacerii, de la fermă până la vânzarea pe piață.
Amir Amedi, profesor, Universitatea Ebraică din Ierusalim, cu setul EyeMusic FOTO: EYAL TOUEG, AMEDILAB
RenewSenses, tehnologie revoluționară pentru nevăzători
Tomer Behor, CEO al firmei Renew Senses, ne-a descris un produs pentru persoane cu deficiențe de vedere: „Practic, transformăm lumea vizuală în sunete. Creăm un limbaj al simțurilor, luând un obiect din peisaj - cu forma, culoarea și substanța sa - și îl convertim într-un nou limbaj, compus din note muzicale și cuvinte. Vrem ca fiecare persoană care nu vede să poată recunoaște obiectele din jurul său, să știe unde sunt localizate și să înțeleagă cum arată”.
RenewSenses – Eye Cane și Eye Music - combină substituția senzorială și imaginile pe computer într-un dispozitiv portabil. „În lume sunt 250 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere, iar costul îngrijirii lor, doar în SUA, ajunge la 150 miliarde de dolari pe an. Unii nici măcar nu pot ieși din casă, fiind dependenți de cineva și foarte puțin mobili. Dispozitivul îi va ajuta să aibă „vadă” imaginea unei încăperi cu ajutorul sunetelor. Este o aplicație pe care am dezvoltat-o în laboratorul profesorului Amir Amedi, co-fondatorul companiei mele”, ne-a spus Tomer.
Utilizatorii vor putea scana obiectele din jur, pe o rază de cinci metri, cu EyeCane („bastonul vizual”), care folosește raze infraroșii, pentru a identifica distanța și mărimea obiectelor și o transmite apoi sub formă de vibrații.
Protecție contra hărțuirii copiilor în mediul virtual
Un start-up susținut de Mass Challenge a creat o aplicație pe telefonul mobil, care se poate descărca de pe Google Play sau în App Store, și care se numește Keepers Child Safety. Se instalează pe telefonul copilului, fără ca el să știe și oferă informații valoroase părinților.
Keepers este un instrument foarte util: monitorizează și protejează copiii de agresiuni online, depistând mesaje suspecte pe smartphone-uri și alertând familia în timp real.
Face acest lucru simultan pe toate platformele de socializare: SMS, Facebook, Twitter, Messenger, Instagram, WhatsApp, Google+, SnapChat, etc, și dacă depistează cuvinte/expresii/mesaje periculoase le „fotografiază” și le transmite instantaneu pe telefoanele părinților. Programul are un algoritm care detectează emoțiile din texte și poate fi un instrument pentru depistarea pedofililor.
Ideea a apărut după ce fratele creatorului, aflat la începutul adolescenței, s-a sinucis, acum câțiva ani. Familia și persoanele apropiate au fost șocate, dar apoi au descoperit pe telefonul băiatului mesaje în care acesta era tratat absolut oribil online.
Aplicația folosește dicționare diferite pentru limbi diferite. Până acum au fost redactate programele în limbile ebraică și italiană, urmează spaniola.
Ajutor pentru părinți
După ce primesc mesajele, rămâne la latitudinea părinților să aprecieze dacă limbajul depistat este sau nu problematic, dacă este o alarmă falsă sau problema sesizată este reală. Aplicația s-a dovedit foarte utilă, de pildă, când o elevă de 10 ani primea mesaje de la un bărbat în vârstă, iar părinții au reușit să vadă mesajele la timp și să prevină o nenorocire, împiedicând-o pe fată să meargă să se întâlnească cu el.