Cum să bagi în sperieți MII de români. O etichetare GREȘITĂ și RECOMANDARE de consum de cireșe fără coajă
- Eduard Pascu
- 7 mai 2018, 15:17
O fotografie distribuită prin facebook, pe de o parte a alarmat mii de români în timp ce pe alții i-a amuzat. Augustin Katea spunea că "Doar ce le-am cumpărat de la Carrefour Romania Mega mall. Știe cineva dacă există și cuțit special pentru această operațiune de îndepărtare a cojilor la cireșe? Pt mine e prima oară când văd așa ceva. Carrefour Romania aveți și un instrument special pt asa ceva??"
Fotografia s-a viralizat imediat fiind distribuită de peste 10.000 de persoane.
Problema era că respectivul produs, în această speță cireșe, era stopit conform etichetei cu Imazalil și thiabendazole. Aceste pesticide sunt periculoase pentru consumul uman. Imazalilul este un fungicid utilizat destul de des în agricultură. Acesta mai poate fi găsit și sub următoarele denumiri: enilconazol, sulfat de enilconazol, mononitrat de imazalil, fosfat de imazalil, sulfat de imazalil. Este utilizat în special pentru tratamentul bananelor, citricelor și merelor după recoltare și al semințelor înainte de plantare (cereale și cartofi). În timp ce Thiabendazolul este un fungicid sistemic de benzimidazol utilizat pentru controlul bolilor de fructe și legume, cum ar fi mucegaiul, putregaiul, mucegaiul și petele. De asemenea, este activă împotriva bolilor de depozitare. Thiabendazolul este clasificat ca un pesticid ușor toxic și poartă cuvântul de avertizare "ATENȚIE" pe etichetă. Efectele supraexpunerii acute asupra fungicidului includ amețeli, anorexie, greață și vărsături. Alte simptome precum mâncărime, erupții cutanate, frisoane și cefalee apar mai puțin frecvent. Simptomele sunt scurte și sunt legate de nivelul dozei.
Reprezentanții Carrefour România au postat pe pagina de socializare a lui Augustin Katea următorul mesaj: "Bună ziua! Mulțumim că ne-ai alertat cu privire la etichetarea articolului „cireșe casoleta 500 gr”. Produsul respectiv a fost retras de la raft. Ne-am adresat furnizorului pentru informații suplimentare care ne-a transmis următoarele: din cauza unei regretabile erori umane, informațiile de pe etichetele produsului erau greșite, operatorul furnizorului însărcinat cu tiparirea lor folosind un alt șablon de etichete, destinat unui produs de citrice. Te asigurăm că produsul nu reprezintă niciun pericol pentru consumul uman și respectă în totalitate standardele de calitate prevăzute de lege, conform declarației de conformitate provenită de la furnizor. Ne cerem scuze pentru incident și te asigurăm că acesta este un caz izolat, importanța pe care o acordăm afișării corecte a etichetelor aplicate pe produse fiind foarte mare. Te asigurăm că pentru noi siguranța clienților noștri și respectarea standardelor de calitate pentru produsele comercializate sunt prioritare și reprezintă preocupările noastre permanente. Mulțumim mult pentru înțelegere!"
Am încercat și noi să discutăm cu reprezentanții firmei Adrol Stil SRL trecută pe etichetă ca fiind societatea furnizoare, dar la numerele de telefon trecute atât pe site cât și pe mfinante.ro nu ne-a răspuns nimeni.
“Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele/fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor/fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice. Totodată, instituțiile statului, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu aduc la cunoștința consumatorilor rezultatele acțiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare și educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informați despre efectele nocive asupra sănătății a acestor pesticide, despre infrastructura existentă la nivel național etc. Dacă consumatorii ar fi educați în acest sens, ar putea să capete deprinderi privind solicitarea de informații de acest tip, ar putea face alegeri conștiente, numai în funcție de absența încărcăturii chimice a legumelor/fructelor. Sfatul meu este să spele fructele cu bicarbonat de sodiu înainte de consum”, ne-a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.