Editura Evenimentul si Capital

Cum i-a umilit George Copos pe academicieni: a scris o lucrare științifică în două săptămâni

George Copos FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 74 Comentarii | 6150 Vizualizari

Unul dintre cei mai puternici milionari din România a surprins întreaga țara cu opera sa literară din tipul executării pedepsei. A scris cinci cărți în timp ce muncea ca tâmplar, participa la cenacluri literare sau redacta articole pentru revista închisorii.

O carte scrisă de un deținut îi aduce „cărturarului” scurtarea pedepsei cu 30 de zile. Asta potrivit unui articol, din 2013, băgat în Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate. A fost prevederea care l-a pus în libertate mai devreme cu 5 luni pe George Copos.

Milionarul a studiat zilnic și a scris 5 cărți, catalogate de Comisia de la Rahova drept lucrări științifice. În același timp, el a lucrat ca tâmplar în penitenciar și a mai câștigat alte 52 de zile. Pe 4 martie 2014, Copos a intrat în pușcărie pentru a executa patru ani de închisoare, pedeapsă pentru evaziune fiscală în dosarele „Loteria I” și „Transferurile din fotbal”.


FOTO: Lucrarea științifi că a lui Copos este plină de fotografii colorateOpera milionarului

Imediat ce a ajuns în celulă s-a pus pe studiat și a tipărit lucrare, după lucrare, prima după doar 4 luni de stat după gratii. Cea de-a patra carte a redactat-o în doar două săptămâni. În ordinea publicării: 1. Tășnadul Medieval (11 august 2014), 2. Alianțe Matrimoniale în politica Principilor Români (6 octombrie 2014), 3. Franciza vs. Management în Industria Hotelieră (17 noiembrie 2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (2 decembrie 2014) și 5. Turismul European Valabil și Provocările lui (12 ianuarie 2015).

La cenaclu literar

În acest timp, după studiu și ore de tâmplărie, Copos a participat la șapte recenzii de carte, trei dezbateri în cenacluri literare, a redactat cinci articole pentru reviste, două activități sportive. S-a mai dus și la slujbele de la biserică și la opt dezbateri pe diferite teme. Așa că pe 8 decembrie 2014, când documenta ultima carte, milionarul făcuse deja fracția de o treime din pedeapsă și putea fi eliberat condiționat.

Pe 19 ianuarie 2015, Comisia de la Rahova și-a dat avizul pentru eliberare.

Pe 25 februarie 2015, Judecătoria Sectorului 5 a stabilit că milionarul nu s-a îndreptat și să mai aștepte până pe 1 iunie 2015. Magistrații au arătat că lucrările au fost scrise pentru a fi mai repede eliberat.

Pe 7 aprilie 2015, Tribunalul București a acceptat contestația lui Copos și a decis eliberarea. Copos a stat, în pușcărie, 399 de zile.

Din pasiune pentru Napoleon Bonaparte a scris despre „epoca de aur a istoriei românilor”

Dintre toate aceste cărți scrise de Copos, cea care a suscitat cel mai mult atenția este cea istorică „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. „Evenimentul zilei” a consultat, ieri, volumul la Biblioteca Națională și a descoperit că are o bibliografie modestă: 8 cărți de documente- surse directe și 7 lucrări de specialitate. Cartea are 120 de pagini, are circa 50 de note de subsol, conține multe fotografii, și este prefațată de profesorul universitar Stelian Brezeanu.

Copos explică într-un „Argumentum” de ce a ales această temă. „Trebuie să spun aici că persoana care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Îl admir pentru geniul său militar și, poate, mai ales, pentru cel juridic,” își începe confesiunea milionarul. „Am ales să studiez această perioadă – Evul Mediu autohton – deoarece, pentru mine, ea reprezintă «epoca de aur» a istoriei românilor, când Principatele Române tratau sau, după caz, se luptau, de la egal la egal, cu marile puteri din zonă și când acestea făceau parte din cercul select al statelor din comunitatea bizantină”, mai scrie Copos.

Brezeanu are o prefață elogioasă: „Autorul reține, cu bun-simț și logică, consecințele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei și, în particular, asupra principatelor Române”. Cartea a fost editată la editura „Niculescu”, iar potrivit gsp.ro, tot tirajul a fost ridicat de Copos.

Acuzații de plagiat

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate