Cum a rărit DNA clasa politică. Lista baronilor locali şi parlamentarilor certaţi cu legea

Cum a rărit DNA clasa politică. Lista baronilor locali şi parlamentarilor certaţi cu legea

Baronii din teritoriu și aleșii din Parlament, indiferent de culoarea lor politică, au fost decimați de rezultatele anchetelor DNA.

La o simplă lecturare a listei cu președinți de Consilii județene, aleși în iunie 2012, peste 25% dintre aceștia au fost condamnați sau sunt în diverse faze judiciare care le pun în pericol mandatul. În această săptămână, Florin Țurcanu, președintele CJ Botoșani, a fost suspendat din funcție după ce a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, dar a contestat ordinul. Constantin Nicolescu, fost șef al CJ Argeș, a fost condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni de închisoare, iar liberalul Horea Uioreanu a demisionat din funcția de președinte al CJ Cluj în octombrie 2014. Aristotel Căncescu, președintele suspendat al CJ Brașov, se află în arest la domiciliu, acuzat de fapte de corupție.

În arest preventiv sunt și Cristinel Bîgiu, președintele suspendat al CJ Buzău sau Silvian Ciupercă, șeful CJ Ialomița. Chiar dacă mai are căi de recurs, Gheorghe Bunea Stancu este revocat din funcția de șef al CJ Brăila, după ce s-a stabilit că s-a aflat în conflict de interese. Mircea Moloț, șeful CJ Hunedoara, este suspendat din funcție, el fiind în arest la domiciliu. Nici președintele CJ Constanța Nicușor Constantinescu nu a putut să își exercite funcția, el aflându-se anul trecut, câteva săptămâni, în arest preventiv. El și-a reluat recent atribuțiile, dar de ieri este reținut de DNA într-un nou dosar.

Urmăriți penal sunt: președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, dar și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, care nu își poate exercita funcția timp de 60 de zile. În ianuarie, dosarul de corupție al fostului șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost trimis înapoi la DNA, el stând câteva săptămâni bune în arest. Președintele CJ Sibiu Ioan Cîndrea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, decizia nefiind definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentarii, certați și ei cu legea

Parlamentul a pierdut șase aleși în doar doi ani și jumătate de mandat în urma unor condamnări definitive. Trei dintre aceștia sunt de la PNL – Gigi Becali, Relu Fenechiu, Sorin Roșca Stănescu, unul de la PSD – Miron Mitrea, unul de la UNPR – Monica Iacob Ridzi, și unul de la și unul de la PC – Gheorghe Coman. Tot din cauza problemelor cu justiția, alți trei deputați și senatori au demisionat din Parlament: Viorel Hrebenciuc (PSD), Ioan Adam (PSD) și Iosif Secășan (PNL). În Parlament legiferează și aleși condamnați definitiv.

Deși a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, Tudor Chiuariu este încă parlamentar. În aceeași situație sunt și colegii săi, liberalii Thuma Hubert Petru și Verginel Gireadă. Recent, deputatul UDMR, Marko Attila, a primit trei ani cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu.

În plus, aproximativ 20 de parlamentari sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată de procurorii anticorupție: Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Valerian Vreme, Elena Udrea, Liviu Dragnea, Dan Șova, Corneliu Dobrițoiu, Mircea Roșca, Marius Isăilă, Vlad Cosma, Sebastian Ghiță sau Titi Holban.

Mai mulți președinți de CJ se află în arest preventiv, pentru fapte de corupție, în timp ce alții sunt în diferite faze ale cercetării penale.

Acuzați de Justiție, salvați de colegi

Mai mulți parlamentari, acuzați de fapte de corupție, au fost salvați de colegi după ce aceștia au votat „împotriva” solicitărilor procurorilor. Varujan Vosganian a scăpat de două ori deja de urmărirea penală, iar în cazul Laszlo Borbely cea de-a doua cerere a procurorilor de urmărire penală stă de mai bine de două săptămâni în Parlament. Printre cei care au mai scăpat de urmărirea penală sunt Daniel Chițoiu sau deputatul PNL Victor Paul Dobre. Parlamentarii i-au salvat de arestul preventiv pe „baronul puilor”, Florin Popescu, dar și pe senatorul PSD Marius Isăilă.

ANI a eliberat câteva fotolii în Parlament

Locuri libere în Parlament au fost lăsate și de senatorii și deputații care și-au pierdut mandatul după ce au fost declarați incompatibili de instanțe, la sesizarea Agenției Naționale de Integritate. Primul care și-a pierdut mandatul în urma stării de incompatibilitate a fost Aurel Nechita, fost social democrat. După un scandal imens în Parlament, Akos Mora a demisionat înainte de a-i fi revocat mandatul. Tot în urma stării de incompatibilitate a lăsat un loc liber în Camera Deputaților și fostul premier Petre Roman.