Editura Evenimentul si Capital

Culmea legislației: taximetriștii-pirat nu pot fi amendați în gară

14-06/17-politia-rutiera-taxi-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1279 Vizualizari

După ce Nicolae Vlad a acostat și ucis o studentă japoneză, la Otopeni, parlamentarii au înăsprit legea taximetriei doar pentru aeroporturi.

Lupta aprigă declan­șată, în vara anului 2012, împotriva taximetriștilor-pirat, după moartea tragică a studentei Yurika Masumo, acostată de un individ, Niculae Vlad, și ucisă într-o pădure de lângă Otopeni, a avut efecte benefice la Aroportul „Henri Coandă”.  

În graba lor de a pune lucrurile la punct, autoritățile au modificat Legea taximetriei (38/2003). Mai exact, au introdus, printre altele, articolul 24 indice 1, care prevede că „este interzisă practica de abordare a clienților în interiorul aeroportului”.

Problema este, susțin polițiștii chestionați de „Evenimentul zilei”, că noile modificări legale se pot aplica numai în aerogări, nu și în gările feroviare sau autogări. Drept urmare, oamenii legii nu îi pot amenda pe cei care acostează clienții care vin cu trenurile sau cu autobuzele, ci doar pe cei care vin cu avionul.  

Țeparii au migrat către gări

Așa cum a arătat „Evenimentul zilei”, în ediția de vineri, în ultima perioadă, „pirații” de la Aeroportul „Henri Coandă” au migrat spre Gara de Nord sau Gara Basarab, după ce le-a fost interzis accesul la Otopeni. În aceste condiții, taximetriștii cu prețuri duble nu renunță așa ușor la practicile ilegale. Fie își racolează clienții direct de pe peron, fie îi așteaptă la ieșirile laterale ale gării.

„Ca să îi putem amenda, trebuie ca, la fiecare acțiune, să apelăm la sprijinul colegilor de la Poliția Rutieră”, ne-a precizat subcomisarul Sorin Marinescu, de la Secția Regională a Poliției Transporturi (SRPT) București. Mai exact, pentru ca „pirații” din gări să poată fi sancționați prin Legea taximetriei, polițistul de la Rutieră îl poate opri în trafic și să constate că nu are autorizație de transport persoane, aparat de taxat, prețul afișat  etc. Apoi, vin inspectorii RAR, care pot adăuga la sancțiuni eventualele defecțiuni tehnice.

Abia după aceea polițiștii de la Transporturi pot să le întocmească dosar penal,pentru practicarea unei activități fără a avea acest drept. „Nu le putem face nimic nici lor și nici celor care acostează clienții atunci pe peronul gării, pentru că legea este prevăzută expres pentru aeroporturi. De aceea, polițiștii au propus modificarea ei”, ne-au spus oficiali din Poliția Română.

"Vrem să preîntâmpinăm incidente grave, precum uciderea studentei japoneze, acostată la Otopeni” Alexandru Vulpe, șef Poliția Transporturi București

Ce prevede Legea taximetriei

Legea nr. 38/2003, actualizata, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere prevede, la art. 24 indice 1: (3) Locurile de așteptare vor fi special dotate și amenajate cu peron de îmbarcare pentru clienți. Preluarea clienților din aeroport, dirijarea și îmbarcarea acestora în taxiuri și accesul taxiurilor în locul de așteptare se vor realiza prin dirijare asigurată de administrația aeroportului, în ordinea așteptării taxiurilor. Este interzisă practica de abordare a clienților în interiorul aeroportului de către taximetriști sau interpuși, ori îmbarcarea clienților în altă ordine decât în ordinea precizată.

Infractori la volan

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate