Culisele alegerii noului președinte al Academiei Române. Un istoric luptă cu un milionar în euro

Culisele alegerii noului președinte al Academiei Române. Un istoric luptă cu un milionar în euro

Alegerile pentru desemnarea unui nou conducător al Academiei Române vor avea loc la începutul lunii aprilie. Taberele sunt însă formate, luptele pentru susținerea unuia sau a altuia dintre candidați fiind în plină desfășurare

Moartea lui Ionel - Valentin Vlad (fost președinte al Academiei Române), survenită la finalul anului trecut, a întețit jocurile de culise dezlănțuite în lumea academică românească de câteva luni bune. Se fac promisiuni solemne, noi, în același timp în care legăminte vechi și alianțe ce păreau indestructibile se desfac cu zâmbetul pe buze. Elita noastră intelectuală este în fierbere, un clocot înăbușit însă, pentru că numele cu greutate ale Academiei se abțin să emită păreri oficiale, chibzuind probabil că nu-i timpul să se pripească. Dacă nu va ieși președinte cel pe care îl vor susține public?

Scurtă poveste a unei răzbunări

Sunt doar de notorietate ranchiuna, orgoliul, vendetele care macină, din păcate, lumea intelectuală. Pe surse, însă, e mai comod și mai sigur. „Mi-aduc aminte că, înainte de alegerile care l-au desemnat președinte pe regretatul Ionel-Valentin Vlad, l-am susținut chiar în aula Academiei pe un contracandidat. Nu m-am jenat să-mi exprim punctul de vedere, fără să port vreun război cu niciunul dintre cei aflați în cursă. La final însă, când cel agreat de mine a pierdut, m-am pomenit persecutat, vânat, izolat. Uluitor! Aproape toate proiectele mele au fost, ulterior, desconsiderate. Mi s-au pus bețe în roată, cum se spune”, ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, un academician.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioan - Aurel Pop FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

„Avantajul” care l-ar putea dezavantaja pe Pop

Dar ce se întâmplă acum, cu mai puțin de două luni și jumătate înainte de alegerile din 5 aprilie? Sursa noastră e promptă: „Principalii candidați sunt istoricul Ioan- Aurel Pop și medicul farmacolog Victor Voicu, actualul secretar general al Academiei. Ar mai fi de luat în calcul Bogdan Simionescu, în prezent vicepreședinte al Academiei, dar mă îndoiesc că are șanse prea mari”.

Urmează două rapide schițe de portrete: „Ioan-Aurel Pop este omul pentru care aș opta eu. E tânăr, serios, ireproșabil din punct de vedere profesional. Am o singură temere: să nu fie prea «moale» pentru această funcție. Rolul președintelui Academiei Române este unul extrem de dificil, trebuie să știi să-i conduci pe cei egali cu tine”, apreciază sursa noastră. Aproape instantaneu adaugă: „Și ar mai fi o problemă legată de Ioan- Aurel Pop. Un avantaj care - ce ironie! - l-ar putea dezavantaja.

Pop este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - mai are doi ani de mandat - și una dintre cele mai avizate persoane potrivite să sancționeze, în Transilvania, eventualele derapaje ale maghiarilor în anul centenarului Marii Uniri. Așadar, s-ar putea să se considere că Ioan-Aurel Pop este, în acest an, indispensabil Clujului. Una e să fii tot timpul aproape de evenimente, alta e să le vezi de la București. Și cum Academia nu poate rămâne fără președinte timp de un an, drumul s-ar putea deschide pentru Victor Voicu”.

Victor Voicu FOTO: AGERPRES

Un medic-general putred de bogat

Dar cine este, pe scurt, Victor Voicu? „Voicu e pragmatic, conflictual, materialist. Fost medic militar - are gradul de general - , a dezvoltat afaceri în domeniul farmaceutic, îmbogățindu-se”, sintetizează sursa noas tră. În spațiul public, in for mațiile legate de Victor Voicu conturează profilul unui personaj controversat, mai degrabă businessman decât medic. Fost consilier prezidențial pe probleme de sănătate în mandatul lui Traian Băsescu, Voicu iese și mai mult în evidență în urma scandalului din 2003-2004, când, în calitate de președinte al Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului, a favorizat firma soției sale prin acordarea exclusivității în producerea unor medicamente. În urma anchetei Autorității Naționale de Control, Voicu a fost eliberat din funcție din cauza conflictului de interese. Toate acestea se petreceau în timp ce Voicu deținea demnitatea de academician. De altfel, se pare că medicul-general, care ar deține o avere de 30 de milioane de euro, a făcut o obsesie pentru fotoliul de președinte al Academiei Române, funcție pentru care a mai candidat de două ori, fără succes însă.

Bogdan C. Simionescu FOTO: AGERPRES

Ei se bat pentru șefie

Ioan - Aurel Pop - istoric, profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2001, când a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Pop avea doar 46 de ani, fiind cel mai tânăr membru din istoria instituției. Din 2010, este membru permanent; Victor Voicu - în prezent secretar general al Academiei Române, medic farmacolog, doctor în medicină, Președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române, membru titular din 2001 (corespondent din 1991); Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, inginer chimist, doctor în științe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, cercetător științific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române, membru titular al înaltului for din 2009 (corespondent din 2000).

Mecanismul alegerilor

„Pe data de 5 aprilie vom organiza Adunarea Generală a Academiei Române pentru alegerea noului președinte, după care, pe 20 aprilie, vom face o altă Adunare, pentru alegerea vicepreședinților și a secretarului general”, a explicat Cristian Hera, academicianul care acoperă un interimat de trei luni la șefia Academiei. Pentru a-și asigura funcția de președinte, la alegerile din 5 aprilie, candidatul trebuie să întrunească două treimi din voturile celor 171 de membri, la care se adaugă și voturile celor 40 de membri de onoare ai Academiei Române.