Cui i-a dedicat Nichita Stănescu trei poezii niciodată publicate?
- Florian Saiu
- 20 mai 2016, 08:51
Luni, în cadrul unei expoziții de pictură care va fi găzduită la Cercul Militar din București, vor fi recitate trei poezioare ale marelui Nichita, necunoscute publicului larg
Evenimentul cultural - „Lumina din culoare” - va fi găzduit de Sala Rondă, iar în deschiderea vernisajului îndrăgitul actor Victor Rebengiuc va da viață cuvintelor așternute pe hârtie de Nichita Stănescu în urmă cu 50 de ani. Dar cine este misteriosul personaj care s-a bucurat de prietenia „îngerului blond”? Norocosul este chiar pictorul ale cărui lucrări vor fi expuse luni la Cercul Militar Național, Alecu Ivan Ghilia pe numele său. Artistul ne-a dezvăluit câteva amănunte legate de acest moment deosebit: „Expoziția constituie o reîntoarcere fericită la lirismul coloristic de la începuturile uceniciei, de sub influența maeștrilor Corneliu Baba și Tonitza. Vor fi câteva zeci de tablouri - peisaje, portrete, schițe - , nota generală va fi dată de neo-impresionism”.
Chestionat în legătură cu relația de prietenie care l-a legat de poetul Nichita Stănescu, pictorul a comentat zâmbind: „Ne învârteam în aceleași cercuri și cum Nichita era un om peste măsură de generos, am beneficiat, în câteva rânduri, de atenția sa. Mi-a dedicat trei poezii, pe care le păstrez și astăzi cu sfințenie. Una este scrisă de mâna lui, pe o hârtie banală. Celelalte două sunt concepute într-o redacție, așadar sunt bătute la mașină. În orice caz, toate îmi sunt dedicate și mă mândresc cu acest lucru”.
Cum s-a înfiripat ideea ca poemele să fie recitate de actorul Victor Rebengiuc? Artistul ne lămurește imediat: „Sunt prieten cu Victor de zeci de ani. L-am invitat la expoziția de luni și l-am rugat să recite el poeziile lui Nichita. A acceptat pe loc și-i mulțumesc pe această cale”.
Vernisajul va fi deschis luni, la ora 16.00, la Cercul Militar Național (Sala Rondă), iar tablourile pot fi admirate în perioada 23 mai-5 iunie, între orele 10-18. Intrarea va fi liberă.
Lecția lui Nichita
Alecu Ivan Ghilia ne-a dezvăluit și cum l-a cunoscut pe marele poet: „L-am întâlnit pe Nichita prin intermediul lui Aurel Covaci, genial traducător (n.r. cunoștea 13 limbi străine). La o băută între artiști, după o sticlă de votcă, Nichita ne-a demonstrat că e genial. Ne-a prezentat o periodizare a istoriei literaturii românești - pornind de la Heliade Rădulescu și ajungând la Mircea Eliade - de am rămas toți cu gura căscată. Domne’, era genial! Țin minte că acasă la Aurel Covaci se întâmpla să doarmă, după chefuri prelungite, și Nichita, și Labiș”.
Elevul preferat al lui Corneliu Baba
Alecu Ivan Ghilia (86 de ani) - pe numele său real Alexandru Ivan - a studiat la Academia de Belle Arte din Iași (1948-1950), urmând apoi cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București (1950-1953). Scriitor, scenarist, poet, pictor și sculptor, Ghilia a lucrat și ca redactor la Contemporanul, Gazeta literară, Luminița (redactor-șef). A condus, între 1967 și 1969, redacția de scenarii a Studioului Cinematografic din București. A scris peste 60 de cărți, fiind premiat de Academia Română pentru romanul Cuscrii (1958). De asemenea, a fost recompensat cu două premii ale Asociației Scriitorilor din București pentru romanele Recviem pentru cei vii (1972) și Dragostea câinelui de pază (1978). A primit și Premiul Național de Proză Mihai Eminescu. Alecu Ivan Ghilia a fost unul dintre elevii preferați ai maestrului Corneliu Baba.